@ Inainte de a muri, patronul Vinia, Catalin Chelu, a transferat podgoriile catre doua firme obscure
In perioada urmatoare magistratii Tribunalului Sindic ar putea decide ca Vinia SA sa-si recupereze podgoriile care au fost transferate cu rea-credinta de fostul patron Catalin Chelu catre doua firme obscure Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. S-a demonstrat ca si aceste doua firme au fost controlate din umbra de Catalin Chelu, decedat in urma cu cateva luni. Pentru ca podgoriile au fost transferate in contul unor pretinse datorii pe care Vinia le-ar fi avut catre cele doua societati comerciale, magistratii au dispus evaluarea terenurilor viticole de catre un expert. La inceputul acestei saptamani, magistratii au primit rapoartele de evaluare ale expertilor. Cererea de anulare a contractelor prin care podgoriile au fost vandute catre firmele lui Chelu a fost facuta chiar de firma de insolventa desemnata sa se ocupe de Vinia SA.
Judecatorii au amanat cu o saptamana luarea unei decizii finale. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. De asemenea, alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Probota si Tomesti au fost preluate prin aceeasi metoda de cealalta firma a lui Chelu si anume Mega Grup Invest SA. In acest caz este vorba de cateva zeci de hectare de vita-de-vie.
Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA. La termenul de judecata care a avut loc in urma cu doua zile firma de insolventa a insistat pe cerere de anulare a transferurilor podgoriilor argumentand ca valoarea suprafetelor viticole este mult mai mare decat pretinsele datorii ale Vinia catre cele doua societati ale lui Chelu, personaj condamnat anul trecut la inchisoare pentru ca a incercat sa-i dea mita sefului Politiei.
In perioada sa de glorie Vinia SA detinea 18 crame, o unitate de fabricare a otetului, o distilerie si un combinat de conditionare si imbuteliere al vinurilor. De asemenea, societatea detinea si o crama in podgoria Dealu Mare cu o capacitate de productie de peste 80.000 de hectolitri. In plus, societatea inchiriase trei crame in Podgoria Murfatlar.