Eveniment-Social

Zece transplanturi de rinichi la Parhon si peste 300 de pacienti care inca asteapta unul

Publicat: 27 aug. 2015
1

@ Lista de asteptare pentru un transplant numara peste 300 de persoane @ Chiar daca starea de sanatate este grava, doar testul de compatibilitate ii poate ajuta pe pacienti sa beneficieze de transplant

Sansa la o viata normala difera pentru fiecare persoana, in functie de noroc, speranta si destin. Pacientii care necesita un transplant de rinichi sunt nevoiti sa astepte luni la rand sau poate ani, pentru a putea primi organul de la un donator compatibil. In prezent, pe listele de asteptare ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului C.I. Parhon din Iasi sunt peste 300 de persoane care asteapta pentru un transplant de rinichi, dar pana cand vor putea beneficia de operatie, aceste persoane mai au de asteptat.

„Transplantul de rinichi se practica conform legislatiei. Sunt solicitati pacientii de pe lista in momentul in care apare un posibil donator in moarte cerebrala, care este transmis de coordonatorul programului de transplant pe Iasi si dupa ce exista si acordul familiei, pentru ca uneori e posibil sa nu fie de acord”, a declarat Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului C.I. Parhon. Spitalul este singurul centru din zona Moldovei in care pacientii pot beneficia de un transplant de rinichi, tocmai din acest motiv sunt si atat de multe persoane, care au de asteptat atat de mult timp.

Doar zece transplanturi pana in acest moment

De la inceputul anului si pana in acest moment, la Spitalul C.I. Parhon au fost realizate zece interventii de transplant de rinichi pentru persoanele care aveau nevoie. Pe tot parcursul anului 2014, au fost 24 de interventii chirurgicale, iar in anul 2013 au fost in total 12 operatii. In Romania a fost infiintata o asociatie pentru persoanele cu transplant unde acestea incearca sa isi rezolve problemele comune si impartasesc din experienta pe care o au. „In mod cert, viata unui astfel de pacient se schimba dupa transplant si in contextul acesta ei se ajuta, si e un lucru foarte bun”, a mai precizat Bogdan Cojocaru.

Exista doua variante de unde poate proveni rinichiul de care are nevoie bolnavul. Prima este ca bolnavul sa gaseasca pe cineva compatibil dintre rudele sau cunostintele sale, iar a doua varianta, si cea mai dificila, este ca familia unui pacient aflat in moarte cerebrala sa fie de acord ca organele acestuia sa fie prelevate si donate celor care au nevoie urgenta. Criteriul de selectie pentru persoanele care urmeaza sa primeasca un rinichi nu este cel al starii de sanatate, ci de compatibilitate cu organul pe care pacientul urmeaza sa il primeasca. Degeaba are loc un transplant pentru o persoana care nu are compatibilitate cat mai mare deoarece risca sa nu primeasca organul si interventia sa nu aiba succesul asteptat. „Se fac teste de compatibilitate, iar cel mai compatibil va face transplantul, pentru ca esentiala este compatibilitatea pentru a nu face reject”, spune managerul Spitalului C.I. Parhon.
Adauga un comentariu