Eveniment-Social

Un senator de la PSD Iasi a fost trimis in boxa infractorilor! Jaful a fost descoperit de procurorii de la DNA!

Publicat: 11 oct. 2016
1

@ Decizia luata ieri de Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva @ Pentru a doua oara, judecatorii au decis ca senatorul iesean Sorin Lazar este un infractor cu acte in regula @ Are doua hotarari judecatoresti de condamnare, in doua dosare diferite

Ieri, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis condamnarea senatorului Sorin Lazar, de la PSD Iasi, la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu. A fost acuzat de trei astfel de infractiuni. Acestea au fost comise in perioada in care Sorin Lazar a fost primarul localitatii Strunga. Alaturi de Sorin Lazar a fost trimis in judecata si Constantin Petrusca, contabilul Primariei Strunga, pentru aceleasi infractiuni. Totul pleaca de la platile ilegale facute de Sorin Lazar, din banii institutiei pe care o conducea.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada 2008-2009, inculpatul Lazar Sorin Constantin, în calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nicio baza legala, a platii urmatoarelor sume de bani:
– suma de 10.160 lei, cu titlul de «onorariu participare la licitatie», catre trei persoane, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate. Aceste plati au fost nejustificate si nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevazuta în fisa postului aceasta activitate ca si atributie de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta forma de retribuire, în afara indemnizatiei prevazute de lege pentru aceasta functie.
– suma de 16.550 lei, catre alte trei persoane, reprezentând «plata lunara zilieri» (12 rate)”, au precizat procurorii de la DNA Iasi. Toate aceste plati au fost efectuate fara existenta unui angajament legal, care sa ateste un raport de munca intre partile din acele contracte.

S-a premiat singur

Practic, au fost date diferite sume de bani catre persoane care nu aveau niciun contract de munca cu primaria. „De asemenea, nu exista niciun act care sa ateste prestarea vreunor activitati (pontaje, receptii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedeasca prestarea unui anumit serviciu), în folosul unitatii administrativ-teritoriale, de catre respectivele persoane. În acest caz, nici nu s-a pus problema retinerii si virarii vreunor impozite si contributii catre bugetul statului, persoanele respective fiind pur si simplu gratificate de catre primar cu acele sume de bani, fara vreo justificare – suma de 4.929 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009, dupa ce inculpatul Lazar Sorin Constantin a dobândit calitatea de senator”, au mai explicat procurorii de la DNA.

Desi indemnizatia lunara era singurul mijloc prin care primarul si viceprimarul puteau obtine bani de la primarie, acestia au luat diferite sume de bani in mod cu totul ilegal. Constantin Patrusca a fost condamnat tot la un an de inchisoare cu suspendare. Fiecaruia dintre inculpati i-a fost confiscata suma de 15.819 lei. Sorin Lazar mai are o pedeapsa definitiva de sase luni de inchisoare pentru conflict de interese.
Adauga un comentariu