National

Zi de foc pentru Ioan Oltean. Astazi afla daca va fi arestat

Publicat: 18 dec. 2015
1

Ioan Oltean afla vineri daca va fi arestat preventiv, la cererea DNA, in dosarul in care este acuzat ca a intervenit la ANRP pentru despagubirea ilegala a lui Mihai Rotaru, de la care ar fi primit mita 600.000 de euro. Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, pe 9 decembrie, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Ioan Oltean. Preotul din Chitila care l-ar fi denuntat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde acestia se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 – 2011, reiese din referatul procurorilor. Potrivit aceluiasi document, asezamantul social din Chitila, unde deputatul Ioan Oltean ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept „un paravan bun” pentru intalnirile in care cei implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora.

Vezi si Elena Udrea: Imi asum o parte din vina pentru noile coduri penale

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a parlamentarilor Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, in dosarul in care sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie privind despagubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru. Ioan Oltean este urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul vizeaza despagubirea ilegala acordata de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, care in 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti in suprafata de peste 61.000 de metri patrati. Despagubirea a fost acordata in perioada in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP era condusa de Crinuta Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, „care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. „In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii”, sustin procurorii DNA. Deputatul Catalin Florin Teodorescu este acuzat ca, impreuna cu alti inculpati, membri in comisia din ANRP – Crinuta Dumitrean, atunci presedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri patrati din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.
Adauga un comentariu