Eveniment-Social

Update. „Colegii centenare la ceas aniversar”, manifestari organizate de Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi – FOTO,VIDEO

Publicat: 05 oct. 2018

UPDATE: "Onorata asistenta, bine ati venit la Iasi. Fac aceasta urare adresandu-ma in special oaspetilor nostri de astazi si desigur celorlalti colegi din municipiul Iasi. Este un proiect frumos pe care ISJ Iasi, reprezentat aici chiar prin doamna inspector general Farcas, pe care l-a initiat impreuna cu Primaria Municipiului Iasi si Consiliul Local chiar de anul trecut, in cadrul Programului Centenar. Sigur ca da, nu vrem sa segregam invatamantul sub nicio forma si colegiile necentenare sunt la fel de pretioase, din punctul meu de vedere, si merita intreaga atentie ca si colegiile centenare. Ma aflu si eu intr-o dubla ipostaza, chiar tripla as putea spune, ca absolvent al unui colegiu centenar din Iasi si desigur in calitate de primar. Copiii mei absolva, mare parte dintre ei, colegii centenare, chiar toti as putea spune, si nu acelasi. Colegiile centenare au fost pepinierele intelectualitatii viitoare. Citeam o parte din biografia renumitului istoric Nicolae Iorga si el a fost absolvent al unui colegiu centenar, al Colegiului National din Iasi. Probabil ca acolo, venind din Botosani, si-a desavarsit mare parte din educatia sa, facandu-l unul dintre cei mai eruditi oameni de stiinta si cultura ai Romaniei din toate vremurile. Rolul colegiilor centenare a fost dintotdeauna cel de a stimula creativitatea, element strans legat de patriotism si simbolurile nationale", a transmis primarul Mihai Chirica.


In perioada 5 – 6 octombrie 2018, Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi organizeaza, sub genericul „Colegii centenare la ceas aniversar”, si in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean – ISJ Iasi si Primaria Municipiului Iasi, o suita de manifestari care marcheaza implinirea unui secol de la incheierea Primului Razboi Mondial, in ai carui ultimi doi ani orasul Iasi a fost capitala de razboi, si de la desavarsirea statului national unitar roman. Evenimentul va completa calendarul manifestarilor care se deruleaza in Iasi in cadrul Programului Centenar al Primariei Municipiului Iasi. La deschiderea festiva organizata pe 5 octombrie la Primaria Municipiului Iasi vor participa primarul Mihai Chirica si sefa ISJ Iasi prof. dr. Genoveva Farcas.

Activitatile cuprinse sub genericul „Colegii centenare la ceas aniversar” isi propun sa prezinte comunitatii scolare romanesti valorile si idealurile care au fost repere de performanta academica si culturala, evidentiind ca sinteze de munca si daruire portrete ale personalitatilor fiecarui colegiu, respectiv profesori si elevi de succes. Manifestarea omagiala ofera posibilitatea recunoasterii acestor valori prin conferirea medaliei jubiliare din capitala culturala a Romaniei, orasul Iasi. Lucrarile prezentate in cadrul Sesiunii de comunicari ale elevilor si profesorilor si publicate intr-un volum vor identifica aspectele definitorii ale istoriei fiecarui colegiu participant, dar si plus valoarea scolii in contemporaneitate si alura sa europeana. Participarea, deopotriva a profesorilor si elevilor, reprezinta un transfer de mesaj si responsabilitate in promovarea valorilor specifice fiecarei scoli. 

Volumul intitulat „Viata scolii in vreme de razboi si lupta pentru unitatea nationala. Istorie – Memorie – Renastere” va reprezenta, in premiera nationala, o sinteza de Istorie a Invatamantului Preuniversitar Romanesc.

Proiectul prilejuieste reuniunea la Iasi a membrilor Aliantei Colegiilor Centenare din Romania, asociatie care fiinteaza sub inaltul patronaj al Casei Regale a Romaniei si al carei presedinte este profesorul George Cazacu.

Volumul omagial are urmatoarele sectiuni:

A. Scoala in vreme de razboi

  • Efigii de dascali –simboluri ale demnitatii (experiente pedagogice de exceptie, inovatori de didactica scolara, valori ale comunitatii scolare);
  • Portrete de directori (personalitati ale comunitatii, creatori de scoala romaneasca,modele de viata si lupta pentru un ideal);
  • Dascali si elevi eroi (figuri de fosti combatanti in Marele Razboi);
  • Retrairea Timpului Unirii (corespondente inedite, pagini de jurnal, scoala in noua Romanie, alte referinte determinate de legislatia Romaniei Mari cu aplicabilitate pe specificul fiecarei scoli, noi misiuni ale scolii etc.);
  • Biblioteci scolare si carte rara (colectii, materiale didactice celebre, carti de colectie, autografe celebre, repere de activitate din viata bibliotecii, etc).

B. Performantele timpului – o carte de vizita

  • Celebritate didactica si succes in cariera – Elevi si profesori emblematici(performante in didactica actuala, profesori de succes si metode  pedagogice eficiente)
  • Proiecte de succes ale scolii (noi provocari si proiecte de anvergura)Adauga un comentariu