Actualitate

Veste socanta in medicina ieseana. Angajatii Institutului de Boli Cardiovasculare au luat o decizie radicala. Marturie tulburatoare a managerului Grigore Tinica

Publicat: 22 mai 2018

@ Situatie de cosmar pentru unul dintre cele mai importante spitale iesene @ Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou a ajuns deja sa aiba parte de un exod al angajatilor dupa dezastrul care a lovit unitatea medicala in luna aprilie @ Mai multe persoane au plecat din Institut dupa ce activitatea spitalului a stagnat in urma incendiului devastator @ Intre timp, oficialii unitatii pun la punct o serie de proiecte ce ar transforma in totalitate Institutul de Boli Cardiovasculare

O noua problema in sistemul medical iesean. Incendiul devastator de luna trecuta care a afectat Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof.Dr. George I.M. Georgescu", dar si Spitalul "Dr. C.I. Parhon", a facut ca activitatea unitatii medicale sa aiba de suferit.

In aceste conditii, chiar daca au fost alocate fonduri de la Guvern pentru demararea lucrarilor de reabilitare si achizitia de aparatura medicala, situatia pare una destul de complexa. Conducerea unitatii medicale a aratat ca lucrurile s-au complicat si ca mai multe persoane care au lucrat in institut au ales sa plece intr-un alt loc unde pot profesa.

De altfel, activitatea institutului a stagnat o buna bucata de timp, iar o vreme pacientii sunt nevoiti sa se duca in alte regiuni pentru a se putea opera. Astfel, s-a ajuns ca si cadrele medicale sa se reorienteze. Cu toate ca sefii institutiei au dat asigurari ca salariile vor fi platite in continuare, unele asistente sau infirmiere nu au mai dorit sa ramana.

"Doua asistente de la noi au cerut transferul in alte spitale. Alte doua infirmiere si-au luat concediu fara plata si probabil isi cauta in alta parte de lucru. Oamenii care lucreaza in institut nu au nicio vina ca s-a intamplat o asemenea nenorocire. Lumea trebuie sa-si primeasca salariile in continuare. Asa este si normal", a afirmat prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Acesta a aratat si care este situatia actuala in unitatea medicala si ce se intampla cu banii pe care i-a alocat Guvernul Romaniei pentru reluarea activitatii medicale.

"Inca nu am primit o hartie scrisa de la Guvern sau de la Ministerul Sanatatii cu aceasta suma pe care au hotarat sa ne-o aloce, dar suma reala este de 10 milioane de lei. S-au cerut 41 de milioane de lei, cu tot cu aparatura medicala, si nu a fost numai cerinta noastra, ci Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a facut o evaluare si in proiectul de Hotarare de Guvern a fost adaugata aceasta suma. Acum va trebui sa facem o licitatie pentru reconstructia zonei afectate a Institutului de Boli Cardiovasculare. Trebuie sa parcurgem toate etapele legale chiar daca este o stare de urgenta. Speram ca pe parcurs se vor face rectificari bugetare si celelalte sume vor fi acordate. Noi oricum vom porni licitatia cu acord-cadru, deci fara a avea finantare, pentru dotarea cu aparatura a spatiilor respective", a spus profesorul Tinica.

Citeste si : Scandal monstru dupa incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Primarul si seful CJ au pornit un razboi socant

Se poate muta spitalul la Miroslava?

In plus, managerul Institutului a propus trei solutii pentru unitatea medicala. Una ar tine de extinderea spitalului pe amplasamentul actual, cost estimat la 17,2 milioane euro, pe 8 nivele, cu 200 paturi. Un alt proiect prevede o noua constructie la Miroslava, valoarea fiind de 90 milioane euro, iar al treilea prevede un campus medical la Miroslava, un proiect de peste 350 milioane euro. Cu toate acestea, seful Institutului s-a aratat destul de sceptic in aceasta privinta.

