International

Viitorul Europei se decide astazi

Publicat: 23 oct. 2011
1
Presedintele Traian Basescu participa astazi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamna, potrivit Realitatea Tv.
„Agenda reuniunii este dominata de situatia economica la nivel european, urmand a fi dezbatute modalitatile de consolidare a guvernantei economice europene si de intarire a disciplinei fiscale in statele membre”, se arata in comunicatul citat.
Liderii europeni vor incerca astazi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de toamna si al reuniunii la nivel inalt al tarilor din zona euro, sa depaseasca divergentele privind modalitatea de solutionare a crizei datoriilor, in contextul in care Italia se afla sub presiuni sporite pentru a-si respecta angajamentele bugetare.
Roma este criticata mai ales de partenerii occidentali intrucat nu a luat masuri eficiente pentru tinerea sub control a datoriei sale publice. Chestiunea va fi discutata de premierul italian Silvio Berlusconi, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso – sositi deja la sediul Consiliului – inaintea reuniunii Consiliului European, care va incepe la ora locala 10.00 (11.00 ora Romaniei), 
Reuniunea ‘Celor 27’, care va continua si dupa-amiaza, va fi urmata de un summit al statelor membre ale zonei euro. Reprezentantii celor 17 state care au adoptat moneda unica vor incerca sa transeze problema recapitalizarii bancilor europene, astfel incat sa se previna o raspandire a crizei datoriilor suverane la intreaga economie europeana.
Sambata, inaintea plecarii la Bruxelles, presedintele Basescu a declarat ca Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro. 
„Sigur, acest lucru (un raspuns hotarat la Consiliul European cu privire la criza din Grecia – n.r.) cu conditia restabilirii cursului programului pe care guvernul trebuie sa-l urmeze in vederea reducerii cheltuielilor guvernamentale, in vederea acordarii celei de-a sasea transe de imprumut. De asemenea, pe agenda se afla stabilirea unei solutii durabile pentru Grecia. Pentru noi, este de importanta majora. Datorita situatiei din Grecia, toata regiunea este contaminata de neincredere si aici nu este doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia, fac foarte mult rau, nu numai Greciei. Bancile grecesti au expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste ca urmare a indeciziilor, a intarzierilor legate de Grecia. Din acest punct de vedere, pozitia noastra va fi foarte ferma: Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro”, a afirmat seful statului roman. 
El a mai precizat ca o alta tematica ce va fi dezbatuta la Consiliul European se refera la consolidarea mecanismului de protectie a zonei euro, tematica ce are doua coordonate, una legata de contributia la fondul european de stabilitate financiara si alta referitoare la mecanismul european de stabilitate. 
„Marile discutii sunt legate de contributie, de modul cum sa se realizeze un potential de aproape doua mii de miliarde de euro in interiorul acestui fond, pentru a fi o garantie ca exista posibilitatea interventiei in situatia in care un stat din zona euro va intra in dificultate. Al doilea aspect, legat de consolidarea mecanismelor de protectie a zonei euro, care ne vizeaza de aceasta data si pe noi pentru ca am aderat la Euro Plus, este legat de mecanismul european de stabilitate despre care va pot spune ca a fost stabilit a fi creat inca din luna iunie, dar deocamdata nu s-a intamplat nimic in UE”, a explicat Basescu. 
El a subliniat ca punerea in functiune a mecanismului european de stabilitate este foarte importanta pentru Romania, pentru ca el este menit sa asigure tuturor „respectarea unor reguli interne, o transparenta a actiunii legate de buget, de cheltuirea bugetului, de nivelul de taxe, care n-ar mai crea distorsiuni majore in interiorul UE”.Adauga un comentariu