Actualitate

Vicepresedintele judetului, implicat intr-o tranzactie imobiliara penala cu terenuri din Copou. Afacere de 15 milioane euro

Publicat: 20 sept. 2016
1

Unul dintre politicienii cu state vechi din Iasi este implicat intr-un greu dosar de coruptie @ La mijloc sunt cateva milioane de euro, dupa cedarea ilegala a unei suprafete de teren din zona Copou @ Acesta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, iar statul roman a fost prejudiciat cu o suprafata de teren vanata de rechinii imobiliari @ In prezent, individul ocupa o functie importanta la nivelul judetului Iasi

Situatie de-a dreptul scandaloasa la varful judetului Iasi. Un personaj care ocupa o functie banoasa la varful judetului este implicat intr-un celebru dosar de interese imobiliare, in care statul roman a fost prejudiciat cu o suprafata importanta de teren. Academia de Stiinte Agricole si SilviceGheorghe Ionescu-Sisesti” a formulat o plangere penala inca de acum patru ani, impotriva mai multor persoane care au facilitat obtinerea unui teren de peste 10 hectare din patrimoniul institutului de cercetare, prin mijloace mai putin legale. Si asta s-a intamplat acum mai bine de un deceniu. Printre acestea se numara si un personaj lugubru, un dinozaur al politicii iesene, care se agata si acum de functii publice, cu toate ca ar trebui sa iasa de ani de zile la pensie.

Este vorba de Mihai Gabriel Popescu (cunoscut in Iasi si sub numele de Misu Spaga), fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, fost secretar genaral al PSD si actual consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Iasi. La acea vreme, Popescu era director al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi. Din aceasta functie, conform rechizitoriului, Popescu se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, dar si de neglijenta in serviciu. Practic, Popescu nu si-a indeplinit atributiile de serviciu si a pricinuit o paguba de peste 15 milioane euro patrimoniului institutiei.

„Numitul Popescu Mihail Gabriel a detinut functia de director general al institutiei publice in perioada 23.04.2005- 24.05.2006. In calitate de director general, avea atributii de conducere, de administrare si gestionare a patrimoniului institutiei publice SCDVV Iasi, respectiv a terenului apartinand domeniului public situat in intravilanul si extravilanul municipiului Iasi, avand o suprafata totala de 408,58 hectare. Dupa ce numitii Butnaru Mina, Butnaru Gabriel si Butnaru Costica s-au adresat Judecatoriei Iasi, cu o actiune prin care solicitau instantei sa oblige SCDVV Iasi sa le lase in deplina proprietate terenul in suprafata de 10,5 hectare, situat in Aleea Sadoveanu (…). Hotararea Comisiei Judetene a fost adusa la cunostinta SCDVV Iasi si nu a fost contestata la Judecatoria Iasi. Sub acest aspect, va rugam sa constatati ca atat Popescu Mihail Gabriel, in calitate de director general, cat si Mereuta Adrian, in calitate de consilier juridic, se fac vinovati de savarsirea faptei de neglijenta in serviciu, intrucat potrivit atributilor de serviciu ce le reveneau, aveau obligatia de a se adresa instantei judecatoresti competente, pentru a asigura respectarea dreptului de proprietate”, se arata in plangerea depusa de Academia de Stiinte Agricole.

Sugativa pe banii statului

Este incredibil cum un personaj care a contribuit din plin la prejudicierea bugetului de stat continua sa incaseze o remuneratie constistenta de la statul roman fara sa faca absolut nimic. Practic, sefii judetului ar trebui sa-si de-a seama ca un astfel de individ nu mai are ce cauta pe functii cu raspundere si ca ar trebui sa fie trimis cat mai repede acasa. Cu ce poate contribui Mihail Gabriel Popescu la bunastarea locuitorilor judetului Iasi, daca el este implicat intr-un asemenea dosar? Cu nimic. Cu toate acestea, de cateva luni de zile, sta bine mersi pe postul de consilier personal al sefului CJ Iasi.

Asta in ciuda faptelor evidente din dosarul cu pricina. Trebuie remarcat ca, de la adoptarea H.C.J. 278/13/02/ 2006 prin care fusesera scoase in mod complet abuziv din proprietatea statului cele 10,50 hectare intravilan si pana la punerea in posesie a familie Butnaru, au trecut doar 2 zile, desi in articolul final se prevedea ca persoanele interesate au dreptul de a formula o plangere in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii. Desi sentinta a fost comunicata, SCDVV Iasi nu a declarat apel, astfel ca aceasta a intrat in puterea lucrului judecat, statul fiind prejudiciat cu un teren pe care existau plantatii viticole cu valoare de peste un milion lei noi, ce au fost defrisate in scurt timp.

„In calitate de director al unei institutii publice, numitul Popescu Mihail Gabriel era obligat sa indeplineasca indatoririle ce ii reveneau potrivit functiei, atributilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea strica a legilor. Subscrisa Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti ne constituim parte civila, urmand sa precizam ulterior valoarea finala a pretentilor noastre, pe care le estimam provizoriu la suma de 15 milioane euro”, se mai arata in plangerea respectiva.
Comentarii
  • Sapati ADINC Gugumanu a mai FURAT un teren cu O Plantatie de Prune Perje sondati adinc . Marletele vinde tone de Prune in pietile Iasului Este ACOPERIT . Oho hoo.

  • Cum mama dracului ajung hahalerele astea in functii inalte ? astia din conducerea partidelor sunt chiori ? nu vad pe cine promoveaza pe functii ? clar ca la randul lor si aia care de dau cheie de biserica din varful partidelor sunt niste vipere ordinare si ei.

  • Daca doriti sa aflati , cat de pregatit ,este acest personaj, cautati unul din rapoartele de consilier , postat pe site-ul CJ. E trist ca are inca acces intr-o institutie unde se i-au decizii importante , e si mai tris ca e consilier ( sfatuitor ) al conducatorului unui judet.
    Se lauda peste tot ca a condus agricultura din judet, UNDE AI DUS-O TOVARASE ?

  • magarul asta e vinovat de disparitia, per total, a 100 de hectare de la scdvv – pen ca cihodaru a cerut, in acelasi timp cu procesul de reconstituire a dreptului de proprietate pentru 10+40 de hectare, si retrocedarea pe cale administrativa – aka de la comisia judeteana de fond funciar. si a castigat, practic, de doua ori! si prin CJFF, si prin tribunal! iar cihodaru sta liber!

Adauga un comentariu