Eveniment-Social

Ziua Mondiala a Diabetului, marcata si la Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 nov. 2012

In aceasta seara, Camera de Comert si Industrie Iasi a fost iluminata in albastru, in semn de solidaritate pentru persoanele bolnave de diabet. Clubul Lion Iasi 2000 impreuna cu Cristian Angheluta, candidat PP-DD la Camera Deputatilor pentru Colegiul 8 Copou, au fost prezenti la acest eveniment simbolic. La nivelul judetului Iasi, 30000 de diabetici se lupta cu aceasta boala chinuitoare. Ingrijorator este faptul ca peste 400 de copii au fost diagnosticati cu diabet, unii dintre ei fiind zilnic dependenti de insulina. „Prin iluminarea acestei cladiri ne alaturam celorlalte mari orase care marcheaza Ziua Mondiala a Diabetului. Suntem alaturi de persoanele cu diabet, in special de copiii care au fost diagnosticati cu aceasta boala. Principala problema cu care se confrunta este legata de procurarea de medicamente”, a precizat Cristian Angheluta.

Tot cu aceasta ocazie, au fost desfasurate si o serie de campanii de informare in scolile iesene. Majoritatea diabeticilor ieseni se regasesc in mediul urban (21260), in mediul rural figurand doar 7470 de bolnavi. Si in aceste statistici, femeile ocupa un loc fruntas, astfel ca 16743 de iesence se afla in aceasta situatie si doar 11987 de barbati. La nivelul judetului, peste 7314 de ieseni sunt dependenti de insulina si s-au obisnuit sa-si autoadministreze tratamentul.
Comentarii
  • Astfel de actiuni de informare si educare a populatiei in ceea ce priveste „boala secolului” sunt absolut necesare.Diabetul – boala secolului XXI
    Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine, care afectează în prezent peste 3*6 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2*30 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla.

  • bai narodule , cu astfel de actiuni vrei sa pacalesti iesenii? la ce partid ai mai candidat si in gura ai luat? cine te-a pus subprefect escrocule? acum esti cu boboru? nesimtituleeeeeeeeeeeeeeeeee

    • Nu vrea nimeni sa pacaleasca pe nimeni. A fost o actiune planificata. Pe ** noiembrie este Ziua mondiala a diabetului. nu are nici o legatura cu campania electorala. Nu se gandeste toata lumea numai la campanie…mai sunt oameni care sufera, care au probleme adevarate. De ce sa vorbim numai despre politicieni?

  • Claudia,din statistici rezulta ca una din cauze ar putea fi ereditatea, dar nu este obligatoriu; cel vizat(copilul) va trebui sa fie atent la regim si greutate; obezitatea favorizeaza aparitia diabetului; de mic sa-l obisnuiesti sa faca miscare, un sport ce-i place, sau macar sa mearga pe jos,daca are grija cel putin de aceste probleme nu o sa faca niciodata aceasta boala ,multa sanatate si Doamne ajuta!

    • Va multumesc mult.M-am linistit. Sfaturile d-voastra imi sunt foarte utile. Pediatrul fetitei mele este un medic desavarsit si de curand i-a recomandat analize, insa am uitat sa-l intreb despre ceea ce am scris mai sus. Daca vreo valoare din analize ar fi fost anormala, cred ca m-ar fi atentionat. Oricum, pe viitor o sa-l rog, macar o data pe an, sa ii recomande fetitei analize specifice depistarii diabetului.

Adauga un comentariu