Actualitate

Zeci de profesori au protestat in fata Universitatii Cuza Iasi. Vezi toate doleantele lor – UPDATE GALERIE FOTO

Publicat: 25 apr. 2016
Astazi, 25 aprilie, in intervalul orar 10:00 – 14:00, profesorii ieseni, membri in cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, au protestat in fata corpului A al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Nemultumirile USLIP IASI vizeaza mai multe aspecte, enumerate in randurile de mai jos.
– Neacordarea a 6% din PIB pentru invatamant conform Legii Educatiei Nationale
– Neaprobarea, de catre Guvernul Romaniei, a proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de Prim-ministrul Dacian Ciolos in data de 12.01.2016. Proiectul propus de Ministerul Muncii, in urma discutiilor dintre grupul interministerial si reprezentantii institutiilor bugetare,  urma sa elimine actualele inechitati si dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public. Cu toate acestea, Guvernul Ciolos nu l-a inaintat Parlamentului spre adoptare!
– Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din invatamant, este complet nemotivant, nu incurajeaza performanta profesionala si nu atrage, catre acest sector vital, tinerii  cu vocatie pentru meseria de dascal.
– Modul incorect de stabilire a costului standard per anteprescolar/prescolar/elev, atat timp cat se pleaca de la un „dat” al Ministerului Finantelor Publice si nu de la nevoile reale de finantare ale unitatilor de invatamant. In judetul Iasi, finantarea per elev nu este suficienta pentru a asigura degrevarea cu 2 ore a cadrelor didactice cu 25 de ani vechime si gradul didactic I sau asigurarea finantarii pentru plata profesorilor de educatie fizica care ar trebui sa presteze ore si in invatamantul primar, in conformitate cu Legea Educatiei Nationale.
– Supranormarea personalului nedidactic, auxiliar si didactic.
– Neplata hotararilor judecatoresti pe: dobanzi, ore suplimentare invatatori, restante din sentinte judecatoresti pe diferentele salariale din perioada 2008 – 2011.
– Neplata decontului navetei din cauza legislatiei confuze care nu prevede sanctiuni pentru primarii care nu respecta aceasta obligatie.
– Lipsa autorizatiei sanitare si a avizului ISU pentru mii de unitati de invatamant.
– Refuzul constant de a dialoga cu sindicatele din invatamant al Guvernului Ciolos.Adauga un comentariu