@ Totul s-a intamplat intr-un mod foarte rapid @ Reprezentantii marilor universitati iesene au avut reactii extrem de interesante @ Daca se va lua o asemenea masura, vor avea loc transformari radicale @ La mijloc e vorba de foarte multi bani @ De asemenea, este atins un punct extrem de sensibil ce tine de functionarea institutiilor de invatamant superior si modul in care ar urma sa fie finantat acesta
Anul 2015 vine cu un set de masuri extrem de importante pentru mediul academic iesean! Acestea ating aspecte foarte grave, care sunt legate direct de banii alocati de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) universitatilor de stat. Totul a plecat de la faptul ca Sorin Mihai Cîmpeanu (noul ministru al MECS) a transmis ca intentioneaza sa propuna masuri pentru consolidarea autonomiei institutiilor de invatamant superior.
„În domeniul universitar, consolidarea autonomiei universitare este cel mai important aspect, cu accent pe autonomie financiara, internationalizarea universitatilor, promovarea unor calificari relevante. Trebuie continuate proiectele anvergura în domeniul cercetarii, dar si initierea altora. Este foarte important sa putem gasi resursele pentru a putea motiva cercetatorii români sa ramâna în tara si sa îsi dezvolte activitatea corelata cu performantele acestora”, a transmis demnitarul. Inainte de a ajunge ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu a ocupat functia de presedinte al Consiliului National al Rectorilor din Romania.
Reactii interesante ale sefilor din mediul academic iesean
Totusi, reprezentantii importantelor universitati locale privesc cu circumspectie intentiile noului coordonator al Ministerului Educatiei. Acestia sustin ca asemenea masuri trebuie concretizate prin decizii clare si un plan care sa duca la o strategie pe termen lung. „Orice nou ministru al Educatiei vrea sa incerce «marea cu degetul» dar, avand in vedere ca acesta este numit politic, nu cred ca se vor putea face lucruri bune. Pana acum am vazut viziuni si paraviziuni, dar eu cred ca acestea mai mult incurca decat sa duca la ceva bun… Totusi, sa speram ca va fi mai bine pentru ca speranta moare ultima. Eu astept aceasta largire a autonomiei universitare cu mare interes si ca ea sa fie facuta in baza unor reguli clare si care sa se faca pe termen lung si nu peste noapte. Ne trebuie o strategie care sa vizeze urmatorii zece ani si nu una facuta rapid. Pana acum ne-a fost ceruta performanta si atingerea unor obiective, dar la nivel de finantare nu s-a intamplat mai nimic. As vrea sa vad cum sunt stabilite criterii clare, bazate pe performanta reala si, daca noi nu le indeplinim, atunci sa fim evaluati asa cum trebuie”, este reactia prof. univ. dr. Constantin Rusu, presedintele Senatului Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC).
Citeste si: Evenimente inedite de Zilele Universitatii Tehnice Iasi. Vezi programul
Pe de alta parte, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad priveste intr-o maniera extrem de realista si de lucida noile directii declarative ale lui Cimpeanu. „Eu vreau sa va spun ca autonomia este unul dintre cele mai importante bunuri ale mediului academic! O strategie pe acest domeniu a fost pusa la punct si in anul 2000, dar si dupa ce a fost elaborata Legea Educatiei Nationale (LEN) in 2011. Aici vorbim si de o finantare cat mai buna pe care Guvernul Romaniei trebuie sa o acorde mediului educational. Desigur, autonomia universitara nu este ceva care iese din cadrul respectarii legilor. Eu cred ca avem nevoie, pentru viitor, de o viziune completa care sa insemne reformarea si modernizarea sistemului de invatamant superior romanesc care sa-l incadreze si individualizeze la nivel international”, a concluzionat prof. univ. dr. Vasile Vantu, rectorul de la Agronomie.
Citeste si: Universitatile iesene propun un nou tip de autonomie