Eveniment-Social

Unul din palatele Iasului ramane fara chiriasi

Publicat: 02 apr. 2013
1

@ Municipalitatea a inceput procedurile de evacuare a chiriasilor din Palatul Braunstein pentru a reabilita imobilul @ Unii locatari refuza sa plece, mai multi dintre ei contestand in instanta evacuarea

Primaria Iasi vrea sa reabiliteze Palatul Braunstein, situat in Piata Unirii, deasupra Galeriilor de Arta. Insa pentru a putea demara lucrarile, municipalitatea doreste evacuarea chiriasilor. Acestia se lupta in instanta pentru pastrarea locuintelor in care stau cu chirie de decenii. Reprezentantii Primariei sustin ca din cei 18 chiriasi pe care municipalitatea ii mai are in acest moment in Palatul Braunstein, 10 s-au aratat deja a fi de acord cu relocarea in alte imobile. In timp chiriasii care inca nu au plecat nu doar ca refuza acest lucru, dar ameninta cu procese. In acest moment, exista deja patru litigii care au ajuns in instanta. Astfel, pentru doua dintre familiile care stateau cu chirie in fostul Palat al Vidanjorilor, Vasilache si Chirtoaca, Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) a primit deja sentintele de evacuare. Aflate in pronuntare sunt alte doua litigii ale celor de la DAPPP cu chiriasii, vizate de deciziile asteptate de la judecatori fiind Leonte Doinita si Berban Monica. „Pe listele de plata apar pe luna trecuta intr-adevar 18 familii. Acum avem, de principiu, 10 familii cu care ne-am pus de acord asupra schimbarii spatiului locativ. Mai sunt patru procese pe rolurile instantelor, iar doi dintre chiriasii care stateau ilegal acolo au fost evacuati. O familie a dobandit deja un imobil personal si nu mai poate avea calitatea de chirias. Situatia Laurei Grigore, unul din chiriasi, este neclara. Am inteles ca in acest caz s-a dat o sentinta care se opune evacuarii cerute de nori. Ramane sa vedem ce se va intampla”, a declarat Letitia Palaga, sefa DAPPP.

Repartitii fara acordul „victimei”

Cum se stabilesc sau decid evacuarile sau relocarile chiriasilor, stiu doar cei de la DAPPP. Potrivit profesorului Ioan Matei Agapi, chirias in Palatul Braunstein, ultima discutie la care a participat impreuna cu reprezentantii municipalitatii dateaza de acum cateva luni. Cu toate acestea, impreuna cu Elena Gurau si Angela Turcanu, in  actualul contract le sunt alocate alte spatii locative. „Eu prefer sa raman neutru in privinta aceasta. Relocarea chiriasilor are si parti bune, si parti rele. Asteptam sa vedem ce va fi”, a declarat profesorul Ioan Matei Agapi.

„Domnul Agapi nu vrea sa plece. I-am dat un apartament cu patru camere cu care nu este de acord. La momentul acesta nu avem alte spatii. Daca gasim alt spatiu la un etaj mai, jos i-l vom propune”, a declarat Letitia Palaga. Printre chiriasii de la Braunstein care vor primi alte spatii se mai numara si Elena Gurau si Angela Turcanu, care vor primi apartamente intr-un bloc de pe Soseaua Rediu Tatar, respectiv Soseaua Pacurari. Profesorul Ioan Matei Agapi a primit, in schimbul locuintei din Piata Unirii, un apartament la etajul patru al unui bloc de pe Bulevardul Chimiei.
Adauga un comentariu