National

Veste buna pentru pensionari

Publicat: 31 dec. 2015
1

Valoarea punctului de pensie va creste cu 5%, de la 1 ianuarie, la 871,7 lei, conform prevederilor OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, publicata in monitorul Oficial din 11 decembrie 2015.

In prezent, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei. De asemenea, conform aceleiasi ordonante, in anul 2016 pensiile militare de stat se majoreaza cu 5%.

La finele lunii noiembrie, potrivit statisticilor Ministerului Muncii, pensia medie de asigurari sociale de stat era de 886 lei, iar pentru agricultori de 362 lei.

Numarul total al pensionarilor era de 5.131.100 persoane.

Pe de alta parte, contributia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, va creste doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.

„Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mica pentru anul urmator, de 0,1 puncte procentuale, fata de 0,5 puncte procentuale (cat anuntase fostul ministru — n.r.). Am decis sa facem o majorare pentru ca am vrut sa dam mesajul acesta, ca suntem constienti de problema demografica, stim problema pensiilor, este o mare problema pentru Romania, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscala (cuprins in Codul Fiscal — n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva”, declarat la inceputul acestei luni ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Aceasta sustinea, insa, ca din banii ramasi in buzunarul romanilor in urma reducerilor de taxe cuprinse in noul Cod Fiscal, o parte pot merge catre pensiile facultative, respectiv Pilonul III.

In prezent, contributia virata la Pilonul II de pensii este de 5%, iar in 2016 ar fi trebuit sa ajunga la 6%, cat prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contributiilor la Pilonul II, din 2008 pana in 2016 acestea ar fi trebuit sa se majoreze de la 2% cu cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, Guvernul de la acea vreme a decis inghetarea contributiilor, pentru un an, din cauza crizei, insa toate guvernele care au urmat au promis ca vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs.
Adauga un comentariu