Local

Zeci de politisti au luat cu asalt padurile. Unul dintre cele mai mari jafuri, la un pas de a fi oprit – UPDATE

Publicat: 15 ian. 2016
1

@ Ieri, zeci de politisti, jandarmi si luptatori SAS au luat cu asalt padurile din Iasi @ In ultima perioada, Cotidianul BUNA ZIUA IASI a relatat o serie de furturi petrecute in padurile din judet, insa nu s-au facut prea multe demersuri pentru stoparea fraudelor @

La prime ore ale diminetii, in judetul Iasi au avut loc o serie de descinderi ale autoritatilor, la persoane banuite de furt de material lemnos. Descinderile au avut loc in Madarjac, Tibana sau Tibanesti. La activitati au participat peste 100 de politisti de la ordine publica, de investigatii criminale, de investigare a criminalitatii economice, criminalisti si  luptatori SAS. Zona a fost survolata de un elicopter al Unitatii de Aviatie a MAI, in scopul surprinderii unor eventuale actiuni de ascundere a unor bunuri si comunicarii cu fortele de la sol. Actiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor si a al reprezentantilor Directiei Silvice Iasi. Politistii din Iasi au  efectuat 11 perchezitii, la persoane banuite ca ar fi taiat si sustras material lemnos dintr-o padure proprietate privata, apartinand mai multor persoane fizice. Ieri dimineata, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, au efectuat perchezitii in comunele Tibana si Madarjac, din judetul Iasi. Perchezitiile au vizat domiciliile unor persoane banuite de taiere si sustragere de material lemnos dintr-o padure proprietate privata, apartinand mai multor persoane fizice, neasigurata cu paza. La actiune a participat Garda Forestiera, Jandarmeria si mai multe institutii cu atributii in domeniu, sprijinite de serviciile de informatii. Taierile ilegale de paduri din zona au fost semnalate in ultimii ani doar de cotidianul BUNA ZIUA IASI, care a relatat cum zeci de hectare de padure au fost taiate de mafia lemnului, in grupare fiind implicati si oameni ai legii.

De multe ori, infractorii sunt pe acelasi fir cu oamenii legii

De o lunga perioada de timp, furturile nu se mai opresc din padurea ce se intinde pe o mare parte din comuna Tibana. Deja, o suprafata de zeci de hectare de padure a fost defrisata. Lunile trecute, reprezentanti ai politiei, jandarmeriei si ai Comisariatului de Regim Silvic au descins in satul Vadu Vejei. Aproape ca nu a existat o curte in care sa nu fie gasite lemne taiate ilegal. Unii sateni nu s-au multumit cu atat si au depozitat in curtile lor adevarate comori. Lemn de stejar, de cires, de fag si orice material lemnos se poate gasi in curtea unora dintre sateni. Autoritatile au mai desfasurat controale in aceasta zona a Iasului, iar de fiecare data au gasit cantitati impresionante de material lemnos. Autoritatile au confiscat zeci de metri cubi de lemne. Unii dintre sateni sustin ca este o intreaga retea, bine organizata, care fura si valorifica lemnele. Pentru a nu fi prinsi, satenii au confectionat sub diferite forme, dispozitive din sarma dura, menite sa perforeze anvelopele masinilor. Din cauza aceasta, a fost nevoie de jandarmi, politisti si angajati ai ocolului silvic, pentru a lua la pas fiecare centimetru de drum si a descoperi dispozitivele plasate.

UPDATE: Comunicatul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi

„Cu ocazia efectuarii perchezitiilor din data de 15.01.2016 la 11 adrese de pe raza pe raza comunelor Tibana si Madarjac, judetul lasi au fost ridicate: 125,297 mc material lemnos in valoare de 43534,75 lei, precum si diferite obiecte si instalatii de taiere, debitare material lemnos, documente de Insotire, documente de achizitii bunuri, precum si sume de bani (in jur de 17100 lei si 3910 euro).

Precizam ca la perchezitiile anterioare efectuate in cauza au fost ridicate 83,426 mc material lemnos fara documente de provenienta, in valoare de 12.289,97 lei.

La o prima estimare a prejudiului pentru acte materiale constatate rezulta o valoare a prejudiciului de 102,16 ori pretul mediu al unui metru cub calculat conform Legii 4/2015, la 115 lei/mc.

Se adauga valoarea materialului lemnos identificat la cele doua perchezitii efectuate in cauza, pentru care urmeaza a se stabili provenienta si valoarea pe picior, calculul facut in procesele verbale de constatare avand in vedere valoarea materialului lemnos in forma in care a fost gasit, respectiv la cubare.

De asemenea, urmeaza a fi efectuat un inventar al suprafetei de padure in vederea efectuarii unui calcul volumetric si valoric al pagubelor produse padurii dupa diametrul la cioata, de catre organele abilitate in acest sens, putandu-se estima o valoare foarte mare a prejudiciului total, avand in vedere imaginile de ansamblu suprinse de la inaltime.

Cu ocazia perchezitiilor, au fost adusi Ia Parchetul de pe Ianga Judecatoria lasi pentru audieri 5 suspecti. Procurorul a dispus retinerea acestora, pentru 24 de ore, prima ordonanta fiind emisa la ora 14.05.

Ulterior s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de sase persoane pentru infractiuni de taiere fara drept, furt de arbori, complicitate la taiere fara drept si furt de arbori, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

In cauza a fost formulata propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, cei cinci inculpati retinuti au fost dusi in fata Judecatorului de Drepturi si Libertati din cadrul Judecatoriei lasi.

PRIM – PROCUROR, PALAGHIA Claudia-Monica”
Comentarii
Adauga un comentariu