Eveniment-Social

Zanganit de catuse la Primaria Iasi! Curtea de Conturi a gasit in primarie o gaura de zeci de milioane de euro

Publicat: 07 feb. 2014
1

@ Doua controale ale Camerei de Conturi au descoperit nereguli in gestionarea a sute de milioane de lei la Primaria Iasi @ Reprezentantii primariei spun ca deocamdata, au primit doar sugestii pentru corectarea neregulilor, nefiind aplicate sanctiuni @ Neregulile vizeaza atat lucrari derulate de municipalitate, cat si decontari de 26 de milioane de lei ale abonamentelor RATP, primite gratis de pensionari

Camera de Conturi a descins anul trecut de doua ori in Palatul Roznovanu. Primul control, derulat in intervalul 13 mai – 5 iulie 2013, a vizat auditul financiar al contului de executie a bugetului pe 2012, iar controlul din perioada 3 septembrie – 6 septembrie a avut ca tematica controlul arieratelor si platilor restante inregistrate de municipalitate. Controalele Camerei de Conturi au descoperit nereguli la primarie, inspectorii raportand probleme in gestionarea a peste 229 de milioane de lei. Gaura de 51 de milioane de euro, descoperita de inspectorii Camerei, nu a avut deocamdata si urmari juridice.

Citeste si: Jaf prin colecta publica la Primarie! Cum vor alesii sa bage Iasul in faliment

In ceea ce priveste structura sumelor estimate ale abaterilor constatate, circa o zecime din cele 229 de milioane sunt reprezentate de subventiile acordate pentru RATP. Alte sume vizeaza, dupa cum a explicat seful Camerei de Conturi, valori ale lucrarilor derulate de municipalitate, finalizate, dar neinregistrate. „Nu au fost înregistrate in contabilitatea Primariei Iasi subventiile prezentate la decontare si neachitate la 31.12.2012 din bugetul local catre RATP Iasi. Au fost înregistrate eronat în evidenta contabila si evidenta tehnico-operativa bunuri apartinand domeniului public sau privat al UAT (unitatea administrativ-teritoriala) prin neinregistrarea valorilor stabilite prin rapoartele de evaluare sau de expertiza, ce au fost însusite de entitatea auditata si care au stat la baza stabilirii raportului UATM Iasi la asocierea sau asocierea in participatiune cu alte entitati, rezultand o diferenta neinregistrata de 141.548.383 lei. Nu exista concordanta intre datele existente in evidenta tehnico-operativa si cele din contabilitate privind participarea unitatii administrativ-teritoriale la capitalul social al SC Salubris SA, reflectata in contul 260 „titluri de participare”( 0,284 milioane lei)”, se enumera in raportul curtii de conturi.

Citeste si: Nichita foloseste bugetul pe 2013 ca sa-si cumpere locul de guvernator

Potrivit raportului, au fost decontate ilegal subventii pe transport de aproape jumatate de milion de lei, fiind efectuate in anul 2012 plati nedatorate catre o societate comerciala ca diferenta de TVA pentru lucrarile de reabilitare a sistemului de iluminat public in sectorul 1 al municipiului Iasi, realizate, facturate si confirmate in perioada august 2007 – aprilie 2009, prin actualizarea TVA de la 19 la 24 la suta, cu o dobanda calculata, aferenta platii nedatorate, de 10.067 lei.

Smenurile, explicate de angajatii primariei

Cei din ei primarie invoca faptul ca nu ar fi vorba de un jaf, ci de probleme in adaptarea bugetului la noile schimbari legislative. „Este un raport pe care l-a efectuat Curtea de Conturi la administratiile locale de pe raza judetului. Au fost constatate mai multe nereguli care tin in mod special de legislatia nationala, care nu a reusit sa fie adaptata la nevoile nationale si judetene. Toate aceste nereguli au primit recomandari de corectie din partea Curtii de Conturi care au fost deja rezolvate pe parcursul anului 2013. Nu s-au dat sanctiuni, sunt nereguli care pot fi corectate foarte usor”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii iesene.
Seful Camerei de Conturi Iasi, Constantin Iatco, a explicat, intr-o maniera eleganta, constatarile facute la Primaria Iasi.

Citeste si: Scandal de frauda in curtea lui Nichita. Subordonatii incheie contracte numai cu neamurile – FOTO

„Suma de la abateri nu este mare, ci foarte mare. Noi insa nu putem da sume exacte, vorbim de estimari. Nu spunem prejudicii, ci posibile prejudicii, nu identificam noi persoane responsabile, ci persoane cu responsabilitati. Prin reglementarile legislative, institutia Curtii de Conturi este obligata sa urmareasca aceste lucruri. Recuperarea banilor se face insa greu din cauza cadrului legislativ. De exemplu, in cazul cheltuielilor de personal, ne lovim de Codul Muncii. In ceea ce priveste suma de care vorbiti (141 milioane de lei – n.r.), unde se face referire la asocierea in participatiune, nu este vorba de o singura actiune. Este vorba despre proiecte, lucrari, inclusiv de constructii, neinregistrate la finalizare”, a declarat Constantin Iatco, seful Curtii de Conturi Iasi.

