Actualitate

Zece mii de euro costa o operatie pe cord la Spitalul Sf. Maria din Iasi. Parintii sunt disperati

Publicat: 10 iun. 2014
1

@ Nu toti copiii cu malformatii congenitale cardio-vasculare pot fi operati pe cord in sectia care ar urma sa se deschida la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi @ Statul nu deconteaza astfel de operatii, iar costurile trebuie suportate din buzunarul familiei @Majoritatea copiilor cu malformatii congenitale cardiace provin din familii sarace

Investitorii straini care au decis sa deschida o sectie de chirurgie interventionala cardiaca la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi au avut, din nou, discutii cu conducerea unitatii medicale. Managerul spitalului a cerut mai multe documente investitorilor din Israel pentru a fi prezentate Consiliului Judetean care administreaza Spitalul de Copii Sf. Maria. Sectia de chirurgie ar urma sa functioneze in cadrul Clinicii I pediatrie, unde isi desfasoara activitatea si sectia de cardiologie pediatrica. Investitorii au deschis in Romania doua centre de excelenta in cardiologie si radiologie interventionala, unul la Bucuresti si altul la Suceava.

„In urma cu o saptamana, investitorii au venti sa discute din nou despre sectia de chirurgie interventionala cardiaca pe care doresc sa o deschida in cadrul spitalului. Ei ne-au explicat ca o parte din bani sunt asigurati prin Casa de Asigurari si restul de Consiliul Judetean (CJ) Suceava. Noi nu avem nimic impotriva, dar stiu ca serviciile medicale nu pot fi decontate de CJ. De aceea, le-am cerut sa-mi aduca si alte documente pentru a vedea cum a procedat CJ Suceava si apoi sa mergem sa discutam si la CJ Iasi. Pe noi ne intereseaza sa vedem cadrul legal. Au spus ca ne vor trimite documentele. Este a doua oara cand vin sa discute despre aceasta sectie”, a precizat dr. Radu Terinte, manager la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi.

CAS deconteaza doar proteza

In sectia de cardiologie a fost identificat un spatiu unde ar putea functiona sectia privata de chirurgie cardiaca. Investitorii vor asigura dotarea cu echipamente medicale si tehnologii de ultima generatie si vor aduce si specialistii pentru efectuarea interventiilor. Spitalul va incasa o chirie pentru spatiu si plata utilitatilor. Seful clinicii I pediatrie a precizat ca in cadrul sectiei de chirurgie interventionala cardiaca vor fi rezolvate cinci dintre bolile diagnosticate la copiii cu malformatii, cum ar fi defectul septal atrial, defectul septal ventricular. In situatia in care nu vor exista fonduri pentru decontarea interventiilor, parintii trebuie sa suporte toate cheltuielile. „In cadrul acestei sectii vor fi operati copiii cu defecte de dezvoltare a peretilor cordului pentru care vor fi montate proteze. Casa de Asigurari deconteaza doar protezele. O astfel de proteza costa 4.000 de euro, iar diferenta pana la 10 mii, cat costa toata interventia, va fi suportata de catre parinti. Daca exista cadru legal si CJ ne poate sustine financiar, atunci totul va fi gratuit. Daca s-ar putea realiza acest lucru, unitatea medicala ar fi scutita de costurile pentru transporturile pana la Tg. Mures si inapoi. Noi trimitem copiii cu ambulanta si ne costa 2.000 de lei pentru fiecare transport. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar trebui sa suporte costul pentru intreaga interventie si familiile nu ar mai fi nevoite sa mearga in alte centre sau in strainatate”, a spus managerul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iasi.
Comentarii
  • Foarte bine! Nu se poate ca cei care platim la cas sa beneficiem de acelasi tratament a jegurile care stau acasa pe ajutor de la stat iar cand au o poroblema sa vina cu mic cu mare si sa streseze doctorii! Cei buni de munca ar trebui sa munceasca nu sa stea ca leprele pe banii statului- mai exact a contribuabililor!!!

  • poate cu ajutorul lui Dumnezeu se vor spanzura toti retetarii si hotii din sanatate si atunci vor ramane bani si pt bietii copii.

  • Doar nu vreti sa-si taie din beneficii parlamentarii pentru asa ceva! Si cand ii mai vezi cu tot felul de declaratii de doi bani ce nu folosesc nimanui, dar pentru care sunt platiti. Pentru ei tara nu mai e saraca!

  • Domnule Dr.R.Terinte!Dece Sa va aduca ei documentele de la Suceava,este peste mari si tari?? Nu puteti lua legatura D.-voastra si C.J.Iasi cu Suceava?? Daca se tergiverseaza mult,se poate pierde ocazia.Ulterior se pot schimba multe,in mentalitatile romanilor,in politica CNAS, MS,… .

Adauga un comentariu