Eveniment-Social

Veteranii de razboi, suport perpetuu al imaginii Armatei Romane

Publicat: 29 apr. 2016
1
„Intr-o tara asa de frumoasa, cu un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: Sunt roman!” (Alexandru Vlahuta)
Ca urmasi ai celor care au luptat in cel de Al Doilea Razboi Mondial, gandul nostru se indreapta astazi catre Eroi si Veterani. Motivul: sarbatorirea in fiecare an, la 29 aprilie, a Zilei Veteranilor de Razboi. Asta cu atat mai mult cu cat nu s-au stins bine ecourile sirului de manifestari consacrate „Anului Veteranilor de Razboi”, cum a fost declarat anul 2015 (prin Hotararea Guvernului nr. 164/2015). Ceea ce remarcam noi este ca datorita colaborarii deosebite a institutiei militare cu Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi si reflectarii pe masura in mass media a majoritatii evenimentelor semnificative pe acest plan, se contribuie din plin la mentinerea imaginii Armatei Romane la un nivel cat se poate de ridicat, comparativ cu alte institutii.

In paranteza fie spus, la nivelul anului trecut mai erau in viata circa 20.000 de veterani de razboi, 760 de vaduve de razboi si aproximativ 102.000 de vaduve ale veteranilor de razboi. Referindu-ne la spatiul nostru, nu poate ramane neobservata implicarea constanta a Centrului Militar Zonal din Iasi, cand e vorba de slavirea veteranilor moldavi, si mai ales implicarea comandantului acestuia, Col. dr. Cezar Cobuz. Astfel, acesta bate cu piciorul localitatile moldave „ca sa ii intalneasca pe veteranii inca ramasi in viata…”, chiar daca „Nu intra in obligatiile de serviciu ale unui comandant de Centru Militar Zonal sa faca acest lucru. El o face din pasiune, din dragoste si din respect pentru cei care au luptat pentru tara. Cu inima deschisa (…), cu mici cadouri simbolice, cu Diplome de excelenta (…), el poposeste in casele veteranilor Moldovei la ceas de seara, le asculta destainuirile, consemneaza rememorarile lor de pe front, retraieste cu ei povestile din razboi…”, dupa cum a spus Col. Gr. Radoslavescu.

Insa, dincolo de organizarea multiplelor evenimente consacrate veteranilor bataliilor duse pe fronturile din Est si Vest, aceiasi eroi au fost cinstiti si prin dedicarea unei ample lucrari – „Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole” (autor C. Cobuz, editata la StudIS, 2015). Cartea, ca atare, cuprinde un grupaj consistent de fise-relatari, centrate pe personaj/ veteran si redactate intr-un stil tipic autorului. Dar, neuitand nicio clipa Biserica, Col. dr. Cezar Cobuz s-a ingrijit sa includa si „date revelatorii privind manastirile din zona, ca importante si adevarate bijuterii de cult si spiritualitate romaneasca”. Si, in fine, cum militarului (adevarat) ii sta bine cu Istoria Patriei in suflet, observam ca tuturor acestora le-au fost asociate mai multe evocari ale unor „figuri de legenda si evenimente majore” din trecutul mai mult ori mai putin indepartat al poporului nostru.  
Adauga un comentariu