"Iasul nu poate sa atraga o suma atat de mare. M-am convins ca nu avem forta de a atrage o asemenea institutie. Visul meu ar fi sa facem proiectul macar in curtea Spitalului Parhon", a aratat managerul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Pe langa toate aceste aspecte, prof.dr. Grigore Tinica a aratat si ca este nevoie de sprijin la nivel national pentru continuarea activitatii. "De asemenea, am facut demersuri la Casa pentru Asigurari de Sanatate Iasi pentru reorientarea unor programe nationale de medicina cardiovasculara dintr-o zona in alta, avand in vedere ca acum putem functiona doar cu sala hibrida. Interventiile acestea sunt costisitoare si avem nevoie de finantare pe programul special, pentru ca acesta este impartit pentru toata tara si noi avem o suma oarecare. Sunt proceduri endovasculare pe care le facem in continuare, se continua programul de infarct acut de miocard si cel de tratament al anginei pectorale. In plus, se continua si tratamentul endovascular al patalogiei periferice", a precizat managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi.

Citeste si : Detaliu surprinzator despre incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi. Ieri s-a luat decizia finala pentru spitalul din Copou

Mai mult, Tinica a aratat ca la nivelul Regiunii de Nord-Est doar doua consilii judetene si-au afirmat sprijinul pentru spital. "Daca ar fi sa vorbim de costurile mutarii salii de operatii sunt foarte mari. Nu doar o sala conteaza. Ci conteaza si faptul ca daca ai operat un pacient, sa ai si o sala de terapie intensiva. Deci relocarea blocului operator si a terapiei intensive intr-o alta structura necesita timp si finantare, iar costurile sunt mai mari decat daca am face aici pe loc reparatiile la blocul operator si sterilizarea. Cu sterilizarea am facut un contract cu Institutul de Oncologie pentru a face aceasta activitate acolo. Sigur ca este foarte greu sa duci materiale si sa le aduci, dar pana acum a mers. Am avut si unii consilieri guvernamentali care au sugerat relocarea, dar este extrem de dificil. Costurile ar fi cuprinse intre 10 si 15 milioane euro ca sa relocam sectiile acestea acolo", a mai spus prof. dr. Grigore Tinica. 
Comentarii
 • DE CE SUNT DIFERENTE LA SPOR INTRE SPITALE UNII IAU INTREG ALTII 25/100 ALTII CATEVA SUTE??????????FIECARE DA CAT VREA?????????DE CE NU SE INTAMPLA ASA SI IN ALTE PARTI IN UE.LUMEA CIRCULA SI VEDE AUDE SI VREA DOAR DREPTUL SAU .CEI MAI JOS DE DOCTOR NU AU CERUT NIMIC IN PLUS.ACTUL MEDICAL VA AVEA DE SUFERIT .

 • DE CE SUNT DIFERENTE LA SPOR INTRE SPITALE UNII IAU INTREG ALTII 25/100 ALTII CATEVA SUTE??????????FIECARE DA CAT VREA?????????DE CE NU SE INTAMPLA ASA SI IN ALTE PARTI IN UE.LUMEA CIRCULA SI VEDE AUDE SI VREA DOAR DREPTUL SAU .CEI MAI JOS DE DOCTOR NU AU CERUT NIMIC IN PLUS.ACTUL MEDICAL VA AVEA DE SUFERIT .

 • Domnilor, cei ca nu a-ti invatat inca limba romana, trebuie sa aflati ca un chirurg stie cind intra in sala de operatie, dar niciodata cind iese. Un chirurg poate iesi din sala si dupa 10 ore, timp in care nu a baut apa, nu a mincat, nu a fost la WC. Citi dintre dumneavoastra pot sa nu urineze 10 ore? Iar despre bani, ce conteaza ca s-a marit salariul, daca nu si timpul acordat siesi ori familiei. Salariul meu este de 7-8 ori mai mic, insa pot spune ca beneficiez de liniste dupa ce am inchis usa la serviciu.
  Inainte de a comenta, puneti in balanta mai multe aspecte. O sa va simtiti mult mai corecti in fata vorbelor.

