Actualitate

Veste rasunatoare, de la Iasi, pentru toti profesorii din Romania. Judecatorii au luat o decizie uluitoare

Publicat: 23 sept. 2015
1

@ Situatie fara precedent in sistemul de invatamant preuniversitar romanesc! @ Pentru prima data, dupa 1989, judecatorii au dat o sentinta favorabila pentru zeci de mii de profesori din intreaga tara @ Asta in urma unui proces initiat de un sindicat din Iasi @ Decizia este definitiva si irevocabila si obliga Guvernul sa aloce un drept banesc profesorilor, in valoare de cateva milioane de lei

Nerespectarea unui act normativ din Romania, vechi de peste 20 ani, a condus la o situatie uluitoare pentru mii de cadre didactice din toata tara! In acest context, cel mai important sindicat din invatamantul preuniversitar iesean a dat in judecata Statul roman. Avand in vedere ca a fost vorba de incalcarea flagranta, inclusiv a actualei Legi a Educatiei Nationale (LEN) din 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) le-a dat dreptate dascalilor, printr-o decizie definitiva si irevocabila. Drept urmare, autoritatile centrale sunt obligate sa disloce, in regim de urgenta, sumele necesare acestui drept banesc profesorilor.

Citeste si: Victorie rasunatoare pentru profesorii din Iasi. Este o premiera nationala

Judecatorii Inaltei Curti, „eroi” pentru o intreaga generatie de profesori

In acest context, potrivit unui anunt facut de reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, entitatea a reusit sa impuna, prin decizia ICCJ, acordarea primei de instalare cadrelor didactice, masura valabila la nivelul intregii tari. Prin urmare, toate unitatile scolare din sistemul preuniversitar romanesc au obligatia sa acorde prima de instalare in conformitate cu Art. 23 din Hotararea de Guvern 281 din 1993, daca sunt intrunite conditiile legale. „Opinia completului de judecata investit cu solutionarea cauzei este in sensul ca prin dispozitiile Art. 6 din Legea nr. 63 din 2011 nu au fost abrogate implicit dispozitiile Art. 23 din HG 281 din 1993, aceste prevederi fiind contrare drepturilor de natura salariala enumerate prin Legea 63 din 2011. Aceste dispozitii ale Art. 23 din HG 281 din 1993 continua sa isi produca efectele si dupa intrarea in vigoare a Legii 63 din 2011”, se arata in decizia luata de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a procesului promovat de USLIP, pentru acordarea primei de instalare la nivelul judetului Iasi.

Citeste si: SURPRIZA! Mii de profesori ieseni ar putea lua salarii majorate de luna viitoare

O masura ce ar putea stopa exodul tinerilor din sistemul educational

Avand in vedere ca decizia ICCJ ii vizeaza pe tinerii care aleg sa urmeze o cariera la catedra in zona educationala preuniversitara, in contextul renuntarilor masive a profesorilor debutanti de la catedra, masura ar putea stopa exodul tinerilor din sistemul educational. „Aici  vorbim de o victorie uriasa obtinuta de USLIP Iasi pentru toti colegii nostri din tara. Practic, asta ca sa inteleaga intreaga societate despre ce este vorba, orice profesor debutant sau cel care are o experienta minima de trei ani la catedra, si care preda intr-o alta localitate decat in cea unde are domiciliul, trebuie sa primeasca prima de instalare. Aici, inclusiv colegii care au intrat in sistem tocmai in anul 2012, si nu au primit prima de instalare, beneficiaza de aceasta decizie a instantei supreme. Din datele noastre, peste o mie de cadre didactice din judetul Iasi vor intra in posesia acestei prime, o singura data! Aceasta are un cuantum in jur de o mie de lei. Aici, as vrea sa arat ca vorbim de o lupta pe care am fost nevoiti sa o duce prin tribunale si care-i vizeaza pe mai tinerii nostri colegi. Intr-adevar, atata timp cat anual, sute de tineri aleg sa renunte in a mai urma o cariera de profesor din cauza proastei salarizari, sindicatul nostru a luptat si va lupta mereu tocmai pentru incurajarea venirilor in sistem a unor oameni noi, bine pregatiti si proaspat absolventi de facultate. Spun asta fara a-i neglija pe colegii nostri cu experienta si care si-au dedicat intreaga cariera pentru EDUCATIE. Trist este, insa, ca am fost nevoiti sa ne judecam pentru ca politicienii din Romania, cei care au declarat mereu ca invatamantul este o prioritate nationala, sa inteleaga faptul ca ne-a fost incalcat un drept legal”, a comentat prof. Laviniu Lacusta, presedintele USLIP.

Citeste si: Criza profunda pentru mii de profesori ieseni. Totul este legat de banii pe salarii

Citeste si: Suma socanta! Profesorii ieseni vor primi drepturi salariale de 10 milioane de euro
Adauga un comentariu