International

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, vizita de doua zile in Republica Moldova

Publicat: 04 iul. 2016
1

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin efectueaza, incepand de marti, o vizita de doua zile in Republica Moldova, in cadrul careia va avea intrevederi cu premierul Pavel Filip si cu ministrul economiei, Octavian Calmac, potrivit Radio Chisinau.

Scopul vizitei oficialului rus este pregatirea sedintei comisiei interguvernamentale moldo-ruse, programata pentru luna octombrie.

Dmitri Rogozin s-a intalnit cu Octavian Calmac la sfarsitul lunii mai, la Moscova. Dupa cum reiesea dintr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului, Dmitri Rogozin s-a autoinvitat atunci la Chisinau pentru a discuta despre agenda si data exacta a urmatoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

In urma cu o luna, premierul Pavel Filip si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au discutat despre vizita lui Dmitri Rogozin in Republica Moldova. La scurt timp, guvernul de la Chisinau a anuntat ca in cadrul vizitei va fi convenita o foaie de parcurs pentru eliminarea restrictiilor asupra exporturilor moldovenesti catre piata rusa.

Conform sursei citate, vizitele vicepremierului rus au fost insotite de fiecare data de proteste si scandaluri, in special din cauza sustinerii deschise a acestuia pentru regiunea separatista din stanga Nistrului, dar si a criticilor dure fata de incercarile Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeana.

Una din vizitele oficialului rus la Chisinau, desfasurata in mai 2014, s-a incheiat cu un scandal diplomatic dupa ce autoritatile de la Kiev au interzis avionului in care se afla oficialul rus sa survoleze teritoriul ucrainean. Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursa. Tot atunci, autoritatile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnaturi pentru independenta Transnistriei, pe care acesta le luase de la Tiraspol.

Dmitri Rogozin, care este si reprezentantul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreana, va merge si de aceasta data la Tiraspol, dupa ce recent el a avut o intrevedere la Moscova cu liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk, adauga Radio Chisinau.
Adauga un comentariu