 • Domnilor, cei care nu a-ti invatat inca limba romana, trebuie sa aflati ca un chirurg stie cind intra in sala de operatie, dar niciodata cind iese. Un chirurg poate iesi din sala si dupa 10 ore, timp in care nu a baut apa, nu a mincat, nu a fost la WC. Citi dintre dumneavoastra pot sa nu urineze 10 ore? Iar despre bani, ce conteaza ca s-a marit salariul, daca nu si timpul acordat siesi ori familiei. Salariul meu este de 7-8 ori mai mic, insa pot spune ca beneficiez de liniste dupa ce am inchis usa la serviciu.
  Inainte de a comenta, puneti in balanta mai multe aspecte. O sa va simtiti mult mai corecti in fata vorbelor.

 • Sa speram ca Iasul nu este asa inapoiat incit sa uite de prof. dr. Georgescu si Arsenescu. Ramin inimile orasului….

 • YOOOOOOOO vorbeam de sporuri nu de cei care opereaza 10 ore si salaru lor.sau nu stii cum sa calculat si de ce ? conditii risc boli transmisibile agresivitatea unor bolnavi ce inseamna ?nu am auzit ca doc tinica afost injurat lovit scuipat .batut umilit in sala de operatie ca toti sunt lati pe targa .da cei de la salon da asistentele infirmierele cei cu targa.sa duci mortu mort la morga nu e risc.sa stai cu el mort prin saloane noptile sa te bata rudele la toti betivi ca tu lai omorat .clostridium la bolnav ti se pare normal si alte boli din aerul inspirat????????si asta inseamna sa ai un spor la salar.

 • YOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO esti cumva un flamand si te-au platit sa-i pupi oleaca dosul lor. Sa stea 10 ore chiar si 20 de ore este meseria lor si sa o faca pana la final fara SPAGA ! TOTI SUNT NISTE HOTI ! CEL MAI MARE HOT ESTE PUTULI*A TINICA !

  YOOOOOOOOOOOOOOOOOOO baga o frectie !

 • Tinica baiete, hai, sufleca-ti manecile si pune-te pe treaba ! La valoarea si performanta care-o ai tu, nu mai vorbesc de competenta manageriala, treaba asta-i un fleac ! Asa cum ai reusit sa construiesti vechiul institut, din pacate carbonizat, acum ai ocazia sa mai construiesti unul, mai mare si mai frumos ! Spor la lucru, Tinica, si sa nu ne mai dezamagesti !

 • daca era spital in subordinea primariei nu taiai sporurile.te ardea primaru urgent.mai bine il vinzi la tigani ca la timisoara si costa rica teiubesc.si udrea si altii pot avea probleme cu inima

 • ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA ! ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA !ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA !ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA !ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA !ALOOOOOOOOOOOOOOO DNA

  LA PUSCARIE CONDUCEREA ! TOT TRIO LA PUSCARIE MINDRILA-TINICA-CRISTEA !
  LA PUSCARIE CONDUCEREA ! TOT TRIO LA PUSCARIE MINDRILA-TINICA-CRISTEA !
  LA PUSCARIE CONDUCEREA ! TOT TRIO LA PUSCARIE MINDRILA-TINICA-CRISTEA !
  LA PUSCARIE CONDUCEREA ! TOT TRIO LA PUSCARIE MINDRILA-TINICA-CRISTEA !

 • Cum a zis, „a ars inima Moldovei” ??? Cum iti permiti sa vorbesti in felul asta, mai limbricule ??? Tu, Tilica-prostu’ satului esti „inima Moldovei” ??? Poate curul, da nici ala, mai corect spus Excrementul Moldovei !

 • Rog din nou in mod insistent institutiile statului sa-si faca datoria si sa inceapa in cel mai scurt timp posibil o ancheta penala care sa stabileasca vinovatii pentru acest dezastru si sa le aplice pedeapsa corespunzatoare. Nu inteleg cum un intreg spital a fost distrus si nu a fost gasit niciun responsabil pana acum. Managerul Tinica nici macar nu a avut bunul simt sa-si dea imediat demisia din functie.

Adauga un comentariu