Actualitate

Vine seceta in Iasi! Restrictie la apa potabila pentru toti iesenii

Publicat: 29 iul. 2013
1

@ Dupa doar cateva zile cu temperaturi ridicate si fara precipitatii, seceta isi face simtita prezenta @ Mii de oameni din judetul Iasi au fost restrictionati la alimentarea cu apa potabila si se estimeaza ca zonele afectate se vor inmulti vertiginos

Seceta loveste Iasul dupa doar cateva zile in care ploile au lipsit. Odata cu încalzirea vremii, iesenii din localitatile judetului folosesc apa pentru stropirea gradinilor, a aleilor si in multe alte scopuri menajere. Acest lucru a dus la cresterea consumului peste capacitatea maxima a rezervoarelor si sistemelor de alimentare controlate de ApaVital, iar multi locuitori sunt acum in pragul de a primi apa cu portia pana la toamna. ApaVital se afla în imposibilitatea de a asigura un nivel minim de apa în rezervoarele ce alimenteaza zona Tomesti si Hlincea. De aceea, oamenii din Tomesti, Chicerea, Goruni, Vladiceni si Hlincea sunt alimentati doar dimineata si seara.

„Decizia trecerii la un program de furnizare a apei are la baza dorinta de reducere la minimum a numarului de gospodarii afectate, precum si evitarea distrugerii echipamentelor de alimentare cu apa, adica pompe, motoare hidrofoare, ceea ce ar fi dus la aparitia de avarii si ar fi facut imposibila înmagazinarea apei în rezervoarele care deservesc locuitorii din zonele afectate. În functie de evolutia vremii, stiind ca pe timp ploios consumul scade, furnizarea apei potabile se poate realiza în mod continuu si pe timpul zilei”, precizeaza Ion Toma, director general al ApaVital Iasi.

Programul cu restrictii se va mentine pe toata perioada cu temperaturi ridicate. Urmeaza ca si alte zone sa fie puse in aceeasi situatie de a primi apa in regim restrictionat. Cei mai afectati sunt iesenii care locuiesc in zonele de deal. Sansele ca alimentarea cu apa potabila sa se faca continuu in astfel de zone in zilele caniculare sunt foarte mici, daca rezervoarele de apa sunt consumate. Zona Iasi – Bârnova, Bucium, Visani, Victoria, Tiganasi, Poiana, Deleni, Bivolari sau Andrieseni sunt aproape in fiecare an afectate.

Capacitatea mica a rezervoarelor amenajate in aceste zone sunt principalul motiv pentru care apa este distribuita cu intrerupere. Ca sa poata ajunge pentru toti, iesenii sunt sfatuiti sa nu foloseasca apa potabila pentru stropitul florilor si al gradinii, iar daca acest lucru se practica, este posibil ca furnizarea sa fie intrerupta pentru perioade mai lungi.
„ApaVital face un nou apel catre clienti, de a consuma apa rational, doar în scopuri strict menajere. În caz contrar, utilizatorii situati în zonele înalte sau la capetele de retea sunt în pericol de a nu beneficia de apa în timpul programului de furnizare, din cauza consumului exagerat, care determina epuizarea rapida a rezervelor de apa”, a mai spus Ion Toma, seful ApaVital.
Adauga un comentariu