National

“Un PP-DD pentru cei care se cred destepti”

Publicat: 19 aug. 2016
1

Pozitionat ca un partid antisistem care si-a asumat misiunea de a lupta impotriva “politicienilor corupti”, Uniunea Salvati Romania pare sa-si schimbe orientarea radicala. In prag de alegeri parlamentare, USR cauta sa-si dezvolte structurile din teritoriu si sa-si sporeasca pe cat posibil activul de partid, insa obiectivul i-a facut pe cei doi lideri, Clotilde Armand si Nicusor Dan, sa devieze de la linia obisnuita. Anuntul ca USR accepta si traseisti din alte partide a bulversat electoratul antisistem.

Inca de la infiintare, partidul lui Nicusor Dan s-a proclamat drept o alternativa la actuala clasa politica si un refugiu electoral pentru romanii care s-au saturat de vechile partide. Mesajul politic a prins in Bucuresti si pe retelele de socializare, alegerile locale din iunie oferind dimensiunea exacta a publicului dezamagit de Sistem. Nicusor Dan a obtinut peste 30% din voturi la alegerile pentru Primaria Capitalei, de trei ori mai mult decat scorul obtinut de liberalul Catalin Predoiu.

Succesul din Bucuresti i-a dat curaj liderului USB, care si-a transformat partidul intr-unul national si spera sa obtina peste 10% din voturi la alegerile parlamentare. Doar ca apropierea scrutinului a produs mutatii semnificative in discursul consacrat inca de la aparitia pe scena politica. Daca la alegerile locale a mizat pe indemnul “Salveaza Bucurestiul de politicieni”, pentru parlamentare strategia e cu totul alta. Aflati intr-un turneu prin tara pentru a dezvolta structurile din teritoriu, cei doi lideri ai USR au anuntat, surprinzator, ca partidul are usile deschise si pentru asa-zisii traseisti, care isi schimba orientarea politica in functie de interese.

“Am putea accepta ca fosti membri de partid sa fie membri USR dupa ce vor trece printr-o perioada de carantina, de trei sau cinci ani. Ei nu vor putea candida acum, insa daca arata cat de mult sunt gata sa se dedice entru communitate si ce fel de oameni sunt, atunci i-am putea accepta”, a anuntat frantuzoaica Clotilde Armand.

Nicusor accepta si penali

Cum urmatoarele randuri de alegeri locale si parlamentare vor avea loc abia in 2020, deci peste patru ani, ar fi timp suficient ca traseistii intrati in USR sa-si ispaseasca perioada de purgatoriu si sa se lepede de pacatele trecutului pentru a candida apoi ca figuri curate, antisistem. Mai mult, Nicusor Dan nu exclude nici posibilitatea ca persoane cercetate penal sau cu probleme de integritate sa devina membre de partid.

“Avem criterii bine stabilite prin statut in cazul primirii membrilor. Persoanele care au probleme cu integritatea, care au dosare penale si traseisti politici vor avea carantina si nu vor putea candida timp de doi ani”, a explicat liderul USR politica partidului.

Analistii politici au sesizat si ei schimbarea de strategie a USR si spun ca noua abordare ar putea bulversa electoratul radical antisistem. “Am incercat sa ma abtin de la comentarii cu privire la USR. Am apreciat mai demult ca pozitiva prestatia de comunicator a doamnei Armand, i-am remarcat potentialul, insa nu pot sa nu sesizez derapajele din ultimele saptamani, fiind ultimul episod, fie el si antisistem conjunctural”, a reactionat analistul politic Radu Magdin. “Pacat! Nu asa se creaza o alternativa reala. Inclin sa cred ca statusul de facebook vazut la un amic online – Un PP-DD pentru cei care se cred destepti – e din ce in ce mai adevarat…”, si-a exprimat analistul dezamagirea.

Nicusor Dan si Clotilde Armand, pelerinaj in toata tara

Clotilde Armand si Nicusor Dan s-au deplasat recent in mai multe orase din tara pentru a discuta cu grupurile de initiativa infiintarea unor filiale locale ale USR. Au avut loc intalniri la Pitesti, Brasov, Sibiu, Craiova si Ramnicu Valcea. Zilele trecute, Nicusor Dan s-a intalnit cu simpatizantii USR din Cluj si Turda, insa marea problema a partidului va fi cum va patrune in mediul rural.

“Va dati seama ca in fiecare sat, in fiecare comuna din Romania sa ajungem fizic e extrem de dificil. In plus, aceste sate sunt politizate ceea ce noi am vrea sa schimbam pentru ca este absurd”, a explicat Clotilde Armand. In schimb, Nicusor Dan sustine ca filialele locale vor avea autonomie totala. “In Brasov exista unul dintre cele mai importante Grupuri de Initiativa si cred ca aici va functiona una dintre cele mai importante filiale din tara. In masura in care oamenii vor auzi de USR ei vor face diferenta de calitatea umana. Este adevarat ca bucurestenii ma cunosc, dar cred ca multa lume din aceasta tara asteapta sa apara o alternativa”, a declarat liderul USR. Partidul si-a propus drept obiectiv obtinerea a peste 10% din voturi la alegerile parlamentare.

Pentru un senator sau deputat care a fost la PSD sau PNL trebuie sa treaca o perioada de opt ani pentru a candida din partea USR. In cazul lui Ion Iliescu, de exemplu, chiar daca trec opt ani nu poate fi acceptat
 – Clotilde Armand, lider USR
Articol preluat de pe jurnalul.ro
Adauga un comentariu