Local

Un primar din Iasi si-a pierdut mandatul din cauza afacerilor

Publicat: 02 dec. 2015
1

@ Edilul a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce s-a constatat ca a prejudiciat societatea Cotnari SA cu aproximativ 5 miliarde de lei vechi

Veste soc pentru un primar din judetul Iasi. De ieri, comuna Valea Seaca a ramas fara primar, dupa ce social-democratul Valeriu Roman si-a pierdut mandatul castigat in 2012. Prefectul Dan Carlan a semnat ordinul de incetare a mandatului lui Roman, dupa ce acesta a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie. Roman a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce s-a constatat ca a prejudiciat societatea Cotnari SA cu aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Decizia instantei a venit la doua saptamani dupa ce Roman si-a reconfirmant mandatul de primar al comunei, in urma alegerilor locale din vara lui 2012. Acesta si-a pierdut mandatul, insa abia acum.

„Astazi (ieri-n.r.) am semnat ordinul de incetare a mandatului de primar al comunei Valea Seaca pentru Valeriu Roman. El are o condamnare cu suspendare inca din anul 2012, insa situatia lui a fost clarificata abia acum. In luna iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, din punct de vedere al prevederilor legii administratiei publice locale, o condamnare cu suspendare este echivalenta cu una privativa de libertate si astfel s-a constatat incetarea mandatului inainte de termen”, a spus prefectul Dan Carlan. In locul lui Roman, la conducerea primariei din Valea Seaca va ajunge viceprimarul Gheorghe Baiceanu. Acesta va fi desemnat primar interimar la prima sedinta de Consiliu Local, urmand a conduce localitatea pana la alegerile din vara anului urmator. 

Valeriu Roman a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru comiterea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Barbatul este acuzat ca, impreuna cu sotia sa, a inselat firma Cotnari SA cu aproape cinci miliarde lei vechi. Cei doi au incercat sa faca o ipoteca in numele societatii si au emis mai multe bilete la ordin cu numarul unui cont bancar care nu mai era folosit de mult timp si care nu mai era disponibil.
Adauga un comentariu