National

Victimele atacului de la Toulouse au fost inmormantate

Publicat: 21 mart. 2012
1

@ Presedintele francez Nicolas Sarkozy a dat miercuri asigurari ca „terorismul” nu va reusi sa „fractioneze comunitatea nationala”, intr-o declaratie facuta la palatul prezidential Elysée, in contextul in care unitati de elita ale Politiei RAID incearca sa-l captureze pe francezul de origine algeriana care sustine ca face parte din Al-Qaida si care este considerat autorul atacului

Cele patru victime ale atacului sangeros de la scoala iudaica din Toulouse au fost inhumate miercuri, in traditia ebraica, intr-un mare cimitir din Ierusalim, in prezenta unei multimi indurerate de oameni, oficialitati israeliene si franceze, a transmis Reuters. „Poporul evreu se confrunta cu fiare sangeroase, animale salbatice turbate de ura, care omoara la intamplare evrei”, a declarat cu aceasta ocazie presedintele legislativului israelian, Rueben Rivlin, referindu-se inclusiv la recentele atentate antiisraeliene din India, Argentina si Georgia.

Cele patru victime – Jonathan Sandler, un profesor de 30 de ani, fiii sai, Arieh si Gabriel, de 5 si 4 ani, si Myriam Monsonego, au fost duse in cursul diminetii in Israel, la bordul unui avion al companiei aeriene, insotite de rude si de ministrul de Externe francez, Alain Juppe.

Presedintele Nicolas Sarkozy
a dat miercuri asigurari ca „terorismul” nu va reusi sa „fractioneze comunitatea nationala”, intr-o declaratie facuta la palatul prezidential Elysée, in contextul in care unitati de elita ale Politiei RAID incearca sa-l captureze pe francezul de origine algeriana care sustine ca face parte din Al-Qaida si care este considerat autorul atacului.

Ministrul francez de Interne
, Claude Gueant, a negat miercuri ca barbatul suspectat de uciderea a sapte persoane la Toulouse a fost arestat, informeaza un purtator de cuvant citat de Reuters. Anterior, posturile franceze de televiziune BFM TV si i-Tele au transmis ca suspectul de uciderea a sapte persoane a fost arestat in urma unei operatiuni de aproape 12 ore.

Teroristul a evadat dintr-o inchisoare din Afganistan

Suspectul in atacurile comise in ultimele zile la Toulouse si Montauban, in sud-vestul Frantei, identificat ca Mohammed Merah, a fost arestat si incarcerat in provincia afgana Kandahar in 2007, pentru fabricare de bombe, dar a evadat cateva luni mai taziu, intr-o operatiunea indrazneata a talibanilor, a declarat pentru Reuters directorul inchisorii.

Merah a fost prins de serviciile de securitate afgane pe 19 decembrie 2007 si condamnat la 3 ani de inchisoare, a precizat Ghulam Faruq. Anterior, ministrul francez de Interne, Claude Guéant, declarase ca Merah a fost arestat in trecut la Kandahar, pentru fapte de drept comun.Miercuri la pranz, Franta inca astepta ca suspectul, un tanar francez de origine algeriana, baricadat intr-un mic imobil dintr-un cartier rezidential din Toulouse, sa se predea Politiei, asa cum a promis, conform AFP.
Ministrul de Interne, Claude Guéant, s-a declarat convins ca suspectul este, intr-adevar, autorul seriei de asasinate comise intre 11 si 19 martie si care au bulversat Franta. „Este cineva care are legaturi cu persoane ce se reclama de la salafism si jihadism”, a afirmat Guéant, precizand ca suspectul face parte dintre tinerii francezi radicalizati care au intreprins calatorii in Afganistan si Pakistan.

Mohammed Merah, originar din Toulouse, „era urmarit de mai multi ani de DCRI”, serviciul de informatii interne, „dar pana acum nu a aparut nici un element de natura sa ne faca sa credem ca pregatea o actiune criminala”, a marturisit ministrul. Numele tanarului figura pe o lista a DCRI, dar a intrat prima oara in vizorul anchetei dupa primele doua omoruri. Coroborand mai multe elemente, anchetatorii au avut de-abia marti certitudinea ca Merah este prezumtivul autor al crimelor si l-au reperat fizic.
Tanarul a mai comis o serie de acte de delincventa in Franta, uneori cu violenta, si facea parte dintr-un „mic grup ideologic” din Toulouse, a mai spus Guéant.
Adauga un comentariu