Actualitate

„Z” Iasi va prelua gloria fostei echipe Terom

Publicat: 28 sept. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:50843;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Echipa de handbal feminin „Z” Iasi a parafat o intelegere cu Terom pentru a prelua denumirea si palmaresul fostei echipe de glorie a Iasului •Nu este exclus ca Petru Paleu, fostul finantator al formatiei Fibrex Savinesti, sa investeasca in echipa ieseana

Patronul formatiei de handbal feminin „Z” Iasi a anuntat la finalul partidei cu Stiinta Bacau, din etapa a treia a Diviziei A, ca echipa sa va purta denumirea fostei mari echipe din istoria Iasului, Terom. Din cate se pare in cursul acestei luni, Zamfir a obtinut acordul conducerii Terom SA pentru a putea schimba numele formatiei in „Z” Terom si, mai ales, pentru a-i putea prelua acesteia palmaresul. Totusi, aceasta modificare de nume nu a fost inca aprobata de Federatie, astfel ca, deocamdata cel putin, echipa de handbal feminin din Iasi va purta tot numele „Z”. Formatia de handbal feminin Terom Iasi a promovat in prima divizie in anul 1983, cu antrenorul Ioan Haraga pe banca tehnica si cu Cornel Badulescu secund. La doi ani de la promovarea pe prima scena a handbalului feminin romanesc, Terom a castigat Cupa Romaniei, de aceasta data cu actualul antrenor al Politehnicii pe banca tehnica. De altfel, pana in anul 1990, iesencele, de la care s-au remarcat jucatoare de lot national ca Valentina Cozma, Rodica Covaliuc, Angela Avadanei, Beatrice Luca sau Corina Hutupanu, s-au clasat tot timpul in jumatatea superioara a clasamentului, obtinand in trei sezoane chiar pozitia a treia in clasament. Timp de cinci ani, echipa ieseana a reprezentat Romania in Cupele Europene, reusind sa ajunga de trei ori in sferturile de finala ale acestor competitii. In anul 1993, echipa de handbal feminin si-a schimbat in Aura, formatie preluata de Adrian Pascal, care pentru doua luni a indeplinit si functia de presedinte al Federatiei Romane de Handbal. Insa, odata cu declinul lui Pascal, acesta ajungand in prezent sa traiasca in mediocritate, s-a desfiintat si handbalul feminin la Iasi. Florin Zamfir a infiintat echipa „Z” tocmai din dorinta de a continua traditia acestui sport in judet. Insa ceea ce a urmat dupa iunie 2003, anul infiintarii „Z” nu a dat sperante iubitorilor handbalului ca acest sport poate fi reinviat la Iasi. Totusi, una dintre solutiile salvatoare pentru noua grupare „Z” Terom ar putea fi Petru Paleu, fostul finantator al echipei Fibrex Savinesti si care ar putea investi in gruparea ieseana. De altfel, omul de afaceri nemtean a asistat la ultima partida disputata de iesence la Bacau, infirmand insa orice potentiala implicare a sa la Iasi.

Paleu a facut performanta la Fibrex

Petru Paleu a fost timp de cateva sezoane principalul finantator al echipei de handbal masculin Fibrex Savinesti. In timpul in care formatia nemteana a fost finantata de Paleu, aceasta a dominat categoric campionatul national si Cupa Romaniei, fiind foarte aproape de o calificare istorica in grupele Ligii Campionilor. Omul de afaceri s-a retras insa la inceputul acestui an de la carma echipei Fibrex, din cauza neimplicarii autoritatilor in viata sportiva a echipei, avand dese conflicte cu fostul primar de Neamt, Ioan Rotaru, pe care l-a acuzat ca nu vrea sa aiba o echipa de handbal in oras.
Florin BRIAUR
Adauga un comentariu