Local

Una dintre cele mai cunoscute meserii dispare din cauza bagajului. Cei care o practica se imbolnavesc de tineri

Publicat: 10 mart. 2016
1

@ In aceasta meserie, media de varsta a angajatilor in prezent este de 48 de ani @ Nimeni nu mai este interesat de o astfel de munca

Multe meserii practicate ani la rand aduc persoanelor si urmari pe termen lung, motiv pentru care, in anumite companii private, preventia in sanatate este practicata de catre angajati cu specialisti in domeniu. Nu acelasi lucru se poate spune si pentru angajatii Postei Romane, care zilnic sunt supusi unor munci complexe si extenuante. Conform schemei de parcurs, un postas are de umblat si 30 de kilometri pe zi, cu o greutate in spate de peste 30 de kilograme. Din cauza acestui lucru, multi din acesti lucratori ajung sa aiba afectiuni destul de grave, la varste din ce in ce mai mici.

Printre doleantele angajatilor Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) filiala Iasi, se numara si incadrarea personalului intr-o grupa cu conditii speciale de munca, astfel incat sa poata iesi la pensie cu o perioada de 5-7 ani inainte de termenul normal acceptat. Totul pentru ca acestia sunt supusi unor boli profesionale, asa cum are fiecare domeniu in care se activeaza. In aceasta categorie intra agentii postali, factorii postali si angajatii Centrului Regional de Tranzit, care lucreaza doar noaptea si au in jur de 15 tone de pachete pe noapte de triat. Totul pentru buna functionare a companiei. Printre afectiunile pe care un angajat al postei le poate capata dupa ani de munca in domeniu se numara hernia de disc, hernia cervicala, reumatismul si multe alte afectiuni, de la greutatea pe care o duc in spate zi de zi si umbland pe jos, indiferent de conditiile meteorologice.

Citeste si: Aceasta familie este bataia de joc a primarului! Nu a miscat un pai dupa tragedia petrecuta – FOTO, VIDEO

„Bolile profesionale apar la toti factorii postali inainte de a ajunge la varsta de 50 de ani. E foarte obositor drumul, un postas poate parcurge si 30 de kilometri pe zi, greutatea unei genti poate ajunge si pana la 30 de kilograme. Apelul pe care il fac catre parlamentarii din Iasi si, personal, primului ministru, e sa treaca meseria de factor postal, agent postal si lucrator din Centrele Regionale de Tranzit la o grupa speciala de munca, asta ar fi o reparatie morala pentru cei care si-au dat sufletul pentru Posta Romana si care nu au mai reusit sa mai ia pensii, pentru ca meseria de factor postal este o meserie complexa, grea, meserie care impune respect”, a declarat Constantin Iftimie, reprezentantul factorilor postali din Iasi. Conform unui studiu facut de conducerea de la SLPR, media de varsta printre angajatii este de 48 de ani, ceea ce indica faptul ca tinerii nu sunt atrasi de aceasta meserie, din mai multe motive, invocate chiar si de reprezentantii SLPR. In plus, au disparut scolile de formare pentru factorii postali, astfel ca cei interesati nici nu ar avea unde sa invete ceea ce au de facut in meseria de postas.
Comentarii
  • 30 kg. geanta unui poștaș , hai că exagerați! o meserie grea ,oricum,mai ales din cauza distanței mari și a condițiilor meteo!

Adauga un comentariu