National

Vosganian si Sarbu, schimb de replici in Senat pe dosarul „gaze ieftine”

Publicat: 11 feb. 2015
1

Fostul ministru al Economiei, senatorul PNL Varujan Vosganian, si fostul ministru al Agriculturii, liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu, au avut miercuri in plenul Senatului un schimb de replici pe marginea dosarului DIICOT ”gaze ieftine” in care procurorii cer inceperea urmaririi penale.

Cei doi fosti ministri s-au contrazis pe subiectul avizarii si sustinerii ordonantei de urgenta in urma careia Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru productia de ingrasaminte chimice.

Senatorii au dezbatut miercuri in plen solicitarea DIICOT de incepere a urmaririi penale impotriva lui Vosganian, fost ministru al Economiei, care a initiat actul normativ.

Citeste si Ariton s-a IMPACAT cu soarta sa. In schimb, Vosganian isi pune colegii sa JURE pe Biblie

Vosganian i-a transmis lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in 2009, ca aceasta ar fi comunicat printr-o scrisoare adresata Ministerului Economiei ca sustine reducerea pretului la gaze pentru producatorii de ingrasaminte.

”La Ministerul Economiei exista o scrisoare de a dumneavoastra in care se solicita sustinerea pentru productia de ingrasaminte chimice. Daca doriti eu v-o pun la dispozitie ca sa vedeti si dumneavoastra ca intr-un fel sau altul ati fost si dumneavoastra parte a acestei uriase conspiratii de a sustine 9000 de oameni in zone monoindustriale. Aveti timp pana maine sa va mai ganditi o data si va rog eu, eliberati-va de teama. Oameni ca noi care au albit in politica trebuie sa dam exemplu ca suntem oameni curajosi”, i-a transmis Vosganian lui Sarbu.

Fostul ministru a cerut senatorilor sa confrunte cele doua referate ale DIICOT, cel din 2013 si cel din prezent, pentru a vedea faptul ca nu sunt elemente noi care sa-l incrimineze.

”Sunt singurul roman care a fost propus la Premiul Nobel de mai multe asociatii din strainatate. Eu nu am o biografie care e doar a mea, intr-un anumit sens sunt util acestei tari si altfel decat lustruind clantele Parchetului. Daca sunt nevinovat sa fiu lasat in pace, daca este legal ca o hotarare a Senatului sa fie definitiva (cea de respingere a inceperii urmaririi penale din 2013, n.r.) si sa se respecte votul acestor oameni trebuie sa fim lasati in pace. Nu suntem un pluton de recruti care sa facem stanga imprejur la ordin. Daca erau indicii noi apareau pana acum, au trecut 7 ani. De ce ne batem joc?”, a sustinut Vosganian.

Citeste si AVIZ POZITIV pentru Varujan Vosganian si Ion Ariton

In replica, liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu a sustinut ca nu a transmis nicio scrisoare la Ministerul Economiei, solicitand ca Vosganian sa o faca public documentul.

”Nu exista nicio scrisoare, alt ministru a adresat-o, nu-i pronunt numele ca nu e cazul. Sunt stenogramele pe care le-ati vazut si dumneavoastra in presa, cand eram acuzat de unii dintre colegii nostri ca nu vreau sa semnez Ordonanta, pe care nu am semnat-o. Pentru un motiv simplu, nu ca nu as fi vrut sa incurajez productia de ingrasaminte chimice romaneasca, nu ca nu as fi vrut sa ajut, stiu bine ce situatie era atunci cu grevele, cu 6000 de oameni, cu cati oameni ramaneau in strada, nu, ci fiindca am fost la Bruxelles si mi-a spus ca e ajutor de stat, si ca in niciun caz sa nu fac acest gest, sa semnez ordonanta (…) Nu am facut parte la lucrul asta, cand eu am ajuns la minister lucrurile erau mai intarziate”, a afirmat Sarbu.

Senatorul PSD a mai declarat ca pana la urma Senatul nu decide vinovatia cuiva, ci se face o ”incuviintare”.

”In rest, instanta e cea care decide. Nu noi, pana la urma, nu noi am tot clamat statul de drept, justitia si celelalte. Acuma, sigur ca daca unii sau altii ajungem sa ne lovim si de duritatea masurilor pe care le are justitia, justitia nu-i mai buna, si vedem cazul de ieri, de alaltaieri. Va cer, tot in aceeasi idee sa aduceti aceasta scrisoare, daca exista, maine, ca sa nu ramana colegii cu ideea ca am ceva de ascuns. E semnata de celalalt ministru, eu am venit dupa (…) Eu nici nu m-am mai referit acum la faptul ca ingrasimintele respective au fost exportate si ca nu au beneficiat, de fapt, agricultorii din Romania”, a mai afirmat Sarbu.

El a mentionat ca Tariceanu i-a spus lui Vosganian in sedinta de Guvern de la vremea respectiva: ”lasa vrajeala ca nu incurajezi tu exportul”.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a afirmat ca raportul asupra dosarului lui Vosganian a fost votat de majoritatea membrilor acestui for si nu a fost o opinie unanima.

Referitor la solicitarile unor senatori de a consulta dosarele transmise de DIICOT si referatul procurorilor, Boboc a aratat disponibilitatea de oferi posibilitatea studierii acestora.

”Pana la maine la vot ( votul din plenul Senatului asupra solicitarii DIICOT, n.r.) la Comisia juridica toti cei care pot sa verifice, sa se uite, sa-si faca o ideea in dosare, sunt invitati. Maine va promit ca informez cati colegi au venit, colegi care astazi fac teoria chibritului. Dar va spun sincer ca maine am sa va informez si am sa consemnez ca numar doar cati colegi au avut curiozitatea sa vada cu adevarat acele dosare”, a afirmat presedintele Comisiei juridice.

Citeste si Varujan Vosganian: „Cererea de incepere a urmaririi penale nu are temei legal”

El a mentionat ca nici Comisia juridica si nici plenul Senatului ”nu da verdicte, nu da descarcari de vinovatie sau de nevinovatie”.

”Teoria ca printr-un vot in Senat, cu avizul sau fara a Comisiei juridice, ar inchide acest subiect, e o teorie gresita. Faza in care se afla astazi acest dosar este o faza care nu se incheie, adica daca urmarirea penala nu a inceput, ea nici nu inceteaza, decat dupa ce incepe. Se afla azi intr-o alta stare”, a mai afirmat Boboc.
Adauga un comentariu