Premierul Victor Ponta a afirmat ca masura reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% nu este doar o masura economica, ci si una sociala.
„Este o zi simbolica pentru ca de azi intra in vigoare ceea ce cred ca si-au dorit toti ministrii agriculturii din ultimii 15 ani: un TVA diferentiat. Si tot azi intra in vigoare dublarea alocatiei pentru copii”, a declarat premierul Victor Ponta.
Prim-ministrul a adaugat ca cei 15% din TVA redus aduc un impact negativ la bugetul de stat, insa acesta a mentionat ca in 2014 s-au incasat mai multi bani decat in alti ani, fapt ce a dus la un excedent bugetar.
„S-au platit mai multe taxe, cel putin de la 2015, un miliard de euro in plus la buget sunt multi, somajul a scazut, pensia si venitul minim si mediu au crescut. Cu siguranta nu guvernului, cei 15% ii avem ca impact negativ, e un calcul facut cu specialisti seriosi, evaziunea fiscala va fi mai mica”, a mai precizat Victor Ponta.
„Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta de 15 procente sigur e vizibila, dar nu e ceva extraordinar. Avem insa o mare parte din populatie care foloseste 33% din venituri pentru mancare. Pentru acei oameni, practic le-am crescut salariile si pensiile cu 15%. E foarte important. (…) E o masura economica foarte buna, dar e si o masura sociala categoric”, a aratat premierul Ponta.
Despre impactul social al reducerii TVA la alimente a vorbit in cadrul aceleiasi emisiuni si ministrul Muncii, Rovana Plumb.
„Scaderea TVA-ului la mancare are impact in primul rand asupra populatiei cu venituri mici, nu numai pensionari, ci si someri, si salariati care au majoritatea lor venituri sub salariul mediu pe economie, familii monoprentale, familii defavorizate, avem un prim efect cresterea puterii de cumparare – de 4% pentru familiile cu venituri foarte mari si de pana la 15% pentru familiile cu venituri mici si medii. La nivelul fiecarei familii amintite, avem economii in buget, ceea ce conduce la posibilitatea de a-si cumpara si alte bunuri de care au nevoie. Impactul acestei masuri nu trebuie vazut numai din punct de vedere al fiscalitatii, ci in special din punct de vedere social. De exemplu, la o familie de pensionari, care au o pensie sociala minima de 400 de lei, se face o economie lunara de 90 de lei. Nu este mult, dar este o economie”, a precizat ministrul Rovana Plumb.
Codul Fiscal s-a modificat incepand cu 1 iunie. Taxa pe valoarea adaugata a scazut de luni la 9%, de la 24%, la toate alimentele, reducerea aplicandu-se fara diferentieri, chiar si la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica.
VA RUGAM NU M-AI PUNET POZA CU ACEST RETARDAT, AVORTOR, CIUMA ARUNCAT PE GARD!