Local

Un profesor universitar iesean asteapta un verdict care ii poate schimba toata viata

Publicat: 08 iul. 2015
1

@ Profesorul a fost acuzat de procurorii de la DNA ca a furat din banii europeni @ Dupa un verdict foarte bun in prima instanta, profesorul este tinut acum in sah de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi

Magistratii de la Curtea de Apel Iasi inca nu au reusit sa ia o decizie in ceea ce priveste soarta profesorului universitar Adrian Pricop, acuzat de comiterea unor infractiuni de coruptie cu privire la deturnarea unor fonduri europene. Magistratii au amanat pentru a treia oara pronuntarea in acest dosar. Acum, au anuntat ca verdictul va fi stabilit pe data de 27 iulie 2015. In prima faza, la Judecatoria Iasi, Adrian Pricop a fost achitat. Decizia de acum va fi definitiva. Procurorii au decis trimiterea in judecata si a societatii Hydro System Design, la care profesorul este administrator, insa si aceasta firma a fost achitata. Procurorii anticoruptie sustin ca firma lui Adrian Pricop a fost selectata pentru a realiza consultanta tehnica in cadrul a doua proiecte europene desfasurate in comuna Gorban. Proiectele vizau infiintarea unei retele de apa, canalizare si a unei statii de de epurare, iar valoarea totala a acestora a fost de 5 milioane euro. Firma administrata de Adrian Pricop nu indeplinea conditiile cerute de lege pentru a obtine contractul de asistenta tehnica a proiectelor respective, pentru ca avea datorii la bugetul de stat. Suma pe care Hydro System Design SRL o datora statului era de 118.433 lei. Pentru ca nu avea de unde sa plateasca acesti bani, Adrian Pricop a preferat sa falsifice un certificat care ar fi trebuit sa fie emis de Oficiul Registrului Comertului.

De asemenea, procurorii sustin ca a falsificat si doua certificate de atestare fiscala, din care reiesea ca societatea nu are restante la plata impozitelor catre stat. In acest dosar a fost audiat si Ioan Leonte, fostul primar al comunei Gorban. Acesta ar fi fost cu ideea de a oferi contractul de consultanta catre firma lui Adrian Pricop. Leonte a sustinut ca a fost de acord ca firma profesorului sa ofere consultanta pentru proiect, avand in vedere ca aceeasi firma realizase si proiectul tehnic al lucrarilor. Anchetatorii sustin ca Adrian Pricop a reusit sa falsifice documentele provenite de la Registrul Comertului si de la Finante, scanand cateva documente autentice, ulterior modificand pe calculator continutul lor. Pur si simplu, a trecut acolo ce a avut nevoie. Reprezentantii de la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sustin ca au fost prejudiciati cu suma de 34.652 lei. La audieri, Adrian Pricop a sustinut ca este nevinovat si nu a falsificat acele documente.
Adauga un comentariu