Eveniment-Social

Un student de la Universitatea Cuza face dezvaluiri despre legea anti-legionara

Publicat: 20 sept. 2015
1

@ Un tanar masterand de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Silvian Emanuel Man, a lansat o dezbatere publica extrem de interesanta! @ Aceasta are in prim-plan controversata Lege 217 de anul acesta, intitulata generic „anti-legionara” @ In calitatea sa de istoric, Man considera ca actul normativ este total gresit si cu prevederi ciudate

Silvian Emanuel Man, absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), a comentat una dintre cele mai controversate legi din perioada post-decembrista a Romaniei. Este vorba de actul normativ 217 de anul acesta, intitulat generic „anti-legionar”. Cu argumente interesante si logice, Man critica fiecare articol in parte din lege si sustine ca are greseli si prevederi extrem de ciudate.

Citeste si: Moment de senzatie la Iasi. Totul este legat de faimosul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu – FOTO

„Chiar primul articol defineste obiectul reglementarii pe care o face legea, anume interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Totodata, legionarismul este interzis sub orice manifestare, iar problemele care decurg de aici se desprind din sensul larg al faptelor cu caracter legionar, între care intra si ajutorarea aproapelui, camaraderia, organizarea de tabere de munca voluntara… Aceasta formulare este parca inspirata din rechizitoriile justitiei staliniste din România anilor de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, în care era considerat drept ajutor legionar orice suma de bani sau orice ajutor, indiferent de natura, oferit unei persoane care a facut parte din Miscarea Legionara. Prin legea 217, a fost impus faptul ca idei sau conceptii precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist apartin doctrinei legionare. Stabilirea acestui fapt este în responsabilitatea istoricilor, sociologilor si nicidecum în seama politicului. Organizatie cu caracter legionar va fi considerat doar grupul din trei sau mai multe persoane care promoveaza conceptiile enumerate anterior. O parte dintre ele pot genera interpretari haotice si abuzive: superioritatea unor rase si inferioritatea altora; esti rasist daca sustii ca rasa negroida este mai rezistenta la caldura decât cea caucasiana?”, reliefeaza Silvian Man.

Citeste si: Marturii incredibile despre liderul Miscarii Legionare – FOTO, VIDEO

Mai departe, acesta considera ca, prin formularea generala a legii, se poate întelege ca o organizatie cu caracterul indicat de actul legislativ poate fi considerat chiar si un grup de trei sau mai multe persoane care s-au întâlnit, chiar si în spatiu privat, pentru o perioada scurta de timp, în care au fost de acord cu una din ideile incriminate. „Apararea securitatii nationale de amenintarea legionarismului nu poate fi justificata în situatia de fata. Asa cum apare mentionat si în punctul de vedere al Guvernului fata de proiectul Legii 217/2015, clasificarea legionarismului drept amenintare la adresa securitatii nationale prin Legea 51/1991, promulgata în contextul fragil al anilor ’90, nu duce la condamnarea per se a nationalismului românesc interbelic drept infractiune. Prevederile art. 53 din Constitutie sunt astfel vadit încalcate”, cocluzioneaza istoricul.

Citeste si: Viata inedita a liderilor Miscarii Legionare – GALERIE FOTO
Comentarii
  • Bravo, tinere!!! Intr-adevar, o lege de kk, asa cum stiu ai nostril sa dea legi… Mai ales ca s-a dat la presiunile stim noi cui. Sa nu-i suparam pe evrei si pe „fratii” nostri americani, condusi tot de evrei. Ca sa nu mai spun de evreii din fruntea tarii noastre…

  • Redactorii voștri îs educați la Pojorâta? Redactorul șef are o minimă cultură generală? Bre, azi e 21 septembrie. Pe 21 septembrie 1939 Aramand Călinescu a fost asasinat la ordinul individului din poza. un minim de respect ar trebui să aveți, inculților!!!!

Adauga un comentariu