Actualitate

Un tun de zeci de miliarde dat pe spinarea pensionarilor

Publicat: 23 feb. 2012
1

@ Verificarile efectuate de Camera de Conturi Iasi si Directia Generala a Finantelor Publice au aratat ca firmele de transport din judet au decontat de la stat zeci de miliarde de lei, reprezentand subventii acordate pentru calatoriile veteranilor de razboi si ale pensionarilor @ Cele doua institutii au ajuns la concluzia ca firmele controlate nu pot dovedi ca au si efectuat cursele pe care le-a platit statul

Autoritatile sunt pe cale sa scoata la lumina o frauda uriasa din bugetul de stat. Subiectul investigatiei este reprezentat de firmele de transport suspectate ca au incasat nejustificat sume de ordinul zecilor de miliarde de lei din subventiile acordate pentru calatoriile efectuate de persoanele cu handicap, pensionari si veterani de razboi. De precizat ca statul deconteaza in procent de suta la suta calatoriile efectuate de persoanele cu handicap si veterani de razboi si numai 50 la suta pentru pensionari.

Anul trecut, Camera de Conturi Iasi si Directia Generala a Finantelor Publice Judetene au verificat mai multe firme care au incasat respectivele subventii. Este vorba, printre altele, despre: Samson International SRL, Caro Tour SRL, Auto Balnis SRL, Ro Trans SRL, Rottmarg SRL, Trans Polosam SRL, Voion Trans SRL, Fya Trans SRL, Irina Trans SRL, Sami Trans SRL, Geo Tur SRL, SC Teisa SRL. „Nu au fost prezentate documentele prin care sa se justifice realizarea, oportunitatea si exactitatea datelor in legatura cu prestarea de transport calatori efectuata, respectiv cupoanele statistice inscrise in borderou pentru calatoriile cu mijloacele de transport rutier ale veteranilor de razboi si ale pensionarilor”, se arata in raportul pe care Curtea de Conturi l-a intocmit dupa ce a verificat subventiile incasate de firmele respective.

Evaziune fiscala?

Suspiciunile de frauda au aparut dupa ce inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene si cei ai Camerei de Conturi au verificat mai atent unele documente din contabilitatea firmelor. Anumite neconcordante in legatura cu incasarile declarate au batut la ochi. S-a constatat ca firmele au declarat o cifra de afaceri mult mai mica decat valoarea subventiilor incasate. Aceste aspecte au trezit suspiciuni, in sensul ca se banuieste ca firmele nu au inregistrat corect veniturile. Firma Samson International SRL a declarat pentru perioada verificata o cifra de afaceri de 1.402.827 de lei, in timp ce valoarea subventiilor incasate pentru pensionari a fost de 1.509.103 de lei cu tot cu TVA. Caro Tour SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.489.211 de lei, iar subventiile obtinute au fost de 2.289.800 de lei cu tot cu TVA. SC Auto Balnis SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.139.356 de lei, in timp ce subventiile incasate au fost de 2.119.241 de lei.

Dupa cum s-a mai precizat, sumele incasate sunt uriase. Numai in anul 2009, Sami Trans SRL a incasat 2.960.284 de lei pentru ca ar fi transportat veterani de razboi. De asemenea, printr-o serie de verificari prin sondaj, institutiile care au efectuat verificarile au ajuns la concluzia ca firmele respective nu aveau posibilitatile materiale necesare sa realizeze numarul de calatorii platite de stat.

Pensionarii calatoresc non-stop

Astfel, s-a calculat capacitatea de transport a firmelor verificate, tinandu-se cont de numarul de mijloace de transport, numarul de locuri disponibile si cursele efectuate. In unele situatii s-a tras concluzia ca numarul pensionarilor pentru care s-au platit subventiile putea fi dus zilnic cu cateva garnituri de trenuri, nicidecum cu microbuze. Potrivit deconturilor prezentate de operatorii de transport, miile de pensionari si veterani de razboi din Iasi au calatorit pe la Vatra Dornei, Craiova, Timisoara, Piatra Neamt.

