National

Vinul Murfatlar, rasuflat in afaceri cu iz de evaziune

Publicat: 19 sept. 2016
1

Cele mai importante firme din grupul Murfatlar au datorii totale de peste 1,3 miliarde de euro, din care 260 milioane de euro numai catre stat. Anul trecut, ANAF sesiza DNA cu privire la o evaziune de 160 de milioane produsa de societati afiliate celui mai cunoscut brand de vinuri din Romania. Murfatlar se afla in insolventa din 2012, iar printre cei care apar in incredibila increngatura de afaceri dubioase a holdingului se afla si Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential, actual deputat si lider PNL.

In 2012, cele mai mari firme din grupul MurfatlarEuroavipo intrau in insolventa aproape in acelasi timp, complicand si mai mult mecanismele unei evaziuni fiscale uriase. A spus-o si ANAF, care a depus in 2015 doua sesizari la DNA cu privire la o evaziune de peste 700 milioane lei (circa 160 milioane de euro), realizata in perioada 2010-2014 de Euroavipo SA si Murfatlar Romania. Murfatlar Romania SA a intrat chiar si in faliment, in noiembrie 2015, dar Curtea de Apel Constanta a casat sentinta tribunalului, in martie 2016. Procedura insolventei Murfatlar este extrem de complicata, dat fiind numarul foarte mare de firme implicate, toate, la randul lor, in insolventa, actionare una la alta, fiecare creditoare si, in acelasi timp, debitoare a celorlalte. In plus, patronii debitoarei Murfatlar sunt majoritari si in Comitetul Creditorilor, o anormalitate contestata de ceilalti creditori. Asa a fost posibil ca Murfatlar Romania SA sa-si vanda, pur si simplu, utilajele de productie si depozitare a vinurilor, desi se afla in plin proces de insolventa. Decizia a fost luata de comitet pe 22.12.2015 si materializata printr-un contract semnat in penultima zi a anului, 30.12.2015, cu firma bucuresteana Atelier de Vita Nobila SRL.

Adriana Saftoiu si Murfatlar

In ianuarie 2016, creditorul BRD Group Societe Generale a solicitat anularea contractului, aratand ca utilajele in valoare de 24.854.930 lei (5,9 milioane de euro) vandute pe ascuns constituiau garantie reala imobiliara in favoarea sa, potrivit unei intelegeri cu Murfatlar Romania SA din 28.07.2009. Pe 18.04.2016, Tribunalul Constanta admite contestatia BRD privind ilegalitatea tranzactiei si anuleaza contractul de vanzare a utilajelor. Foarte interesant este patronatul firmei care, prin contractul din penultima zi a anului trecut, a preluat utilajele de producere a vinului Murfatlar, cu obligatia foarte vaga de a le achita contravaloarea intr-un numar nedefinit de rate. Atelier de Vita Nobila SRL este detinuta de George Ivanescu si Gheorghe Zlotea, actionari in grupul Murfatlar. Practic, patronii debitoarei Murfatlar decid prin Comitetul Creditorilor, pe care il controleaza intr-un mod nefiresc, sa vanda in rate fara numar utilajele de producere si depozitare a vinului catre o firma detinuta tot de ei. O firma controlata, pana pe 05.10.2015, de Adriana Ana Saftoiu.

Fostul consilier prezidential si actual deputat PNL si-a cedat participatia de 62,5%  din Atelier de Vita Nobila SRL catre George Ivanescu, boss-ul de la Murfatlar ajungand sa controleze 93,75% din firma, restul de 6,25% apartinad lui Gheorghe Zlotea.

Adriana Saftoiu iesea astfel din firma specializata acum in cultivarea vitei de vie, pe care a fondat-o in 2011sub numele de Strategist AS SRL, cu domeniu initial de activitate consultanta in management. Relatia dintre Adriana Saftoiu si George Ivanescu este de notorietate, dar nu putem stii ce implicare a avut liderul PNL in afacerea Murflatlar.

Datorii colosale

Fratii Ion Serban si Emanuel Corneliu Dobronauteanu, alaturi de George Ivanescu, sunt cei mai importanti actionari ai imperiului creat in jurul brandului Murfatlar. Acestia coordoneaza o retea alcatuita din zeci de firme, toate in insolventa, specializate in productia si comercializarea de bauturi alcoolice, sucuri, apa minerala, mezeluri, tigari etc. La nivelul anului 2015, numai trei firme din mega-reteaua Murfatlar inregistrau datorii colosale pentru orice tara din lumea asta: peste 1,3 miliarde de euro. Murfatlar Romania SA apare in evidentele Ministerului de Finante cu datorii de 2.070.447.381 lei (circa 440 milioane de dolari), Euroavipo SA e trecuta cu datorii de 1.695.243.611 lei (376 milioane de euro), in timp ce Oana Management SRL, parte a retelei si declarata oficial de ANAF drept cel mai mare datornic la stat din Romania, are datorii de 2.299.478.857 lei (511 milioane de euro). 

Suspiciuni grave

Pe piata, exista unele informatii potrivit carora o parte din produsele vandute in Romania cu eticheta Murfatlar sunt, de fapt, vinuri ieftine aduse din import. Pe de alta parte, mai multi locuitori din orasul Murfatlari reclamau saptamana trecuta faptul ca via sta in paragina, neculeasa de nimeni. Oamenii au cerut chiar voie de la primarie sa intre in podgorie, pentru ca e pacat de strugurii care se strica, dar edilii i-au atentionat sa nu faca asa ceva, pentru e proprietatea producatorului Murfatlar si s-ar face vinovati de furt. Coroborate cu vanzarea pe ascuns a utilajelor de producere a vinului, de parca Murfatlar Romania SA n-ar mai fi interesata sa faca licorile pentru care a devenit celebra, informatiile amintite contureaza o serie de suspiciuni grave cu privire la cel mai mare brand de vinuri din Romania.

Acuzatii respinse

Imbutelierea de vinuri ieftine si de calitate slaba importate si comercializate cu eticheta unui brand atat de mare ca Murfatlar este exclusa, sustine Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV). „Este exclus asa ceva, nu numai la Murfatlar, ci la toti membrii patronatului. Va pricepeti la vie? Poate era neculeasa cand ati trecut pe acolo, acum poate o culege cineva si nici nu stiu sa fi fost lasata in paragina”, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV. In 2011, laboratorul oficial al Uniunii Europene anunta insa cinci sortimente de vin contrafacut din Romania. Primul pe lista era bautura Babanu, un sortiment Murfatlar otravitor, facut din orice altceva, mai putin din struguri.

Imperiul Murfatlar inseamna cateva din cele mai cunoscute marci romanesti aflate pe piata: vinurile Murfatlar, Babanul si Cetera, spirtoasele Hanul Ars, Unirea, Patriot si Minard, votca Sankt-Petersburg, Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, ginul Bartender’s, apele minerale Biborteni si Valea Brazilor, sucurile Frizzi, Racorel, Frutta, Bibo si Limo, mezelurile Salonta si Matache Macelaru (vandut intre timp, in 2011, la Cris-Tim).

Adriana Saftoiu este o apropiata a lui George Ivanescu de ani de zile, cei doi avand o relatie speciala. Parteneriatul s-a perpetuat si in afaceri, liderul PNL aparand si in caracatita evazionista de la Murfatlar.
Articol preluat de pe jurnalul.ro
Adauga un comentariu