Magazin

Vasile Blaga, candidatura imposibila

Publicat: 23 mart. 2012
1

Toate acestea nu-l fac pe Sorin Oprescu invincibil, daca ii pui in fata contracandidatul potrivit. Adica acela care sa reuseasca sa ii dea la o parte sclipiciul si sa il expuna in toata splendoarea goliciunii sale. Aceea din cauza careia Bucurestiul a fost sufocat de zapada, a ramas terorizat de caini vagabonzi, din cauza careia dupa iarna aceasta asfaltul, inclusiv pe strazile de-abia reabilitate, arata ca dupa bombardament. Adica cineva care sa se si priceapa la administratie, dar sa faca fata cu brio si sarjelor retorice la care Sorin Oprescu se pricepe de minune.

PDL Bucuresti nu are un asemenea candidat. Elena Udrea a avut grija sa-si antagonizeze si sa marginalizeze toti oamenii cu potential, in frunte cu Liviu Negoita. Il are ce-i drept pe Silviu Prigoana, cu toate fitele lui de antiintelectual. Regele gunoaielor este cel mai bine plasat in sondaje dintre democrat liberali, sau cel putin dintre cei inclusi in sondajele PDL, si este pe acelasi calapod cu Sorin Oprescu.

Dar care nu are cum sa depaseasca aerul caricatural al personajului prea adesea grotesc la bratul lui Bahmu si care-si fugareste soacra cu pliciul de muste. Si exista riscul ca inainte sa dezvaluie dl. Prigoana subtirimea lui Sorin Oprescu, sa ne arate primarul general cam cat are in cap Silviu Prigoana. Si daca ne uitam la proiectele emise pana acum de deputatul PDL, tare ma tem ca nu vor fi prea multe de aratat. Va fi, ce-i drept, multa distractie. Una peste alta, avand de ales intre original si caricatura acestuia, de ce ar alege bucurestenii caricatura?

Iar Traian Basescu stie foarte bine acest lucru. Este motivul pentru care incearca sa-l arunce in lupta pe singurul candidat care are o sansa in fata lui Sorin Oprescu. Vasile Blaga a pierdut in urma cu 4 ani in fata actualului primar, dar de atunci dl. Blaga a devenit mai bine cunoscut de catre bucuresteni, a castigat chiar aura unui disident antiBasescu, care a patit aceasta optiune cu o perioada de marginalizare. Este chiar cunoscut ca un adversar ale Elenei Udrea si este un foarte bun organizator. Buldogul ar fi o veste proasta pentru Sorin Oprescu. Nu stiu daca l-ar invinge, dar e foarte probabil sa-i faca viata cu mult cu mult mai grea decat i-ar face-o Silviu Prigoana.

In plus, aruncarea lui Vasile Blaga in lupta ar avea si o conotatie strategica in interiorul PDL. Ar fi semnalul indelung asteptat in teritoriu de remobilizare a garzii vechi. Ar fi semnalul unei reconcilieri intre BVB si Elena Udrea, o reconciliere esentiala pentru unitatea partidului in acest an electoral. Ar fi, desigur, un cadou important facut sefei PDL Bucuresti aflata intr-un impas teribil in buza alegerilor locale.

Dar mai exista probabil si o socoteala pentru probabilul esec. Daca Vasile Blaga pierde capitala, Elena Udrea va avea cu cine sa imparta infrangerea, daca nu cumva chiar pe cine sa dea vina pentru infrangere. Apoi, o asemenea infrangere ar mai taia din zambetul ironic cu care tripleta BVB si oamenii acesteia privesc, destul de neimplicati, cum titanicul PDL se indreapta spre icebergul alegerilor sub inteleapta carmuire a noilor lideri instalati la congres, in frunte cu, desigur, protejatele presedintelui.

De ce il vrea Traian Basescu candidat pe Vasile Blaga nu e asadar greu de inteles. Dar Vasile Blaga are prea multa experienta politica pentru a nu sti ca aceasta candidatura ar fi o misiune sinucigasa. Sansele de reusita sunt minime. E drept, va pierde incomparabil mai onorabil decat Silviu Prigoana, dar la scorul politic al PDL, la aversiunea pe care o starneste sefa PDL Bucuresti si la cota de popularitate, nemeritata, dar indubitabila, a lui Sorin Oprescu e foarte putin probabil sa castige.

Si stie foarte bine ca implicarea sa in infrangere va usura cu mult polita Elenei Udrea. De ce i-ar face acest cadou? Dupa cum stie ca pentru cariera sa politica a doua infrangere consecutiva in batalia pentru Bucuresti i-ar stirbi mult din autoritate si prestigiu.
Adauga un comentariu