Eveniment-Social

Zodian si Ceilalti

Publicat: 04 nov. 2006
1

Tot in noiembrie, in 1974, cu cateva zile inaintea evenimentului anului. Evenimentul anului, adica Congresul unsprezece. Atunci s-a intamplat ceva la Iasi.
Ce s-a intamplat pare destul de greu de crezut. Pe atunci exista un sistem; un om din sistem s-a luat de sistem. Fost ministru in perioada dejista, fost colonel de securitate, inginerul Dumitru Zodian de la ICPROM Iasi s-a razvratit. A facut-o asa cum l-a dus capul, adica a ridicat vocea impotriva unor minciuni, abuzuri si nedreptati, si mai ales a aratat cu degetul vinovatii principali. Cei pe care el ii considera astfel.
Nu era de ici-colo sa emiti opinii critice despre conducerea de atunci a tarii. Era cu totul neobisnuit sa-l critici pe seful partidului comunist. Sa-i iei la intrebari familia. Dumitru Zodian l-a criticat pe Nicolae Ceausescu, a criticat-o pe Elena Ceausescu, i-a criticat si pe alti membri ai familiei respective. Si-a motivat criticile referindu-se la ideologia pecerista, la statutul partidului. Peste toate, nu si-a exprimat aceste critici in soapta, prin vreun subsol, ci si-a spus punctul de vedere la o sedinta de partid si intr-un memoriu expediat la ziarul Scanteia si la Comitetul de Organizare al Congresului XI.
Daca memoriul a ajuns la Scanteia si la Congres, e greu de spus. In Scanteia nu s-a publicat nimic iar la Congres n-a amintit nimeni de Zodian si de memoriul lui. Sedinta de partid insa, o sedinta desfasurata la ICPROM, a existat aievea. Din relatarile unor martori, cei aflati in sala cu ocazia respectivei sedinte au facut pe ei de frica auzind ce spune Zodian. La figurat, bineinteles, desi e posibil ca unii sa se fi scapat in pantaloni la propriu. Simplul fapt ca erai martor la asa ceva insemna deja o bila neagra greu de tarait. Autoritatile au devenit isterice. Atitudinea fostului demnitar – devenit brusc contestatar – a fost infierata cu vehementa in sedinte convocate ad-hoc. S-a schimbat chiar si conducerea de partid a judetului Iasi; in locul lui Vasile Potop a fost adus ca prim-secretar judetean Ion Iliescu. Dupa festivitatile Congresului XI, intr-o dimineata, o masina neagra sau verde, nimeni nu mai stie precis, l-a cules pe Zodian de pe strada si l-a dus incatusat la Bucuresti. In Rahovei, l-a luat in primire Plesita, fostul general de securitate despre care am aflat de la CNSAS ca, minune mare, a facut politie politica. Plesita l-a dat pe Zodian pe mana anchetatorilor. Acestia nu doreau decat un lucru: fostul lor tovaras sa-si retracteze spusele. N-au reusit sa-l convinga. Omul nu dorea nicicum sa-si ia cuvantul inapoi.

La vremea aceea, Ceausescu cocheta cu democratiile occidentale. Ca urmare, termenul de detentie politica fusese, chipurile, eliminat. Datorita concesiilor facute de catre Ceausescu occidentului, era greu sa-i gasesti un motiv de condamnare fostului activist, ministru si colonel de securitate. Drept urmare, dupa cateva luni de arest, Zodian a fost eliberat. Mai exista insa o posibilitate ca episodul sa se termine favorabil pentru politrucii ceausisti: omul sa fie nebun. Ca, nu-i asa, doar un nebun li s-ar fi ridicat impotriva. Asa a ajuns Zodian sa fie plimbat si pe la Socola, unde insa nu s-a gasit solutia dorita. Sau specialistul potrivit care sa-si puna parafa.
Asa ca l-au lasat in pace. Vorba vine, pace. Pana in 1989, Zodian era urmarit in permanenta. A fost si norocos: s-a incercat sa i se insceneze un accident de masina, dar omul a scapat cu viata.
Dupa ’89, Dumitru Zodian n-a cautat pe nimeni caruia sa i se laude cu timpuria sa revolta. Si-a vazut de viata lui, pana cand a murit, la 91 de ani.
Tot in noiembrie, acum doua zile.
Adauga un comentariu