Eveniment-Social

Veste buna pentru mii de scolari si elevi navetisti din judetul Iasi

Publicat: 16 oct. 2016
1
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) a facut un anunt extrem de important pentru mii de scolari si elevi navetisti din judetul Iasi! Astfel, abonamentele acordate elevilor de catre operatorii de transport rutier pentru distante de pâna la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre masurile de reducere a abandonului scolar, în conditiile în care principala cauza o reprezinta si costurile aferente participarii la cursuri.

Decizia a fost luata de Guvernul Romaniei, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG), având în vedere faptul ca în anul scolar 2015-2016, peste 125.000 de elevi (in toata Romania – n.r.) au facut naveta zilnic, folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligatia sa emita abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distante de pâna la 50 de kilometri. Distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri.

Pretul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanta este de circa 150 lei. Din aceasta suma, elevului i se deconteaza în prezent 56 de lei, astfel ca aproape 100 de lei trebuie acoperiti lunar din bugetul familiei. De asemenea, contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza carora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate pâna la ajungerea la termen decât prin acordul partilor.
Adauga un comentariu