@ Zilele trecute, expertii au finalizat evaluarea intregii afaceri @ Dupa ce au dat tunul, firma a intrat in faliment
Cotidianul BUNA ZIUA IASI a mai scris despre tunul dat de Constantin Hritac, redactorul sef al cotidianului Ziarul de Iasi, personaj care pretinde ca este cel mai cinstit si deontolog reprezentant al breslei. Daca lucrurile ar sta intocmai cum sustine Hritac, ar trebui ca toti jurnalistii sa aiba dreptul sa dea un tun cu bunurile statului, asa cum a reusit redactorul sef al Ziarului de Iasi. In cadrul procedurilor de faliment aplicate in cazul fostei firme patronate de Constantin Hritac, zis Toni, a demarat evaluarea bunurilor societatii comerciale.
Citeste si: CEL MAI MARE JAF – GALERIE FOTO
Cu aceasta ocazie, s-a putut constata ca cele doua spatii comerciale pe care firma lui Hritac le-a luat de la SC Alimentara SA nu valoreaza numai 28.000 euro, atat cat a platit Hritac, ci de 10 ori mai mult, adica aproape 300.000 euro. Reamintim ca este vorba despre un spatiu comercial situat in strada Bucium nr.17, la parterul blocului B1, si un alt spatiu comercial situat pe soseaua Nicolina nr.116, bloc 1011, la parterul tronsoanelor 5 si 6. Ambele spatii au fost cumparate de Verdict SRL, de la fosta societate comerciala de stat SC Alimentara SA, in anul 2004. La vremea respectiva, asociatii si administratorii SC Verdict SRL erau Toni Hritac si Dan Radu, de asemenea fost sef la ziarul Monitorul in prezent Ziarul de Iasi.
Citeste si: Averea secreta a clanului Hritac
In ceea ce priveste spatiul comercial de pe strada Bucium nr.17, imobilul are o suprafata de 128 metri patrati. Verdict SRL, reprezentata de Toni Hritac, a semnat cu SC Alimentara SA contractul de vanzare a spatiului comercial la data de 15 ianuarie 2004. In perioada in care s-a parafat intelegerea, cele doua parti au evaluat spatiul la un pret de 662.746.076 lei vechi. Din aceasta suma insa, Hritac si Verdict SRL au platit numai 374.255.805, iar restul sumei s-a compensat tot in baza contractului 2.360/28.07.2002. Spatiile urmeaza sa fie scoase la vanzare de lichidatorul Verdict SRL si de aceea s-a facut o noua evaluare a imobilelor. Astfel, lichidatorul a stabilit ca acest spatiu comercial, pe care firma lui Hritac l-a cumparat doar cu 374 milioane lei vechi, valoreaza de fapt 370.200 lei, adica 89.000 euro. In ceea ce priveste celalalt spatiu, cel de pe soseaua Nicolina nr. 116, imobilul are o suprafata totala utila de 416,83 mp. Si in cazul acestui imobil, Verdict SRL si SC Alimentara SA au semnat contractul de vanzare-cumparare tot la data de 15 ianuarie 2014. Cele doua parti au fost de acord sa se precizeze in contractul de vanzare-cumparare ca valoarea imobilului este de 747.177.099 lei vechi, din care firma lui Hritac si Dan Radu au achitat doar 170.395. 426 lei, iar restul de 576.781.673 lei a reprezintat o compensare in baza aceluiasi contract mentionat mai sus. Si de aceasta data, expertul desemnat in dosarul de insolventa al SC Verdict SRL a stabilit ca valoarea acestui imobil este de 897.600 lei, adica circa 203.400 euro. In concluzie, dupa cum s-a mai precizat, Hritac si Dan Radu au cumparat cele doua spatii cu 28.000 euro, pe cand valoarea reala a acestora era de aproape 300.000 euro.
Un tun de 610.000 euro
Ulterior, Hritac si Dan Radu a revandut cele doua spatii la un pret de 620.000 euro. De fapt, cei doi au vandut firma catre prietenul lor, Eduard Vidrasc, patronul firmei Oted Grup. Mai exact, la data de 10.10.2008, Toni Hritac si Dan Radu au cesionat SC Oted Grup SRL partile sociale pe care le detineau la SC Verdict SRL. Pentru cele 10 parti sociale detinute de fiecare, au primit de la Oted Grup cate 310.000 euro. Este clar ca firma nu ar fi reprezentat niciun interes pentru nimeni, daca nu ar fi avut in patrimoniu cele doua spatii comerciale. Patronii de la Oted Grup, familia Vidrascu, au platit cash suma de 620.000 euro, achitata lui Hritac si Dan Radu. Prin urmare, avand in vedere evaluarea efectuata de experti pentru cele doua imobile, putem trage concluzia ca Oted Grup a platit prea mult pentru cele doua spatii comerciale. Nu este de mirare in aceste conditii ca, Oted Grup a intrat in urma cu cateva luni in insolventa. Trebuie reamintit ca SC Alimentara SA este societatea comericiala cu capital de stat care a detinut cele mai multe spatii comerciale aflate la parterul blocurilor din Iasi. Societatea a fost „privatizata” in perioada in care Hritac si Dan Radu au luat cele doua spatii. De altfel, cele doua spatii reprezinta partea lor din aceasta privatizare. In aceasta privatizare au mai fost implicati Danut Prisecariu (cel care a luat si Magazinul Moldova, Hala Centrala si Hotelul Traian), dar si Cezar Caluschi si Alexandru Lazescu, fosti actionari ai firmelor care au finantat de-a lungul timpului Monitorul si Ziarul de Iasi. Acestia au investit o suma infima pentru a deveni actionari majoritari la SC Alimentara SA. Ulterior, cei implicati si-au impartit intre ei cele peste 60 de spatii comerciale aflate in patrimoniul Alimentara SA. La un moment dat, in urma cu circa 10 ani, DNA a demarat o ancheta in legatura cu aceasta privatizare. Ultima data, DNA a transmis ca dosarul a fost declinat la un parchet inferior.