Actualitate

Veste uriasa. Doua monumente istorice din Iasi vor fi refacute cu bani europeni

Publicat: 12 aug. 2016
1

@ Doua obiective istorice din municipiul Iasi vor fi reabilitate cu fonduri europene @ Primaria va depune doua proiecte privind refacerea Palatului Braunstein si a Manastirii Frumoasa, valoarea celor doua obiective fiind de peste 40 milioane de lei

Municipalitatea ieseana a trecut la reabilitarea a doua monumente de importanta istorica. Consilierii locali vor aproba in cursul saptamanii viitoare doua hotarari privind depunerea pe fonduri europene a proiectelor privind reabilitarea Palatului Braunstein si a Manastirii Frumoasa. Sedinta extraordinara ar urma sa aiba loc joia viitoare, 18 august. In ceea ce priveste Palatul Braunstein, reabilitarea acestuia ar ajunge la aproximativ 22 milioane de lei, iar cea a Manastirii Frumoasa 21 milioane lei. Dupa consolidarea Palatului Braunstein, in imobil se vor muta toate centrele culturale din oras.

Palatul Braunstein va fi consolidat si transformat într-un centru multifunctional care va include mediateca, spatii expozitionale, sali de conferinta si alte facilitati. Valoarea totala a proiectului este 21.853.397 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibila de 21.761.393 lei (inclusiv TVA). Potrivit proiectului tehnic, având în vedere importanta cladirii si încadrarea acesteia în lista monumentelor istorice, interventiile structurale propuse se vor realiza doar la interior. Accesul în zona mediatecii se va realiza prin porticul existent, printr-un spatiu ce va gazdui expozitii temporare si un punct de informare pentru mediateca. Accesul dinspre bulevardul Stefan cel Mare se va realiza de la cota terenului amenajat, pentru a permite accesul persoanelor cu dizablitati la liftul panoramic ce va fi pozitionat în golul de vang al scarii existente. Aceasta scara permite accesul la toate nivelurile cladirii”, au aratat reprezentantii municipalitatii iesene.

In privinta Manastirii Frumoasa, ridicata la 1587, autoritatea locala a aratat ca se intentioneaza consolidarea integrala si repunerea in circuitul turistic.

„Conform proiectului tehnic, în urma cutremurelor severe suportate, cladirile manastirii prezinta zone în ruina, demolari partiale, fisuri, crapaturi si alte degradari. Biserica prezinta infiltratii în zona de nord, afectând pictura interioara. Nici turnul clopotnita nu se prezinta într-o stare buna, având deteriorate elementele de structura, decoratia fatadei si învelitoarea pe suprafete mari, iar zidul de incinta prezinta deteriorari ale materialelor structurii”, au mai aratat reprezentantii municipalitatii iesene.

Pe lânga lucrarile la imobile, proiectul Primariei include realizarea sau refacerea trotuarelor, aleilor pietonale si scarilor exterioare în zona de circulatie pietonala, alei carosabile în incinta cu pavele de piatra, platforma, PSI si grup electrogen, spatii verzi de 7.657 metri patrati, mobilier urban ce include 25 stâlpi de iluminat, 19 banci de odihna si 12 cosuri de gunoi.
Adauga un comentariu