Eveniment-Social

Workshop pe teme legate de boli transmisibile prin tantari la USAMV Iasi

Publicat: 01 nov. 2017
1
Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi, a organizat la finalul lunii octombrie 2017, Worhshop-ul „Malaria si dirofilarioza”, desfasurat cu prilejul Zilelor USAMV Iasi, in cadrul proiectului Erasmus + KA2 Strategic Partnerships for higher education, Zoonoses Online Education.
La eveniment au participat peste 30 de persoane, printre acestea, cercetatori, cadre didactice si studenti, atat din Romania cat si din strainatate, din consortiul universitatilor agronomice  si cadre didactice de la Facultatea de Medicina „Gr.T.Popa” Iasi. 
Principalele teme de discutie ale workshop-ului au fost legate de malarie si dirofilarioza, doua boli transmisibile prin actiunea vectorilor hematofagi – a tantarilor. Aceste boli s-au raspandit si evoluat rapid, in Romania, si in zona noastra, a Moldovei odata cu incalzirea globala. Specialistii prezenti la intalnire au analizat epidemiologia acestor boli si au definit unele solutii pentru a preintampina raspandirea lor, dar si pentru a veni in sprijinul pacientilor. Una dintre acestea o reprezinta dezvoltarea unor programe nationale de supraveghere a bolilor vectoriale, care trebuie sa fie tinute sub control prin diferite metode. 
„In cadrul celor  trei intalniri pe proiect desfasurate pana acum, am avut o relationare stiintifica excelenta cu toti partenerii: in Iasi, in noiembrie 2016 cand am avut intalnirea „de descoperire”, ulterior in Croatia in luna mai 2017, unde partenerii croati au avut comunicari excelente privind implicarea in descrierea bolilor transmisibile de la animale la om,  iar recent in Italia, la Tereamo in luna octombrie am avut ocazia sa constatam profesionalismul colegilor din Institutul Zooprofilactic care este si centru national de referinta pentru unele boli transmisibile. Urmatoarea intalnire va fi in Lituania, la inceputul primaverii, unde vom avea deja creionat un capitol important din Handbook-ul  la care lucram impreuna si care va fi publicat in sase limbi. Este important sa mentionam ca impreuna cu medicii Universitatii ”Gr.T .Popa” vom elabora un curs de tip e-learning online pentru studentii facultatilor de medicina a omului si medicina veterinara din tara si din Europa, privind subiectul acestui proiect”, a precizat directorul proiectului, prof. dr. Liviu Miron, prorector la USAMV Iasi.
Cu numele de ZOE, [Zoonoses Online Education], proiectul presupune realizarea unei serii de cursuri online pentru domeniul comunicarii medicale cu privire la preventia, diagnosticarea si tratarea bolilor ce se pot transfera de la animale la oameni. 
Proiectul Erasmus + KA2 Strategic Partnerships for higher education, lansat in luna noiembrie 2016 se desfasoara pe o perioada de 30 de luni si are 10 parteneri, coordonati de USAMV Iasi, dintre care 4 sunt din urbea noastra: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” si Fundatia EuroEd. Printre partenerii straini sunt diferite universitati, institute sau ONG-uri: Universitatea din Vilnius, Facultatea de Medicina Veterinara din Zagreb – Croatia, Universitatea de Stiinte Aplicate din Vilnius (Lituania), Soros International House-Lituania,  Institutul Zooprofilactic experimental din Teramo (Italia) si alte doua organizatii cu profil IT din Florenta si respectiv din Prato, ambele din Italia.   
Proiectul a fost castigat pe linia Erasmus+, avand cel mai mare punctaj dintre toate proiectele propuse in Romania.Adauga un comentariu