National

Vosganian: Basescu si Boc trebuie sa fie in acelasi dosar cu mine, iar sefii Serviciilor sa raspunda

Publicat: 02 sept. 2013
1

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vicepresedinte PNL, a declarat, luni, ca in acelasi dosar in care DIICOT cere inceperea urmaririi penale in cazul sau ar fi trebuit sa fie inclusi atat Traian Basescu, cat si Emil Boc, dar si sefii Serviciilor secrete sa dea explicatii.

Ministrul Economiei a sustinut ca masura promovata la nivelul Guvernului in 2008, privind acordarea unor discounturi marilor consumatori de gaze, a fost prelungita printr-o nota primita de la ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, care constata ca efectele masurii au fost benefice, a facut ca pretul ingrasamintelor sa nu creasca si fara o astfel de masura agricultura ar fi fost intr-o situatie disperata.

Vosganian a precizat ca Guvernul Boc a prelungit masura, iar din mai tarziu a fost emisa o ordonanta de urgenta prin care se extindea extinderea sustinerii pentru consumatorii de gaz, marind discountul de la cateva procente la peste 40%.

„Presedintele de atunci si de acum a promulgat legea (de adoptare a Ordonantei, n.r.) fara sa clipeasca si Legea a functionat in continuare pana in anul 2010. Suntem intr-o situatie ciudata, eu care am votat impotriva acestei legi, socotind ca totusi sunt prea mari facilitatile, sunt aici in fata dumneavoastra, iar cei care au initiat aceasta Ordonanta de urgenta si au promulgat legea care marea de vreo cinci-sase ori discounturile catre aceasta industrie ma privesc la televizor”, a mai spus Vosganian.

El a mentionat ca grupul infractional despre care vorbeste DIICOT este compus de 42 de persoane, din ministere si companii, care ar fi subminat economia nationala pe o perioada sase ani „in tihna, fara sa se sesizeze nimeni”.

„Daca timp de cinci ani peste 40 de oameni, practic conducerile succesive ale Ministerului Economiei, au subminat economia nationala, intr-un complot fara precedent in Romania, cu acte aprobate in Guvern si publicate in Monitorul Oficial, cum de sefii Serviciilor de informatii si sefii parchetelor mai sunt in functiile lor? Poate cineva sa creada ca 40 si ceva de persoane pot submina economia nationala cu acte oficiale fara ca Serviciile de informatii sa stie?”, a mai spus Vosganian.

Ministrul Economiei a mentionat ca discountul acordat companiilor s-a ridicat la „cateva milioane de euro pe luna” si nu s-au adresat unui om, ci unui sector de activitate in care „o anumita proprietate avea un procent destul de mare”.

El a precizat ca de sprijinul din partea statului au mai beneficiat pe langa Interagro, Azo Mures si Elcen Bucuresti, mentionand ca nu a avut nicioadata niciun fel de relatie financiara sau profesionala cu societatile beneficiare.

„Dupa opinia mea, este un gest de a prelungi o confuzie politica, de a continua atacul asupra PNL pentru ca efectul mediatic si politic al acuzarii domnului Videanu si al acuzarii mele este fireste cu totul disproportionat in sensul ca impactul politic este cu totul altul in ce ma priveste”, a acuzat ministrul.

„Doresc ca Emil Boc si Traian Basescu sa fie audiati si chemati intr-o calitate cel putin egala cu a mea, pentru ca in ceea ce-i priveste pe ei circumstantele sunt agravante. Spre deosebire de mine, ei mi-au urmat si ar fi trebuit sa stie ca exista un complot si ar fi trebuit sa-l opreasca si nu sa-l incurajeze prin emiterea unor ordonante de urgenta si promulgarea unor legi fara sa clipeasca”, a declarat Vosganian.

El a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Parchetul ar trebui sa opreasca procedura de incepere a urmaririi penale, mentionand ca va intreba de ce Traian Basescu si Emil Boc si sefii Serviciilor de informatii nu au fost inclusi in acelasi dosar.

Vosganian a precizat ca actiunea impotriva sa este similara cu cea din 2006, cand a trebuit sa se retraga din pozitia de candidat pentru postul de comisar european.

El a intrebat cum este posibil sa fi fost lasat sa ajunga ministru daca se stiau infractiunile la care ar fi luat parte, potrivit DIICOT, sau sa primeasca documente secrete de cel mai inalt nivel in primavara anului 2013.

Procurorul sef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Senatul pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei, se arata intr-un comunicat de presa de luni al DIICOT.

Sursa: realitatea.net
Comentarii
Adauga un comentariu