Actualitate

Vina este aruncata de la unul la altul! Cine e responsabil pentru moartea barbatului lasat in strada de SMURD?

Publicat: 31 ian. 2016
1

@ Noi detalii cu privire la decesul angajatului ApaVital Iasi @ Directia de Sanatate Publica va face o cercetare cu privire la cazul barbatului care a decedat vineri, dupa ce doua echipaje de prim ajutor sosisera la locul in care lesinase @ Sotia acestuia nu a dorit sa se faca necropsie

Pentru a se putea afla cu exactitate ce s-a intamplat in cazul barbatului care a decedat vineri, dupa ce au venit doua echipaje de prim ajutor in locul in care acesta cazuse in plina strada, Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi va face o cercetare. Chiar daca ieseanul Constantin Baciu a semnat precum ca nu doreste sa fie transportat la spital cand un echipaj de prim ajutor a venit, in prima instanta, la locul solicitarii, personalul medical trebuia sa isi dea seama ca starea de sanatate a barbatului nu ii permite sa se deplaseze singur si trebuia transportat de urgenta la o unitate medicala pentru a i se acorda ajutor de specialitate. Barbatul era cunoscut cu afectiuni cardiace, iar faptul ca a ajuns la spital prea tarziu i-a adus sfarsitul. Nu se cunosc inca circumstantele sau cauzele in care acesta a decedat si, chiar daca initial medicii de la Spitalul Sf. Spiridon au dorit sa informeze atat politia, cat si Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi, sotia lui Constantin a dorit scutire de necropsie, pe motiv ca stia ca acesta este bolnav cu inima.

Citeste si: Exclusiv BZI. Imagini socante. A murit in mijlocul strazii, dupa ce a fost lepadat de SMURD – FOTO, VIDEO

„Neavand toate circumstantele si cauzele bine stabilite ale decesului, vom solicita Medicina Legala si politia. La spital a venit sotia pacientului, care a declarat ca vrea scutire de necropsie, pentru ca stia ca acesta e bolnav de inima si de asta a murit. Dar vom vedea”, a declarat in prima instanta prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Aceasta a mai precizat ca, pacientul este cel care decide daca pleaca cu ambulanta sau nu, iar daca exista semnatura acestuia si asta este dorinta lui, nimeni nu poate decide in locul sau. Principala problema este faptul ca, echipajul medical venit primul la fata locului trebuia sa isi dea seama de starea de sanatate a lui Constantin Baciu, care era vizibil afectata. „Politia a eliberat ordonanta si nu exista nicio plangere. Pacientul si seful sau au semnat pe fisa de urgenta. Nimeni nu poate incalca drepturile legale ale pacientului”, a mai precizat prof. dr. Diana Cimpoesu.

Conducerea DSP va incerca sa afle ce cauze au dus la incidentul de vineri

Pentru a se stabili din ce cauza s-a produs incidentul, conducerea Directiei de Sanatate Publica va demara o cercetare, pentru a se constata din ce cauza nu a fost transportat la spital decat dupa ce ambulanta a sosit la fata locului, dupa o a doua apelare la numarul unic de urgenta 112. „Eu am fost plecat la Bucuresti, insa am aflat de acest caz. Mi s-a spus ca pacientul a semnat pe propria raspundere ca nu merge, dar mai multe detalii inca nu stiu. Luni (astazi – n.r.) vom face o investigatie mai amanuntita, pentru a putea constata cele intamplate”, a povestit si dr. Liviu Stafie, director al DSP Iasi.

Vineri dimineata, unui angajat al ApaVital Iasi i-a venit rau cand era in timpul programului si a lesinat pe strada. Colegii din jurul sau au sunat la numarul unic 112 pentru a cere ajutor, iar la locul incidentului a sosit un echipaj de prim ajutor SMURD, care a pansat pacientul si deoarece acesta semnase ca nu doreste transportul la spital, echipajul a plecat. Dupa nici cinci minute insa, Constantin Baciu a cazut din nou jos. Un nou apel la 112 a adus la pacient o ambulanta, care a gasit pacientul in stop cardiorespirator. Dupa mai mult timp in care barbatul a fost stabilizat, a fost transportat la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Sf. Spiridon, unde au continuat manevre de resuscitare timp de peste o ora. In cele din urma insa, Constantin Baciu a decedat la spital. Barbatul a fost angajat al operatorului de apa-canalizare al orasului timp de 22 de ani, era casatorit si avea doi copii.
Comentarii
 • , personalul medical trebuia sa isi dea seama ca starea de sanatate a barbatului ,, Gresit si eronat: Echipajele de prim ajutor EPA SMURD nu au echipaj medical,ci doar pompieri(paramedici).

 • Am inteles ca este lege cu privire la semnatura pacientului. Daca el a refuzat cu martori si a semnat si legea spune ca nu ai voie sa-l iei impotriva vointei, ce se mai doreste?

  • Nu a semnat nimic pacientul.
   Medicii l-au dat afara si i-au falsicat semnatura, au semnat in locul pacientului.
   Pacientul avea la el sacosa pregatita cu cele necesare pentru spitalizare: prosop, pijamale, etc.
   De ce nu se expertizeaza semnatura pentru a se vedea daca este autentica?

 • era la serviciu si era pregatit cu prosop ,pijamale etc…iar marmota invelea ciocolata… SERIOS VORBIND…a semnat ca refuza transportul la spital…daca era dus cu forta era un abuz al autoritatilor…asta e…nu e nimeni vinovat…

Adauga un comentariu