Actualitate

Un profesor de la Universitatea Cuza a ajuns pe prima pagina a New York Times – FOTO

Publicat: 18 dec. 2015

@ Un studiu realizat de prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, alaturi de alte doua cadre didactice din Coreea de Sud, a fost prezentat in The New York Times @ Articolul reliefeaza faptul ca exercitiile fizice, asociate unui corp sanatos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamatiei în organism, în momentul în care acesta se lupta cu infectii

Concret, faimoasa publicatie americana The New York Times a prezentat realizarea sub titlul „Cum ne poate ajuta exercitiul fizic sa luptam cu raceala”, plecand de la concluziile unui articol stiintific semnat de Tudor Luchian Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi si Lee JK si Park Y de la Universitatea Chosun din Coreea de Sud, din revista „Scientific Reports„. Acesta arata ca exercitiile fizice în general, asociate unui corp sanatos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamatiei în organism, în momentul în care acesta se lupta cu infectii.

Citeste si: Performanta de senzatie pentru un grup de studenti si profesori de la Universitatea Tehnica

„În termeni generali, sistemul nostru imunitar reactioneaza la microbii invazivi prin intermediul mai multor celule. Unele dintre aceste celule nu combat infectia direct, dar în schimb contribuie la aparitia unei inflamatii. Când ne gândim la inflamatii, de obicei ne gândim la febra, umflare si roseata. Dar inflamatia poate fi si buna, deoarece ajuta corpul sa se vindece atunci când se lupta cu microbii”, se precizeaza în articolul din New York Times.

Citeste si: Secventa incendiara surprinsa intr-o mare universitate ieseana. Intreaga poveste face toti banii – GALERIE FOTO, VIDEO

„Totul pleaca de la cunoasterea stiintifica fundamentala în domeniul Biofizicii moleculare”

Totusi, inflamatia poate fi si disproportionata în raport cu amenintarea pentru sanatatea unui organism, iar acest lucru se întâmpla cu atât mai mult cu cât este mai multa grasime în organism. În acest caz, inflamatia se poate declansa si fara sa existe vreo infectie, iar atunci când inflamatia este prea puternica, aceasta poate dauna organismului într-o masura mai mare decât îl ajuta. „Scopul acestui proiect are cel putin trei componente: 1 – sa serveasca cunoasterea stiintifica fundamentala în domeniul biofizicii moleculare, prin întelegerea fenomenelor de interactiune dintre peptide biologic-active si biomembrane sau nanopori proteici, 2 – sa internationalizeze mai eficient cercetarea stiintifica fundamentala din UAIC, prin publicarea rezultatelor stiintifice în vectori reprezentativi, în colaborare cu colective de top din Coreea de Sud  si, 3, prin valoarea epistemica adaugata, sa dezvolte în continuare Scoala de Biofizica si Fizica medicala de la Universitatea Cuza, pentru generatiile viitoare de studenti interesati, din Stiintele vietii”, a transmis profesorul Tudor Luchian.

Citeste si: Un profesor universitar iesean face dezvaluiri cutremuratoare. Tot ceea ce spune acesta este senzational – GALERIE FOTO, VIDEO

Experimente facute pe soareci

Studiul preluat de prestigioasa publicatie nord-americana a avut la baza experimente realizate pe doua grupe de soareci masculi – un grup care a fost fortat sa aiba o activitate fizica moderata (echivalentul a 30 de minute de jogging pentru oameni) si unul al carui stil de viata a fost sedentar. „Grupul de soareci activ din punct de vedere fizic a raspuns mult mai bine unei infectii ulterioare, în special datorita faptului ca, nivelul de inflamatie a fost mai scazut. Articolul este un rezultat al colaborarii dintre echipa Laboratorului de Biofizica Moleculara si Fizica Medicala de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza si echipa din Coreea de Sud, în cadrul unui proiect finantat de guvernul coreean. Intitulat Design and Development of Therapeutic AMPs against Epidemic Superbugs, proiectul îsi propune sa identifice noi compusi cu potential farmaceutic pentru lupta împotriva bacteriilor rezistente la actiunea antibioticelor actuale”, au precizat si oficialii UAIC.

Citeste si: EXCLUSIV! Jurnalul secret al unui faimos profesor de la Universitatea Cuza! Detaliile sunt incredibile – GALERIE FOTO




Comentarii
  • Asta-i articol de 1 aprilie ?!
    un om sanatos care face sport nu raceste !!!
    Ori New York Times-ul ala s-a timpit ori prin laboratoarele UAIC bate un vint de prostie patologica…

  • „exercitiile fizice în general, asociate unui corp sanatos, au efecte demonstrate asupra reducerii inflamatiei în organism, în momentul în care acesta se lupta cu infectii”

    Senzational! In direct si-n reluare! Nemaipomenit! Uluitor! Naucitor!

    Vor ramâne medicii fara de pacienti daca afla prea multi despre aceasta descoperire senzationala, in direct si-n reluare!

  • O idee ar fi ca se activeaza respiratia, ca si circulatia sangvina si, astfel, substantele din compozitia singelui ajung mai repede la tesuturi, inclusiv oxigenul, grabind procesul de vindecare, printre altele. Ca din articol nu reiese acest lucru, nu este o problema, cine a invatat ceva anatomie la scoala, poate sa deduca, din amintiri …

  • N-am gasit articolul pe NYT… De altrfel, daca dai cautare pe acest site american dupa Tudor Luchian rezultatul e zero.. E ceva ciudat…
    Are cineva un link?

Adauga un comentariu