National

Zegrean, declaratii la iesirea de la Parchet: ‘Mi s-a strigat «orbul handicapat»’

Publicat: 17 iun. 2015
1

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a fost audiat miercuri la Parchetul General, in dosarul eratei CCR care a schimbat soarta referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu din 2012. La iesirea de la audieri, Zegrean a fost intampinat de doi protestatari, care i-au strigat „Rusine!” si „Demisia!” si l-au acuzat ca le-a furat votul de la referendum. Intrebat de ce i se cere demisia, seful CCR a declarat: „Intrebati-i pe ei de ce imi cer demisia. Si cand am fost in Parlament mi s-a strigat ‘orbul handicapat’. In Parlament!”

Augustin Zegrean a mai declarat ca a fost audiat in calitate de martor si ca a raspuns „in mod cinstit” la toate intrebarile.

„M-au intrebat daca s-a modificat rezultatul alegerilor. Noi ce am primit de la BEC aia am dat mai departe”, a declarat judecatorul.

Presedintele CCR a mai precizat ca erata care a dus la invalidarea referendumului a fost intocmita in biroul sau.

„Nu a fost noaptea, ci dimineata. Era setata gresit ora calculatorului, se poate verifica”, a mai afirmat Zegrean.

Cazul „erata” a dat batai de cap multor persoane cu functii importante si, dupa cum se vede, inca mai este un dosar care da emotii celor care au avut de-a face cu referendumul din 2012.
 
Pe scurt, cazul „Erata” a inceput asa: Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar in care investigheaza modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotarare cu privire la organizarea referendumului, insa au constatat ca din acea hotarare lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.
 
Dupa publicarea hotararii, a fost adaugata o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, si anume, peste 18 milioane de romani. Prin aceasta erata a fost blocata initiativa Guvernului de a efectua un minirecensamant pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe romanii plecati din tara de mai mult timp. Erata respectiva a fost intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare catre Guvern si Monitorul Oficial.
 
Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Ulterior, trei dintre judecatorii CCR, Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, ei sustinand ca referendumul trebuia validat, intrucat cele 18.292.464 persoane inscrise in listele electorale permanente, numar luat in considerare la adoptarea hotararii de validare, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.
 
In opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scazute persoanele de cetatenie romana cu domiciliul in strainatate, precum si cele cu actele de identitate expirate.
Adauga un comentariu