Opozitia din CL pare a fi chiar mai blanda cu municipalitatea decat inspectorii de la Curtea de Conturi. „Primul lucru pe care trebuie sa il fac este sa ma edific in privinta constatarilor din raportul Curtii de Conturi. Vom iesi cu o declaratie publica ce va taxa neregulile constatate in managerierea fondurilor publice, dupa ce voi examina raportul, daca acestea exista”, a declarat Gabriel Surdu, seful PDL, liderul opozitiei din Consiliul Local.
Comentarii
 • Misto faza cu gaurile in buget. Nu este nicio gaura. Pur si simplu se schimba legislatia economica de te ameteste. Si noi la scoala am luat salariul cu intirziere in ianuarie tot din cauza unei schimbari legislative.

 • Nu-i mai luati atit apararea unui securist hot,poate iesenii vor trai si momentul sa-l vada in catuse pe acest mafiot,securist si mare hot a PSD ,care si-a batut joc de ieseni,ne-a furat cu atita nerusinare el si toate institutiile lui subordonate in frunte cu CET,acum Dalkia si TERMO SERVICE care sunt instititii formate pe gasti de securisti hoti.IESENII TREBUIE SA NE TREZIM ODATA CA DE NU O SA NE ADUCA IN PRAGUL DISPERARI SI A SARACIEI ACESTI HOTI ,O SA NE DUCEM UNUL CITE UNUL IAR EI SE LAFAIESC IN BANI SI VILE DE LUX.

 • odata cu ticalosul de Nichita sa-l ridice si pe protejatul lui de la FINANTE – sceleratul de GRIGORIU, care adoarme la videoconferinte, care este depasit de evenimente, care este foarte bogat, care este in situatia de INCOMPATIBILITATE si pe care nu-l verifica nimeni si impotriva caruia nu se ia nici o masura. Cat timp trebuie sa-i mai toleram abuzurile flagrante la care ne supune???? Cand o sa avem un Director competent si impartial, care nu-si favorizeza pupincuristii si fiica, care este bolnava psihic si care nu indeplineste criteriile de selectie pentru a fi functionar public, persoanele cu concedii medicale de la SOCOLA nu pot fi functionari publici.Poate se autosesizeaza Curtea de conturi intr-un final!!

 • Probabil esti unul si acelasi infractor, bagat la racoare de pro***orul Emilian Eva, de-l pomenesti si-l slavesti in toate postarile tale. Chiar crezi ca ia cineva in seama recla***le tale? Nu te intrebi de ce?

  • De ce Eeva Emilean,eu il stiam cu un singur „E”,nu cu doi de „e” ,ma rog ,daca asa se recomanda …asta e…probabil ii e frica,mde cand nu mai ai putere ,te faci mic,chiar e la puscarie ? Cati ani i-au dat ?

 • la gunoaiele astea trebuie trimise ichipe de likidat ,si asa scapam de ei ,dar nu mai este mult pana atunci sa intram peste ei cand o sa fie
  o revolta de necontrolat
  .7,62 in ceafa
  si dati foc cu benzina .Cand nu o sa mai fie bani de inprumut de afara si nu o sa dea bani de pensii de salarii atunci va fi momentul de likidat cacatii sau copiilor.

 • Curtea de conturi si Guvernul nu vad alte ilegalitati:
  1.Spor CFP(Control Financiar Preventiv) pentru singurul contabil din gradinita sau scoala.Aceeasi persoana intocmeste actul si tot ea si-l controleaza, încasând un spor de 25% din salariu !!
  2.Spor de conducere 25%, fara sa aibe subalterni !!- pentru unicul contabil din gradinita, scoala.Pe cine controleaza sau coordoneaza ?
  3.Seful-contabil care are subalterni incaseaza spor de control 25%( legal) plus 25% sporul CFP ilegal. Conducere=control si coordonare, pentru care se ia sporul de conducere. ( nu se justifica plata pentru inca 1 spor de control).
  4.Spor de stimulare a activitatii 100% la angajatii ANAF.

 • ar fi bine sa fie verificate tate institutile din subordinea primariei care fac o gramada de ilegalitati sporuri peste sporuri servicii externalizate ce cred ei noi suntem niste prosti care aceptam cum spun ei ca toate posturile sunt blocate cand colo ei agajeazape baza de contracte de colaborare economisti ,secretare avocati si asa mai departe trimiteti curtea de conturi dupa ei ca nu se mai satura de furat cand sunt pusi in functii de partidele astea de doua parale

 • Frustratule, baga nasul in kur si taci. Sau mai bine, ii suji pulla lui Emilian Eva, ca poate nu te baga la puscarie (in cazul in care nu esti deja acolo).

 • Legislatia economica sa schimbat anul trecut nu anul asta ,cu unele precizari ,iar Curtea de conturi stiu asta,problema e ca gaura exista si Nichita trebuie sa raspunda.

Adauga un comentariu