@ Gaura adusa bugetului statului se ridica la circa 1,5 milioane euro @ Zeci de firme sunt implicate in aceasta retea de firme evazioniste
Smecherul care a dat aceasta lovitura a disparut, conturile prin care s-au rulat in ultimii ani zeci de miliarde sunt acum goale. Intre timp, gaura lasata in bugetul statului se mareste. Firma se numeste Vemislact SRL, cu sediul in strada Vitejilor nr.15, si face parte dintr-o retea de zeci de firme evazioniste investigate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Imediat dupa ce procurorii au demarat ancheta, firma si-a declarat falimentul.
Zilele trecute, magistratii Tribunalului Sindic au fost informati ca firma are datorii de 2 milioane euro, din care 3.018.038 lei este suma trecuta in tabelul creditorilor, iar circa 5,8 milioane lei este prejudiciul cauzat statului, prin savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. Asadar, jumatate din datorie consta in taxe si impozite neachitate catre bugetul statului. In tabelul creditorilor, Directia de Finante este trecuta cu suma de 229.807, reprezentand taxe si impozite declarate de firma, care nu au fost insa achitate. Diferenta de 5,8 milioane lei reprezinta bani care se cuveneau statului, dar care nu au fost inregistrati in evidenta contabila, tocmai pentru a nu fi varsati la buget. Infractiunile de evaziune fiscala au fost savarsite prin inregistarea unor relatii comerciale cu firme fantoma.
La randul lor, aceste societati au facut obiectul unor plangeri penale formulate de Fisc, prin intermediul Garzii Financiare (departament care a devenit ulterior Directia Antifrauda). Astfel, una dintre firmele pe care Vemislact le-ar fi folosit pentru a inregistra o serie de achizitii fictive se numeste Lory Metal SRL, societate inactiva din data de 4 mai 2012. Aceasta societate a facut obiectul unei plangeri penale formulate de Garda Financiara Suceava, dupa ce, in urma unui control, s-a constatat ca, prin afaceri evazioniste, administratorii firmei au fraudat statul cu suma de 1,7 milioane lei. Printre partenerii de afaceri mai figureaza si cei de la firmele Salcip SRL, Impuls Mark Mitel SRL, Kokotas Nicol SRL, Moldo Development SRL, Marius Crom Construct SRL etc.
Ultima dintre aceste societati a facut obiectul unui dosar de evaziune fiscala, deschis in urma unei plangeri penale formulate de Garda Financiara Vaslui. In acest dosar se fac de asemenea cercetari pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prejudiciul calculat fiind de 1,5 milioane lei. Desi, dupa cum se poate observa, societate a facut afaceri pe picior mare, ruland prin conturi sume uriase, nu se stie acum cum se vor recupera banii statului. Asta deoarece firma nu are bani in conturi, iar in patrimoniul firmei s-au gasit doar doua masini vechi, printre care si o Dacia fara prea mare valoare. Pentru a fi ceva mai exacti, trebuie sa precizam ca, intr-un cont deschis la Trezorerie pe numele acestei firme s-a gasit fabuloasa suma de 0,23 lei, iar in conturile deschise la bancile comerciale nu s-a gasit niciun ban. De asemenea, administratorul judiciar nu a putut lua legatura cu administratorii sau asociatii firmei, pentru ca acestia au disparut si, in consecinta, nu a putut intra in posesia documentelor contabile ale firmei.
Ceilalti creditori ai firmei sunt Primaria Iasi, care are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 5.274 lei, T&P Construct Com SRL- 2.717.353 lei, Condedil Grip- 65.604 lei. Reteaua evazionista din care face parte aceasta firma este investigata de DIICOT Suceava. Firmele evazioniste activau in toate judetele din Moldova inca din anul 2012. La momentul in care DIICOT a declansat ancheta si a retinut un numar de 30 de indivizi implicati, s-au efectuat si un numar de 170 perchezitii domiciliare sau la sediul unor firme si au fost audiate 110 persoane. La acea vreme s-a estimat ca, prejudiciul total adus bugetului statului depaseste 10 milioane lei.
evaziune fiscala de aprox 1.4 mil euro si taxe neplatite de ~50mii euro + alte pagube(sau nu, depinde de implicare) aduse altor firme.
unde puteau sa dispara? fie au plecat din tara caz in care ar trebui sa fie gasiti pe o camera la un aeroport ori la vama fie se ascund pe la tara sau vreun orasel pana vor fi prinsi; si vor fi prinsi doar daca raman fara bani de mita.
• Gaura adusa bugetului statului se ridica la circa 1,5 milioane euro • Zeci de firme sunt implicate in aceasta retea de firme evazioniste
Smecherul care a dat aceasta lovitura a disparut, conturile prin care s-au rulat in ultimii ani zeci de miliarde sunt acum goale. in acest caz cei in masura sa previna asemenea situatii ori sant idioti ori sant corupti astfel nu se explica
nimeni nu spune ca tiganii de la Ciurea sunt artizanii acestei fraude cu complicitatea sefilor din finante si fosta garda financiara ….sa faci ceva pe romania asta,toti fura si nu patesc nimic,prejudiciul nu se recupereza ,de ce nu darama un castel la Ciurea sau Grajduri si ai sa vezicum se linistesc saurii
E vb de firmele tiganilor din Ciurea si Grajduri. Acelasi articol, cu mici schimbari, il publicati periodic. Banii din conturi ii gasiti la Ciurea si Grajduri. Personal am vazut cum o tiganca a ridicat numerar de la Raiffeissen Selgros 48.000 de lei. Nu se intreaba nimeni ce face cu atatia bani numerar?
Pai da’ hea ha mhuncit, mo..
Oricum, CINE a aprobat, „controlat” smecheriile HOTULUI?.., de ce e liber???
Lasa ca golanarimea asta de la Finante merita sa suga destiu` ca isi bat joc de tit ce inseamna micii patroni si micile firme.Au terminat o gramada de firme mici cu inspectiile lor fiscale,cu penalitati,dobanzi si iar penalitati si iar dobanzi…De aia si ies asa sume fantasmagonice.
Cand se ajunge in instanta se mira si judecatorii de ce sume sunt scrise acolo.
Directorii in loc sa si vada de subalterni si sa i controleze, isi vad doar de o anume persoana. In cazul lui Durdureanu, acesta avea treaba cu Gavril Laura, evident dupa ce Mugurel a flocait o bine