@ „Producatorii agricoli care exploateaza terenul beneficiaza de acest ajutor suplimentar de minimis. Pana acum se plateau toti fermierii care aveau cel putin 1 ha de exploatatii agricole, insa prin aceasta solutie vor fi platiti si cei care au o suprafata mai mica de un hectar pe exploatatie. Platile vor fi efectuate de APIA si in mod cert vor beneficia toti fermierii de acest ajutor suplimentar din toamna”, a declarat Adi Darie, director Directia Agricola Judeteana (DAJ) Iasi.
Un proiect de Hotarâre a Guvernului pentru acordarea de plati suplimentare sub forma unui ajutor de minimis ar putea salva fermierii ieseni care au exploatatii agricole. Astfel, chiar si cei care au exploatatii agricole mai mici de un hectar ar putea beneficia de un ajutor suplimentar care consta intr-o suma de bani ce provine de la Uniunea Europeana. In paralel cu plata celor 120 de euro pe hectar, bani proveniti de la Uniunea Europeana si bugetul statului, fermierii ieseni care au exploatatii agricole de minim 1 hectar si au depus cereri pentru subventie pe suprafata la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Iasi vor beneficia de 200 de lei. „Producatorii agricoli care exploateaza terenul beneficiaza de acest ajutor suplimentar de minimis. Pana acum se plateau toti fermierii care aveau cel putin un hectar de exploatatii agricole, insa prin aceasta solutie vor fi platiti si cei care au o suprafata mai mica de un hectar pe exploatatie. Platile vor fi efectuate de APIA si in mod cert vor beneficia toti fermierii de acest ajutor suplimentar din toamna. In luna septembrie se va finaliza cuantumul si data cand se va incepe depunerea cererilor”, a declarat Adi Darie, director la Directia Agricola Judeteana Iasi.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ajutorul se acorda în conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar palfonul maxim nu depaseste echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar, adica 33.000 lei. Prin aceasta schema de ajutor de minimis se propune un cuantum de 200 lei pe hectar, pentru o suprafata mai mica de un hectar, pâna la cel mult 150 de hectare inclusiv, pe exploatatie. De acest ajutor pot beneficia toti producatorii agricoli, persoane fizice si autorizate sau juridice, întreprinderi individuale, familiale si producatori agricoli. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, reglementata prin aceasta hotarâre, sunt de aproximativ 97 de milioane de euro pentru toti fermierii din Romania.