@ Somajul la Iasi este mai mare decat in Botosani sau Brasov @ Puterea de cumparare a scazut cu 14% in ultimii ani @ Deficitul comercial a scazut cu un milion euro
Evolutia economica din ultimii ani a adus judetul pe primele locuri din tara in ceea ce priveste somajul. Cu o rata a somajului de 7,4%, Iasul este devansat nu numai de judetele considerate dezvoltate, precum Timis, Constanta sau Cluj, ci si de unitatile administrativ-teritoriale recunoscute a fi sarace. Astfel, la Botosani rata somajului este de 6,6%, la Tulcea 7,3%, iar la Brasov 7,4%. Judetele cu cei mai putini someri in evidente sunt Ilfov, cu 2,7% rata a somajului, Timis, cu 4,3%, si Constanta, cu 5,1 procente. Potrivit datelor centralizate de Directia Judeteana de Statistica, rata somajului la Iasi s-a mentinut constanta in august si septembrie si este cu 0,3% mai mare decat in luna septembrie a anului trecut. In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca se afla in acest moment inregistrati aproape 23 mii de someri, dar, in acelasi timp, numarul salariatilor din Iasi s-a redus in doar un an cu peste 10 mii de persoane. Astfel, efectivul de salariati din judet se cifra la sfarsitul lunii septembrie la 147.500 persoane, cu o mie mai putin decat in august. Cu alte cuvinte, datele statistice indica faptul ca multi dintre cei care si-au pierdut locul de munca au solicitat pensionarea sau nu s-au inscris in evidentele AJOFM.
Putere de cumparare cu 14% mai mica
Daca numarul de someri este ridicat, in Iasi se poate spune ca angajatii castiga mai bine decat in alte judete ale tarii. Judetul se afla cu 8,7% sub media salariului net la nivel national, dar castigurile sunt mai mari decat in alte judete cu o rata a somajului mai mica. Astfel, salariul mediu net pe luna septembrie a fost de 1.224 lei la Iasi, cu aproape 250 lei mai mult decat in Botosani, Braila sau Calarasi. Cele mai mari salarii din tara s-au platit la Bucuresti, unde media a depasit 1.900 lei net, oras urmat in top de judetele Ilfov si Sibiu, cu 1.673, respectiv 1.524 lei. Datele statistice evidentiaza si faptul ca puterea de cumparare a castigului salarial mediu net a scazut fata de luna septembrie a anului trecut cu 14%. Fata de luna august, preturile au crescut cu 0,6%, dar fata de anul trecut cresterea inregistrata de statistica a fost de 7,7%.
Cel mai mare judet din tara
Judetul Iasi continua sa fie cel mai mare din tara ca numar al populatiei, fiind devansat doar de municipiul Bucuresti, in ceea ce priveste populatia stabila. Potrivit datelor facute publice de Directia Judeteana de Statistica, la 1 iulie locuiau in judet aproape 826 mii de persoane. Dintre acestea, aproape 387 mii sunt inregistrate in zona urbana, municipiul Iasi avand 301 mii locuitori. Ca structura, la nivelul judetului se pastreaza un raport de egalitate relativa intre sexe, dar in orase numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor cu aproape 20 mii. Cea mai mare comuna din judet este Holboca, care numara peste 13 mii de locuitori, fiind urmata de Ciurea, Belcesti si Miroslava. Potrivit statisticilor, cea mai mica comuna din Iasi este Draguseni, care numara doar 1.580 de persoane.
Creste turismul
In ceea ce priveste turismul, judetul Iasi a atras in septembrie aproape 17 mii de turisti, cu 19% mai mult decat in septembrie 2009. Cei mai multi au fost turisti romani, doar 2.244 persoane, adica 13,5% din total fiind din afara tarii. Dintre turistii straini, 85% provin din tari europene. Unitatile hoteliere au inregistrat in luna septembrie 33.370 nopti de cazare platite, durata medie a cazarii fiind de doua nopti. De la inceputul anului, la Iasi au fost inregistrati aproape 126 mii de turisti, cu 9% mai mult decat anul trecut. Din totalul turistilor, aproape jumatate s-au cazat la hoteluri si pensiuni de 3 stele. Pana la sfarsitul lunii septembrie hotelierii au reusit sa vanda aproape 255 mii de nopti de cazare, cifra in crestere cu 3% fata de 2009.