National

Victor Ponta vrea sa amane exploatarea gazelor de sist

Publicat: 04 mai 2012
1
Cabinetul Ponta isi propune, in programul de guvernare, sa instituie un moratoriu (adica o amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist pana cand la nivel european se vor finaliza studiile privind impactul acestor lucrari asupra mediului, informeaza Adevarul.ro.
Astfel, in programul de guvernare, viitorul Guvern isi propune „instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica„.
Potrivit unui comunicat din 2 aprilie al Chevron, compania va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard.
„In judetul Vaslui Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. In ce priveste anul 2012, este important de subliniat ca grupul Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta. Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania. Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare, care se va intinde pe durata a cinci ani”, se arata in comunicatul citat de Adevarul.
Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.
Guvernul a aprobat in martie trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.Adauga un comentariu