Magazin

UNTOLD, finantat ilegal de autoritati

Publicat: 26 iul. 2016
1

Festivalul care a atras aproape doua sute de mii de turisti la Cluj si a adus bani in zona: 23 de miioane de euro. Aceasta suma este insa miza unor suspiciuni de finantare ilegala. Un raport al Curtii de Conturi Cluj spune ca UNTOLD a fost finantat ilegal de autoritatile locale din Cluj-Napoca. Concluzia vine dupa un audit financiar asupra bugetului Consiliului Judetean. 70.000 de lei ar fi fost acordati ilegal de catre consilierii judeteni federatiei care a organizat evenimentul. De ce? Pentru ca festivalul ar fi generat profit. La fel s-a intamplat si in cazul Primariei Cluj-Napoca a acordat, insa, mult mai multi bani… aproape trei milioane si jumatate de lei, aceluiasi organizator. Raportul Curtii de Conturi a fost contestat, in ambele cazuri.

Cu 70.000 de lei ar fi fost prejudiciat bugetul judetului Cluj in 2015 in urma acordarii unor finantari nerambursabile catre Federatia SHARE, organizatorul festivalului UNTOLD. Aceasta este concluzia raportului Camerei de Conturi dupa verificarea situatiei financiare a Consiliului Judetean Cluj.

Reporter: „Untold a adus la Cluj peste 240.000 de spectatori, a generat venituri de 23 de milioane de euro si a castigat premiul pentru cel mai bun festival la European Festival Awards.”

In aceste conditii, Consiliul Judetean a decis sa conteste raportul Curtii de Conturi. Autoritatile judetene sustin ca acest raport se bazeaza pe modul in care este interpretata legea si nu pe un act legislativ concret.

Vakar Istvan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj: „Neavand legislatie care sa spun Nu! Stop Joc ! Nu se poate finanta cultura care este finantata si din biletele participantilor ! Ceea ce legea nu interzice inseamna ca permite deci cam asta era optica Consiliului Judetean. Drept pentru care s-a luat decizia de a fi contestata decizia Curtii de Conturi.”

Situatia s-a repetat si la Primaria Cluj-Napoca care a finantat anul trecut organizatorul festivalului Untold cu aproape trei milioane si jumatate de lei.

Oana Buzatu, purtator de cuvant Primaria Cluj-Napoca : „Finantatorul, bugetul local nu a tinut cont de alte venituri pe care asociatia le avea din alte surse precum publicitatea si vanzare de bilete si asa mai departe. Surse de venit care ar fi permis organizatorului, din punct de vedere al Curtii de Conturi sa participe cu o cota de finantare mai mare. Suntem in faza in care asteptam un punct de vedere scris de la Curtea de Bucuresti la punctele pe care le-am invocat in aceasta contestatie.”

Reprezentantii federatiei Share, organizatorul festivalului Untold in anul 2015, spun ca au indeplinit toate regulile in momentul in care au cerut fonduri de la autoritatile locale, mai mult acestia sustin ca nu au obtinut profit.

Tudor Ogner, vicepresedintele Federatiei Share Cluj-Napoca: „Noi am respectat tot ce a cerut finantatorul, in speta Consiliul Judetean. Daca pe un anumit proiect sau pe mai multe proiecte exista un excedent acesta nu se poate numi profit deoarece un ONG nu poate sa aiba profit si acel excedent se foloseste pentru activitati conform scopului asociatiei.”

In 2016, autoritatile locale nu mai finanteaza organizarea festivalului. Pe ultima suta de metri, federatia care ceruse doua milioane si jumatate de lei si-a retras proiectul. Finantat exclusiv din fonduri private, festivalul va avea loc in acest an la inceputul lunii august.
Adauga un comentariu