Actualitate

Un reputat PROFESOR universitar iesean a fost surprins in secvente de SPECTACOL – GALERIE FOTO

Publicat: 01 dec. 2015

@ Este vorba de o adevarata legenda a mediului academic iesean si national! @ Spre deosebire de majoritatea colegilor sai, acesta a ales sa urmeze, in paralel cu prestigioasa si prodigioasa activitate didactica de la catedra, si o alta mare pasiune a vietii sale: AVIATIA @ Figura remarcabila a Scolii Politehnice Gheorghe Asachi sau a Institutului Politehnic, profesorul Emil Gaiginschi va ramane, pentru totdeauna, un simbol al educatiei si stiintei romanesti

Este vorba de o adevarata legenda a mediului academic iesean si national! Spre deosebire de majoritatea colegilor sai, acesta a ales sa urmeze, in paralel cu prestigioasa si prodigioasa activitate didactica de la catedra, si o alta mare pasiune a vietii sale: AVIATIA. De altfel, in urma cu cateva zile, actuala conducere a Facultatii de Mecanica de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi din Iasi a tinut sa-i aduca un nou omagiu universitarului, prezentandu-l in ipostaze spectaculoase! 

Citeste si: CAZ ULUITOR! Nu-ti imaginezi ce viata are un faimos profesor iesean in China – GALERIE FOTO

Un model de devotament total pentru SCOALA

Nascut la 7 octombrie 1904, in orasul Pascani si trecut la cele vesnice la 31 octombrie 1969, profesorul Doctor Docent Emil Gaiginschi a fost celebrat, intr-o maniera cu totul si cu totul emotionanta, de catre conducerea Facultatii de Mecanica a UTI, luna trecuta. Toate acestea cu ocazia Simpozionului intitulat „Istoria Invatamantului si a Stiintelor Tehnice”. „Vorbim de un model de devotament total pentru scoala. Nascut la Pascani, acesta a absolvit Liceul Roman Voda din orasul nemtean Roman, in anul 1923, Sectia Reala. Pe de alta parte, in anul 1929 a obtinut diploma de Inginer Electrician al fostului Institut Electrotehnic al Universitatii din Iasi. Pasionat de tehnica, lucreaza, incepand cu anul 1929, ca inginer in aviatia militara, de unde, datorita meritelor sale, este selectat pentru a urma cursurile faimoasei Scoli Nationale Superioare de Aeronautica de la Paris – Franta. In anul 1935 va absolvi aceasta institutie faimoasa, cu specialitatea Constructii Mecanice. Intors in tara, isi deruleaza in paralel activitatea in cadrul aviatiei si cea didactica. In cadrul aviatiei a activat in Regimentul 1 Aviatie, Flotila 1, Regiunea 2 Aeriana. Pe acest plan, a ocupat pe rand pozitiile de Inginer Aeronautic, Sef Serviciu Tehnic al Grup Experiente si de director al fostului Arsenal Aeronautic de la A.S.A.M Iasi”, arata prof. univ. dr. ing. Marcel Gutman, stabilit la Haifa in Israel. Alaturi de acesta, marturiile despre profesorul Gaiginschi au fost culese si de cadrele didactice Paul Doru Barsanescu si Gheorghe Dumitrascu de la Universitatea Tehnica.

Citeste si: Povestea femeii din spatele unui mare om de stiinta iesean – FOTO, VIDEO

Marea pasiune a vietii: tehnica aviatica

Pasionat fiind de tehnica, Emil Gaiginschi lucreaza, dupa 1929, in zona aviatiei militare, urmandu-si una dintre cele mai apropiate si iubite domenii de interes. „A lucrat în functii de mare raspundere, în domeniul constructiei si reparatiei de avioane, la I.A.R. Brasov si respectiv la A.S.A.M. Iasi. Lucrarea de doctorat pe care o realizase cu privire la fenomenul vapour lock din instalatia de alimentare cu combustibil a motorului de avion în altitudine, era dedicata tocmai unui fenomen care abia atunci fusese sesizat în practica de zbor. Aceasta lucrare sta marturie a îmbinarii armonioase a calitatilor de fizician si de inginer. Instalatia sa experimentala se prezenta exact ca si cum ar fi fost realizata de orice firma prestigioasa din strainatate. De altfel, ea devenise una din lucrarile de laborator model, care functiona perfect si care era foarte elocventa pentru studenti”, mai reliefeaza profesorul Gutman.

Citeste si: EXCLUSIV! Jurnalul secret al unui faimos profesor de la Universitatea Cuza! Detaliile sunt incredibile – GALERIE FOTO

Pionier in studiul Masinilor Termice

De reliefat ca, inceputurile studiului masinilor termice în învatamântul universitar iesean, respectiv bazele Catedrei de Masini Termice, se situeaza în perioada de pionierat a învatamântului tehnic din Iasi, regasindu-se în cursul de Masini Termice predat studentilor fostului Institut Electrotehnic, în cadrul Facultatii de Stiinte de la Universitatea ieseana, tocmai prima sectie tehnica a institutiei. „Titularul cursului de Masini Termice a fost inginerul Vasile Carp, din anul 1912 – când s-a înfiintat Institutul Electrotehnic si pâna în anul 1936, când cursul a fost preluat de inginerul Emil Gaiginschi, reîntors din Franta dupa absolvirea Scolii Nationale Superioare de Aeronautica din Paris. Odata cu înfiintarea Scolii Politehnice Gheorghe Asachi, în anul 1937, se instituie o Conferinta de Masini Termice, având ca titular pe atunci pe conf. univ. ing. Emil Gaiginschi. În anii ce au curs de la înfiintare, în Catedra de Masini Termice au activat si s-au remarcat, parcurgând treptele ierarhiei universitare, numeroase cadre didactice, între care Gaiginschi, alaturi de prof. dr. ing. Gérard d’Albon, conf. ing. Vladimir Ivanov sau sef lucrari ing. Alexandru Ror„, se reliefeaza in biografia emeritului Gaiginschi.

Citeste si: Exclusiv! Te-ai intrebat vreodata cum arata calculatorul viitorului? Este creat intr-un laborator secret la Iasi!

Asistent al marelui savant Stefan Procopiu

Primii pasi in activitatea didactica a inceput-o ca preparator al Laboratorului de Electricitate si Caldura al fostei Facultati de Stiinte din Iasi, fiind unul dintre asistentii preferati ai marelui om de stiinta Stefan Procopiu. „Creator al Scolii Experimentale de Fizica, academicianul Procopiu i-a avut printre discipoli si pe Emil Gaiginschi. „Numerosi specialisti din Iasi si din tara ii datoreaza mult in formarea lor profesionala. Era recunoscut pentru rigoarea si exigenta de care dadea dovada in tot ceea ce insemna stiinta si tehnica. Profesorul s-a stins din viata prematur, la 65 de ani, in plina forta intelectuala si profesionala. A fost o pierdere grea, nu numai pentru Catedra sau fostul Institut Politehnic, ci si pentru intregul invatamant superior romanesc… Noi toti suntem datori sa mentinem vie amintirea celui care a fost un profesor exemplar, unic in felul sau prin devotamentul de care a dat dovada”, concluzioneaza Gutman.
Adauga un comentariu