Majoritatea firmelor verificate au contestat in instanta rapoartele institutiilor de control. Unul din argumente face referire la faptul ca inspectorii Camerei de Conturi nu au atributii de verificare a firmelor private. Asta pentru ca, sustin transportatorii, acestea nu gestioneaza fonduri publice. Este adevarat, dar Camera de Conturi poate sa verifice destinatia unor subventii platite de stat. In plus, transportatorii sustin ca responsabilitatea folosirii respectivelor cupoane de transport apartine exclusiv beneficiarilor, adica pensionarilor, veteranilor de razboi, persoanelor cu handicap etc. Adica acestia primesc de la institutiile de asistenta cupoanele de transport si decid singuri cum le folosesc, cui le predau etc.

Reamintim ca si Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi a demarat o ancheta cu privire la subventiile de transport decontate de stat in beneficiul categoriile defavorizate.
Comentarii
  • aloo bzi dar de ce nu ziceti si de firma yntertrans ca si au fraude de miliarde sau va platit ei pentru publicare de ce ziceti numai de alte firme

  • Tiganii astia a lui Samson au o gramada de firme de transport care fac combinatii intre ele. Merg cu toate harburile posibile. Au lucrat la Autobaza 3 sau 2 si imediat au cumparat autobuzele alea vechi si si-au facut firma da transport. Iar la licitatie de trasee ei au deja vechime (care se ia in calcul la punctaj)cu toate ca parcul lor e vechi. Pai noi ce ne dorim : transport de calitate (pe care ni-l pot oferi altii care nu au vechimea lor) sau transport cu vechituri care ne pun viata in pericol. Nu exista o lege buna a transportului in tara asta.A ajuns sa vina taranu alade la Unistil sa fac transport in Iasi tot cu harburi.

  • mai bine ati cauta in alta parte fraudele de la buget nu in transportatori care platesc dublu roviniete , taxe , asiguraru , care merg cu autocare de * stele obligati prin lege la taranoaia si platesc sute de mii de euro leesinguri….s-a plans vreun pensionar ca nu a mers? i-a bagat cineva mana in buzunar su i-a luat bilete de pensionar….nu mai distrugeti si falimentati firmele…dupa ce statul a inchis firme de transport care au fost obligate sa achizitioneze autocare…nu scrieti prostii..de ce nu scrieti despre cum statul fraudeaza lumea cu ** de taxe , impozite , de ce nu scrieti de cat suntem pacaliti la intretinere ?

  • mai bine ati pune umarul sa avem ca oras o autogara…suntem centru universitar…lasati oamenii sa traiasca , sunt plini de rate si platesc o groaza de impozite .

  • Cum poti gindi asa nesimtito. Tu stii ca si din aceasta cauza bugetul de stat fiind jefuit de avari nesimtiti nu are cu ce plati salariile si pensiile? Dupa mintea ta idioata, este bine asa, sa se jefuiasca bugetul pentru a va imbogati citiva nesimtiti si sa sufere majoritatea bugetarilor. Trebuie ancheta la singe si recuperat totul acesti avari nesimtiti. Si nesimtitii care decontau aceste sume, facinduse ca nu observa ilegalitatile contra unor spagi consistente trebuie bagati la puscarie si sa li se confiste averile.

  • …cata lume implicata si nimic….mai multe reportaje, mai concrete, e un reportaj transparent, nimic concludent, puneti punctul pe „i” bzi, mai mult efort….

  • ….categoric trebuie sa punctati mai bine sa faceti in asa fel incat anchetele facute de BZI sa deschida si anchete penale pentru cei implicati, astept mai mult efort din partea voastra….ca cititor imi doresc mai mult….cam subtire…

Adauga un comentariu