In cadrul vizitei oficiale in Romania la invitatia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, din perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2016, Preafericitul Parinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient va fi prezent la sfarsitul acestei saptamani si in Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Citeste si:
Preafericitul Parinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient va participa la evenimentele dedicate implinirii a 300 ani de la moartea martirica a Sfantului Ierarh Antim Ivireanul si la cele organizate cu prilejul implinirii a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Manastirii Putna, judetul Suceava. Astfel, vineri dimineata, 23 septembrie, in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Preafericirea Sa va fi prezent la o slujba de Te Deum in Catedrala Mitropolitana din Iasi, urmand ca apoi sa mearga in pelerinaj la cateva manastiri din judetele Iasi si Botosani (Manastirea Galata, Manastirea Cetatuia, Manastirea Popauti). Sambata, 24 septembrie, delegatia Patriarhiei Antiohiei si a Intregului Orient va continua pelerinajul in judetul Suceava, unde va vizita Manastirile Sucevita, Moldovita si Voronet. Vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei a Preafericitului Parinte Ioan al X-lea se va incheia duminica, 25 septembrie, cand Preafericirea Sa va savarsi Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea Putna, din judetul Suceava. Ulterior, delegatia oficiala va pleca spre Bucuresti.
Citeste si:
Patriarhia Antiohiei este continuatoarea comunitatii crestine intemeiate de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pastoreste in zilele noastre crestinii din Siria, Liban, Iraq, Kuweit, Iran, Peninsula Arabica, o parte din Turcia, si are eparhii misionare in America de Nord, Centrala si de Sud, in Europa Occidentala, Australia, Noua Zeelanda, Oceania. In ultimii ani, Biserica din Siria trece printr-o grea incercare. Zeci de mii de crestini au fost crucificati, decapitati, supusi la convertire fortata sau obligati sa-si parasesca casele si sa ia drumul exilului, iar multe biserici si manastiri au fost daramate.
Preafericitul Parinte Ioan al X-lea s-a nascut in orasul Latakia, Siria. A absolvit Institutul de Teologie „Sfantul Ioan Damaschin” de la Balamand in 1978. A studiat apoi la Universitatea din Tesalonic, in Grecia si a primit titlul de doctor in teologie in anul 1983. A fost hirotonit diacon in 1979 si apoi preot in 1983, in Arhiepiscopia Latakia. Preafericirea Sa a fost ales de Sfantul Sinod Antiohian Episcop de Al Husun, Wadi Al-Nadarah, in Arhiepiscopia Akkar, in anul 1995, aflandu-se in aceasta demnitate pana in anul 2008, cand Sfantul Sinod l-a ales Mitropolit al Arhiepiscopiei Europei. Din anul 2012 este Patriarh al Antiohiei si al Intregului Orient. In anul 1653, patriarhul Antiohiei, Macarie al III-lea, a vizitat Tara Romaneasca si a sfintit Catedrala Patriarhala din Bucuresti. A urmat apoi si alte vizite, cum ar fi cele din timpul patriarhilor Atanasie al IV-lea si Silvestru in secolul al XVIII-lea, creandu-se o legatura care s-a continuat pana in zilele noastre. De asemenea, Biserica Ortodoxa Romana a sustinut Patriarhia Antiohiei prin tiparirea de carti in limbile greaca si araba, dar mai ales prin numeroase ajutoare materiale. Este si o legatura spirituala intre Patriarhia Antiohiei si Sfantul Antim Ivireanul, intrucat Sfantul a tiparit in anul 1701 pentru Patriarhia Antiohiei primul Liturghier greco-arab cu litere mobile la Manastirea Snagov. De asemenea, in anul 1706, Sfantul Ierarh Antim Ivireanul a daruit tipografia cu caractere arabe Patriarhului Antiohiei, Atanasie al-III-lea Dabas, care a instalat-o la Alep, in Siria.
Citeste si:
Preafericitul Parinte Ioan al X-lea se va afla pentru a doua oara in Romania, prima vizita frateasca, in calitate de Patriarh al Antiohiei si al Intregului Orient, in Patriarhia Romana avand loc in perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2014.
Ascundeti banii si bunurile!!! Vine Tata Evaziunii.