Local

Un sit arheologic, lasat in salbaticie de Directia Silvica

Publicat: 24 nov. 2011
1

Ruinele schitului din aria protejata „Poiana cu Schit„, de la marginea comunei Grajduri, au fost lasate sa fie acoperite complet de vegetatie in ultimii ani, intrucat Directia Silvica (DS) Iasi nu a intervenit pentru amenajarea zonei. Primaria Grajduri a avut mai multe initiative de amenajare a zonei de-a lungul anilor, insa custodele rezervatiei floristice, DS Iasi, le-a refuzat colaborarea. In cadrul unei conferinte de promovare a rezervatiei, primarul comunei Grajduri, Constantin Todirache, a explicat ca abia in 2011, prin intermediul unui program de popularizare, au fost date acordurile si dispozitiile ca arborii si ierburile inalte din jurul ruinelor sa fie taiate. „Am avut neplacerea sa nu gasim intelegere la administratia silvica, insa de acum ne vom da silinta sa punem in valoare obiectivele turistice din Poiana cu Schit. Sper ca vom reusi, cu ajutorul tinerilor, sa facem din acest loc un popas turistic”, a declarat Constantin Todirache.

Potentialul turistic al rezervatiei „Poiana cu Schit” a fost promovat anul acesta de Fundatia Academica „Idei si Fapte” (IF), intr-un program demarat in aprilie si care a fost finalizat ieri, prin publicarea unei monografii a zonei. Conform monografiei, obiectivele cu potential turistic sunt ruinele vechi de peste 9 secole, vegetatia din rezervatie si un grup de 30 de statui realizate in urma cu 25 de ani de mai multi artisti din tara si din strainatate. La intocmirea lucrarii au contribuit fostul primar la comunei Grajduri, Ion Muscalu, consilierii Administratiei pentru Protectia Mediului (APM) Galea Temneanu si Luminita Iconomu si Ioan Bolfa, biolog si fost inginer silvic al Gradinii Botanice din Iasi.

La initiativa APM Iasi, 3 arbori seculari din rezervatie vor fi declarati monumente ale naturii. Doi stejari si un fag din „Poiana cu Schit”, avand dimenisuni remarcabile si o varsta estimata la aproximativ 400 de ani, vor devenit monumente ale naturii dupa ce Academia Romana isi va da acordul. „Cei trei arbori inca mai poarta marcajul capului de bour pe scoarta lor, insemn folosit in trecut si pentru trasarea hotarelor”, a declarat scriitorul Ion Muscalu.
Comentarii
  • Numai inexactitati. Moscalu nu a fost primar la Grajduri ci la Scanteia. Este adevarat ca la un moment dat cele doua comune au fost alipite. Actualul primar la Grajduri este Constantin Zamfirache

  • Daca se face popas turistic unde se mananca miici si se bea bere, specific persoanei dnului primar Zamfirache, mai bine sa ramana asa, ca altfel se distruge fauna si flora zonei. Trebuie sa se implice oameni cu aspiratii culturale deosebite, care din pacate la Grajduri sunt lipsa.

Adauga un comentariu