National

Vicepremierul Costin Borc: Consumatorii sunt trecuti in plan secund in noul plan de dezvoltare a Romaniei

Publicat: 13 iul. 2016
1

Consumatorii romani, forta motrice a uneia dintre cele mai dinamice economii din Europa, trebuie sa faca un pas in spate, in cadrul noului plan de dezvoltare a Romaniei, care va canaliza 17 miliarde de euro in productie, a afirmat vicepremierul Costin Borc, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Strategia, conceputa impreuna cu banca centrala si presedintele Klaus Iohannis, va fi aplicata pana in 2020 si prevede o crestere economica in medie de 5% pe an, a spus Borc.

El a precizat in interviu ca strategia include 16 domenii majore, de la agricultura la educatie, urmand sa imbunatateasca si infrastructura.

Bloomberg noteaza ca Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, s-a concentrat inainte de alegeri pe reduceri de taxe si majorari de salarii, stimuland consumul si cresterea economica la unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

Noul plan va marca o schimbare de curs, dupa ce unii oficiali au avertizat ca actuala traiectorie epuizeaza resursele pentru investitiile pe termen lung.

Borc face parte din guvernul de tehnocrati care urmeaza sa demisioneze pana la sfarsitul anului.

„Am facut o greseala incercand sa stimulam consumul dincolo de capacitatea de a produce bunuri intern, iar efectul este vizibil in dezechilibrul comercial. Atunci cand ai capacitate de productie, aceasta garanteaza infrastructura – drumurile si retelele digitale – educatia, asistenta medicala si dezvoltarea culturii”, a spus Borc.

In timp ce cresterea vanzarilor de retail a atins in martie 19,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, industria si exporturile au ramas in urma. Intre timp, importurile au crescut cu 9% in primele cinci luni ale anului.

In primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 4,3% in ritm anual.

Potrivit lui Borc, sursele de finantare pentru strategia de crestere din urmatorii cinci ani au fost identificate si pot fi realocate din buget daca va exista consens politic. Borc, care este si ministru al Economiei, a precizat ca deficitul bugetar nu va depasi limita de 3% prevazuta in legislatia comunitara.

Guvernul premierului Dacian Ciolos incearca sa obtina sprijinul necesar pentru ca strategia sa continue dupa alegerile din noiembrie sau decembrie, a mai spus Borc.

In afara de propunerile strategice, Borc a spus ca politicienii ar trebui sa continue ofertele publice initiale sau vanzarea unor participatii minoritare la companii de stat precum Hidroelectrica si Portul Constanta.

Tranzactiile fac parte din acordul cu Fondul Monetar International si au rolul sa creasca eficienta.

„Actualul guvern tehnocrat nu are mandat pentru privatizari. Dar listarea unor participatii, ofertele publice initiale sau ofertele secundare vor continua”, a aratat vicepremierul.

Inainte de listare, board-ul Hidroelectrica ar trebui sa conceapa o strategie de producere a hidroenergiei si sa decida daca sa continue investitiile in astfel de centrale in Romania, sa cumpere companii din domeniul energiei regenerabile sau sa se extinda regional prin achizitia de afaceri similare in tarile vecine, a apreciat Borc.

O alta sarcina importanta a guvernului este cresterea transparentei in administratia publica pentru a sustine eforturile anti-coruptie ale procurorilor din ultimii ani, de stopare a sifonarii banilor publici si de descurajare a mitei.

In timp ce Transparency International plaseaza inca Romania intre cele mai corupte tari din UE, efectele anchetelor impotriva politicienilor, intre care si fostul premier Victor Ponta, incept sa dea rezultate, a spus Borc.

„Indraznesc sa spun ca a avut loc o scadere semnificativa a coruptiei, nu mai putem spune ca avem o coruptie endemica”, a mai aratat Borc, adaugand ca nu este meritul acestui guvern ci al sistemului de justitie, actele de coruptie majora fiind in prezent limitate.
Adauga un comentariu